Locurile de joacă şi echipamentele ce le compun trebuie să respecte o regulă fundamentală, să fie concepute pentru trei grupe de vârstă: copii până în 2 ani, preşcolari între 2 şi 5 ani şi şcolari, copii între 5 şi 12 ani.

Locurile de joacă sunt separate între ele iar toate echipamentele din care sunt alcătuite au un design special conceput grupei căreia le sunt destinate. Copiii nu trebuie să se joace cu leagăne destinate altei grupe de vârstă, deoarece acestea sunt concepute special şi adaptate corpului lor, începând de la distanţa dintre leagăne, înălţimea acestora şi terminând cu gradul de dificultate al utilizării lor.

Toboganele sunt sigure, cu condiţia ca prichindelul tău să respecte câteva reguli de folosinţă. Iată ce trebuie să verifici la tobogane, fie că vorbim de cele acvatice sau care se găsesc în parcul de lângă blocul tău:

 1. Învaţă –ţi copilul să urce fiecare treaptă pe rând, ţinându-se de balustrada toboganului, mai ales când ajunge în vârf şi trebuie să se aşeze în funduleţ pentru a-şi da drumul în jos.
 2. Nu-l lăsa să urce pe partea pe care se coboară, ci numai pe treptele toboganului.
 3. Interzice-i cu desăvârşire să se ridice în picioare pe platforma de sus a toboganului.
 4. Verifică să se dea întotdeauna cu picioarele înainte, nu-l lăsa sub niciun motiv să se aşeze astfel încât să se dea pe burtă,  cu capul înainte. În caz contrar, se pot întâmpla cele mai grave accidente, copilul neputându-se opri la timp şi astfel să se izbească cu capul de ciment.
 5. Pe platforma de sus a toboganului nu trebuie să fie decât un copil de fiecare dată, nu-l lăsa să se dea în grup, să facă „trenul”, se pot dezechilibra şi cădea toţi odată.
 6. De asemenea, copilul trebuie să fie atent ca şi copilul care s-a dat pe tobogan înaintea lui să se fi ridicat când a ajuns jos, astfel încât să nu-l izbească cu picioarele când coboară la rândul lui.

Şi în parcurile de distracţie acvatice, deşi distracţia e maximă vara, pericolele sunt proporţionale cu gradul de dificultate al toboganelor. Cu cât copilul este mai mic, cu atât vigilenţa ta de mamă trebuie să fie mai acerbă. Câteva sfaturi îţi pot fi de folos:

 1. Ai grijă să aibă întotdeauna pe el o vestă de salvare cu catarame care nu se pot desface.
 2. Verifică să fie întotdeauna salvamari în apropiere – ei pot interveni în cazul în care copilul s-ar dezechilibra şi ar cădea de pe tobogan.
 3. Respectă de fiecare dată regulile de siguranţă afişate în incinta locului de joacă. Iar dacă acestea stabilesc gradul de dificultate adaptat vârstelor diferite, nu-ţi lăsa copilul să se joace la tobogane care îi depăşesc vârsta. Oricât de mult şi-ar dori micuţul tău, când este vorba de viaţa lui nicio precauţie nu este inutilă.
 4. Nu-l lăsa nicio clipă nesupravegheat, chiar dacă ştie să înoate, nu poţi şti niciodată ce se întâmplă când sunt oameni mulţi îngrămădiţi în spaţii mici de joacă.
 5. Copiii care încă nu ştiu să folosească singuri toaleta, trebuie să poarte slipi speciali, impermeabili, cu scutec încorporat în chilot.
 6. Copiii bolnavi, care au febră, diaree sau orice durere, nu trebuie lăsaţi să intre în apă. Ţine-I la umbră şi ai grijă să fie bine hidratat, astfel încât să-şi revină cât mai repede. Cel mai bine este să plecaţi de la locul distracţiei, cu promisiunea de a reveni în altă zi.

Referințe:

http://www.webmd.com/parenting/fun-and-fit-family-11/slideshow-beach-safety

http://www.compliancesigns.com/water-safety-rules.shtml

http://www.calgaryschild.com/family-fun/143-toboggan-safety-tips

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan