Un animal de companie poate fi tovarășul perfect de joacă al copilului, dacă se ține cont de câteva aspecte cum ar fi temperamentul copilului ori starea de sănătate a acestuia, atunci când este ales să facă parte din familie. Fie că e vorba de un câine, o pisicuță, un peștișor, hamster, fie un papagal sau o broască țestoasă, copilul trebuie să înțeleagă că animalul de companie trebuie respectat și îngrijit.

Avantajele conviețuirii alături de animalul de companie potrivit sunt multiple în cazul celor mici. Responsabilizarea copilului față de noul tovarăș de joacă, de care trebuie să aibă grijă, ascuțirea atenției întrucât trebuie să observe detaliile care survin în comportamentul animăluțului, precum și atașamentul față de acesta face ca prichindelul timid, sensibil sau fricos să scape de inhibiții și anxietăți.

Câine sau pisică

Se spune că cel mai credincios tovarăș al omului este câinele. Nu doar adulții iubesc acest animal, ci și prichindeii pentru că este jucăus, prietenos, fidel și un bun apărător al stăpânului. În plus, poate fi dresat, conferind o oarecare siguranță și încredere. Totuși, animalul rămâne un animal și poate din acest considerent unii specialiști sunt de părere că stăpânul câinelui nu ar trebui să aibă mai puțin de 6 ani. Alții sunt însă mai deschiși la ideea că părintele e cel care decide la ce vârstă copilul său ar putea avea grijă de un cățel. Dacă vă plac pisicile, vestea bună e că și pentru copil înseamnă mai puține responsabilități. Stau în casă, nu trebuie scoase zilnic afară în parc, nu trebuie să alerge nimeni după ele, deci nu sunt așa mari consumatoare de energie. Mai mult, nevoia lor de a fi iubite, răsfățate, mângâiate îl va face și pe copil să devină mai afectuos. Dar dacă micuțul e alergic, pisica nu este o idee bună. Indiferent că optați pentru o rasă felină sau canină, avertizați-vă copilul asupra pericolelor care-l pândesc de la mușcături, zgârieturi până la agresiuni fizice.

Peștișori și papagali

Un acvariu cu pești poate fi extrem de relaxant într-o casă cu multă agitație. Pentru un prichindel alergic la animale poate fi o soluție potrivită. La fel pentru un copil pasionat de știință, viață, lumea animalelor. Dar și acvariul trebuie îngrijit, iar dacă micuțul e super energic s-ar putea să nu fie o alegere potrivită. Însă un papagal, mai ales dacă este vorbitor poate distra întreaga familie. Specialiștii nu recomandă să existe păsări în grija copiilor sun 6 ani, nici să fie scoase prea mult din colivie. Avantajul e că un copil care are un papagal acasă poate învăța să respecte anumite reguli.

Hamsteri și țestoase

Două opțiuni mai puțin fericite sunt hamsterii și țestoasele, primele pentru că nu trăiesc foarte mult(1-3 ani), iar copilul se atașează de animalul de companie și va suferi când acesta nu va mai fi, iar celelalte pentru că necesită o igienă strictă. Pe cât de ușor sunt de îngrijit hamsterii, pe atât de dificil de întreținut sunt broaștele țestoase. Există posibilitatea de transmitere a virusului salmonella de la broască la copil, de conjunctivită, care se poate transmite mult mai ușor copiilor decât adultilor, lucruri destul de îngrijorătoare pentru părinți. Țestoasele și hamsterii sunt animale simpatice, populare, iubite de copii, însă nu toți părinții le agreează. De aceea, decizia de-a avea un animal în familie trebuie luată împreună de părinți și copil. În afara regulilor de igienă pe care trebuie să le respecte întreaga familie când acceptă un companion necuvântător, mai trebuie ținut cont și de relația care se dezvoltă între animal și copil și de termenii pe care trebuie să-i însușească micul stăpân plecând de la: joacă, distracție și ajungând la îngrijire, respect reciporc și precauție.

Reguli universal valabile

Odată ce ați decis să-I aduceți copilului un tovarăș de joacă, trebuie să-I și explicați care sunt regulile de bază pe care să le respecte vizavi de animal:

  • Să nu-l lovească, bruscheze
  • Să nu-l deranjeze de la masă
  • Să nu-l enerveze cu jucării sau mâncare sau jucării;
  • Să se apropie de animal strigându-l, fără să-l sperie
  • Să recunoască semnele unei dureri la animal și să spună părinților imediat ce au observat astfel de probleme.

Iar după orice partidă de joacă, cel mic trebuie învățat să se spele pe mâini riguros.

Surse:

http://www.afla.ro/articole/86/spune%C2%ADmi%C2%ADce%C2%ADcopil%C2%ADai%C2%ADca%C2%ADsa%C2%ADti%C2%ADspun%C2%ADce%C2%ADanimal%C2%ADsa%C2%ADaiba.html?print=1%201/3

http://www.animalutze.com/articole/reguli-pentru-parintii-care-cumpara-un-a.php

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan