autor Articol recomandat de
Dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumologie, Institutul Național de Pneumologie Marius Nasta

Când mergi cu copilul la plimbare pe jos sau cu mașina, la cumpărături, sau în orice alt moment în care trebuie să ajungi într-un anumit loc, sau chiar în perioada în care copilul învață să meargă, ai nevoie de un ajutor sau de un mijloc de transport potrivit pentru vârsta și greutatea copilului tău, a cărui utilizare să nu afecteze în nici un fel sănătatea, dezvoltarea normală a copilului sau siguranța lui. Unele dintre cele mai folosite astfel de instrumente – cărucioarele, marsupiile, coșulețele, scaunele auto, hamurile, premergatoarele – sunt concepute nu numai pentru a fi fiabile și funcționale, ci și pentru a răspunde nevoilor speciale ale fiecărei vârste. În vreme ce nou-născuții au nevoie de „vehicule” în care să poată dormi liniștiți și cu o poziție corectă a spatelui, capului, șoldurior, pentru perioade lungi de timp, copiii mai mari au nevoie de mai multă mobilitate și de asigurarea unei poziții  de asemenea corecte și comode, care să le satisfacă și nevoia de a interacționa cu lumea înconjurătoare.

Dacă plecați cu mașina, fie că este vorba de un drum mai lung sau o plimbare scurtă, trebuie să știi că micuțul tău are nevoie de condiții speciale de transport – care să-i asigure nu doar siguranța maximă în cazul unui accident, dar și o poziție corectă a spatelui pe durata călătoriei. În plus, în cazul unui drum mai lung, copiii au nevoie mai mult decât adulții de pauze dese pe care este bine să le faci ori de câte ori copilul le cere sau tu consideri că este necesar. În ceea ce privește transportul în scaunele auto pentru copii, primul lucru la care ne gândim este siguranța în cazul unui accident rutier. Dar dincolo de acest lucru, există și alte aspecte de care părinții ar trebui să țină cont în timpul călătoriilor cu mașina. Nou-născuții nu ar trebui să petreacă mai mult timp decât este necesar într-un scaun auto, deoarece acestea sunt proiectate în primul rând ca mijloace sigure în cazul accidentelor, și nu ca spații de somn confortabile și potrivite pentru sugari. Prin flectarea prelungită a gâtului, copiii pot avea dificultăți respiratorii și se pot chiar sufoca în cazul în care sunt transportați în șezut pentru perioade lungi de timp – mai ales dacă nu sunt suficient de mari încât să-și poată susține singuri capul. Ai grijă să verifici ce se întâmplă cu copilul și să faci pauze in timpul cărora să îl scoți din scaun, chiar daca doarme. După ce ai ajuns acasă, nu lăsa copilul să-și continue somnul în scaunul auto, ci trezește-l și culcă-l în pătuțul lui. Este recomandat ca sugarii să nu fie transportați în șezut până nu încep să își țină singuri capul. Alt lucru la care trebuie să fii atent este temperatura corpului în timpul transportului: copiii pot avea problem de termoreglare nu doar vara, ci și iarna în cazul în care sunt prea înfofoliți. Scoate-i căciula și orice alte haine sau pături care îl pot supraîncălzi.

Coșulețul poate fi folosit de asemenea în mașină, și este preferat scaunului auto pentru transportul nou-născuților care au nevoie de o poziție orizontală a spatelui și sunt prea mici pentru un scaun auto.

Dacă mergeți pe jos, poți alege să folosești un marsupiu obișnuit, un marsupiu sling, un ham de siguranță sau un cărucior.

Căruciorul este cel mai utilizat mijloc de transport al copilului, încă de la naștere. Ca orice alt „vehicul” pentru copii, este adaptat nevoilor specifice ale fiecărei grupe de vârstă – pentru ca în timpul petrecut în cărucior sănătatea și siguranța copilului să nu fie afectate în nici un fel. De la clasicele landouri mari și greoaie dar care excelează prin confort, și până la sprințarele cărucioare sport care permit deplasări „off road”, toate acestea au anumite atuuri care le fac potrivite pentru vârsta și momentul în care sunt folosite. Oricum le-ai alege, gândește-te bine și decide care sunt nevoile reale ale vârstei. Ca și în cazul scaunelor auto, nou născuții au nevoie de cărucioare care să poata fi reglate în poziție orizontală pentru poziția potrivită a spatelui în timpul somnului, sau de suport în zona gâtului pentru susținerea capului în poziție verticală și evitarea flectărilor periculoase.

Marsupiile pot fi folosite încă de la naștere, îți oferă atât libertate de mișcare, cât și confortul de a-ți ține copilul aproape de tine. În același timp, copilul se poate simți mult mai în siguranță în brațele tale, bine protejat și simțindu-ți apropierea, căldura corpului și bătăile inimii cu care este atât de familiarizat. Copilul poate fi purtat în față sau în spate. O alternativă este marsupiul sling, practic o pânză cu o croială specială care îți permite poziții mai flexibile decât marsupul obișnuit, dar a cărui utilizare necesită o grijă suplimentară – capul copilului este de multe ori acoperit și poate avea o poziție flectată, de aceea trebuie verificat permanent dacă micuțul respiră normal. Același lucru este valabil și în cazul marsupiilor obișnuite, în cazul în care copilul este foarte mic și este acoperit complet de marsupiu. Una dintre discuțiile stârnite în jurul marsupiilor este faptul că utilizarea acestora poate afecta poziția corectă a șoldurilor – iar International Hip Dysplasia Institute consideră, în acest sens, că orice dispozitiv a cărui folosire determină o poziție nefirească a șoldurilor copilului, ar trebui considerat un risc potențial pentru dezvoltarea anormală a șoldului – inclusiv marsupiile clasice, marsupiile sling, sau chiar cărucioarele, premergătoarele și altele. În acest caz se recomandă potrivirea marsupiului la vârsta și dimensiunile copilului.

Hamurile pot fi utilizate din momentul în care copilul începe să faca primii pași, oferindu-i susținere pentru deplasare, iar ție asigurându-ți o poziție mai confortabilă a spatelui în lungul periplu de la mersul în patru labe la mersul stabil. Pentru copiii mai mari, recomandarea producătorilor este și utilizarea în spațiile aglomerate pentru controlul mai bun al copilului si scăderea riscului ca acesta să se piardă.

Hamul este o alternativă a premergătorului – care este din ce în ce mai puțin recomandat de către specialiști. Studiile au arătat că utilizarea premergătorului întârzie deprinderea mersului cu aproximativ o lună; de asemenea, premergătoarele, permițând copiilor să se deplaseze înainte ca aceștia să fie complet pregătiți și apți pentru acest lucru, pot duce la deprinderea unor pattern-uri incorecte de mișcare și întârzieri ale controlului muscular. Conform Asociației Americane de Pediatrie, premergătoarele nu ajută copiii să deprindă mersul mai repede, ci, de fapt, descurajează copilul să învețe să meargă singur și întârzie dezvoltarea motorie și mentală normală a acestuia. Mai mult, deplasarea cu premergătorul presupune pericole și riscuri: poate provoca accidente în special prin cădere, și chiar deces.

Așa cum spuneam, fiecare vârstă are anumite particularități care se transpun în nevoi specifice. Orice mijloc de deplasare ai alege pentru copilul tău, asigură-te că acesta asigură în primul rând o poziție corectă adaptată vârstei, în asa fel încât copilului tău să nu-i fie pusă sănătatea în pericol.

Referințe:

http://www.dbh.nhs.uk/Car_seat_awareness.aspx

http://www.preventinjury.org/Special-Needs-Transportation/Medical-Conditions

http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/prevention/baby-carriers-seats-and-other-equipment/

http://pediatrics.aappublications.org/content/108/3/790.full

http://pediatrics.aappublications.org/content/119/2/405.short

http://www.babycenter.com/404_will-baby-walkers-and-jumpers-help-my-baby-learn-to-walk_6878.bc

http://www.consumerreports.org/cro/baby-walkers/buying-guide.htm

http://www.childrenshealthnetwork.org/CRS/CRS/pa_walkers_pep.htm

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan