Vacanța mare e un bun prilej pentru copil să practice ceea ce nu prea are timp pe parcursul anului școlar: să se joace după plac, să se vadă mai des cu prietenii în parc, să citească ce are chef, să meargă mai mult la filme, la piscină ș.a. Pentru unii dintre noi, planurile de călătorii, concediu la mare, tabere au fost făcute deja – cu cât rezervi mai din timp, cu atât mai bine!

Alții se bazează pe ajutorul de nădejde al bunicilor și lasă totul la inspirația de moment sau ascultă și  de planurile copilului (dacă e ceva mai mare are deja grupul lui de prieteni!) sau așteaptă ofertele de activități de timp liber din partea grădiniței și a cluburilor pentru copii.

Oricum ar fi, părintele poate profita de acest timp liber pentru a-l încuraja pe cel mic să învețe mai multe lucruri noi prin joacă, să-și îmbogățească cultura generala, să-și descopere noi pasiuni și abilități prin activități distractive și originale.

În calendarul de vară al multor copii se află bifată perioada de tabere tematice, în care aceștia își pot face prieteni noi, practica diverse activități și petrece 1 -2 săptămâni în mod plăcut și sigur. În astfel de tabere sunt acceptaţi, de regulă, copii de minim 4 – 5 ani, dar există și variante potrivite pentru copiii mici şi foarte mici (1 – 3 ani): taberele pentru familii.

În afara taberei, care nu va ocupa totuși toată vacanța (nici pe departe!), pentru copiii cu părinți ocupaţi și care nu au opțiunea ”la bunici”, există, din ce în ce mai mult în ultimii ani, o ofertă tot mai variată de Summer School șau, după caz, de ”grădiniță de vară”. Contra unei sume care include 2-3 mese, somn de prânz după caz, supravegherea copilului – acestuia i se oferă zilnic felurite activități distractive, dar și educative sau chiar ajutorul unui profesor pentru temele de vacanță.

Aici li se oferă ocazia să deseneze – picteze – modeleze, să viziteze diverse muzee și obiective turistice, să facă experimente distractive, să mai exerseze prin jocuri o limbă străină șamd. În București mai ales, dar și în alte orașe mari, anumite muzee – Muzeul Satului, de exemplu – organizează ateliere de creativitate de vacanță, cu module întinse pe câteva săptămâni, cu tematică diversă – teatru de marionete, modelaj în lut, ateliere de Arts & Crafts sau de hand-made etc.

Dar când nu ai la îndemână astfel de opțiuni, în afara ieșitului la locurile de joacă din parc, ce ar putea face copilul tău pe parcursul vacanței mari? Iată aici câteva idei utile, de petrecut timpul liber, plăcut și educativ:

  • Arts & Crafts: din materiale reciclabile, resturi de textile, carton, mărgele, FIMO ș.a., inspirație via internet,  copilul poate construi diverse jucării personalizate care mai de care mai haioase, mici bijuterii, accesorii; de asemenea, copilul îşi poate realiza un jurnal secret de vacanță, cu colaje de imagini din reviste și desene proprii, benzi desenate, în care mai poate lipi diverse obiecte (scoici, frunze, fotografii);
  • Colecții – copilul își poate face, pe parcursul vacanței, propria colecție pe cele mai variate teme: plante deosebite pentru ierbar, pietre de diverse forme sau culori, care  pot fi apoi pictate, monede și bancnote, timbre etc.;
  • Arte plastice sau fotografie  – pentru micii pasionați de desen, pictură sau modelaj sau pentru posesorii unui aparat foto pentru începători (sau chiar cu o tabletă), pe parcursul verii se poate construi un minunat album propriu de artă sau o expoziție de figurine modelate din lut sau pastă specială de modelaj;
  • Științe distractive – tot via internet, pot fi realizate acasă, în propria bucătărie sau în curte, felurite experimente care mai de care mai trăznite, de recomandat doar cu un adult în preajmă; pentru micii amatori de astronomie, se poate face calendarul fazelor Lunii – cu observații directe în fiecare seară, se poate construi un mini-telescop artizanal sau chiar o stație spațială din materiale reciclabile, iar copilul să aibă un caiet de activități cu desene, benzi desenate, povești inventate de el, toate pe teme de astronomie.

Vacanţa poate să înceapă, noi suntem pregătiţi! Indiferent care este obţiunea dumneavoastră, nu uitaţi că vacanţa este o ocazie foarte bună de a petrece mai mult timp alături de copii şi de a descoperi activităţi noi, ce nu încap de regulă în programul încărcat din timpul anului şcolar. Vă dorim tuturor vacanţă plăcută!

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan