Pentru fetiţa ta, igiena adaptată vârstei este indispensabilă. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea acestei zone delicate.

  1. Cât de des?  Igiena zonei genitale a fetiţei trebuie făcută cel puţin o dată pe zi, fie că i-o faci tu, ca mamă, fie că şi-o face singură,  dacă este mai mare de 3-4 ani, sub supravegherea ta. Frecvenţa acesteia trebuie să crească vara, dacă sunteţi în vacanţă la mare sau mergeţi la piscină ca şi în cazul unor probleme digestive precum gastro-enteritele. În aceste cazuri, igiena trebuie făcută la sosirea de la plajă sau după fiecare scaun, în cazul tulburărilor digestive acute. Când fetiţa creşte, zona nu trebuie spălată mai des de o dată pe zi, pentru a păstra echilibrul fragil al florei vaginale, mai puţin în perioada menstruaţiei, când e bine să respecte o frecvenţă de două ori pe zi.
  2. Ce produs alegem? Este destul de greu să alegem un produs adecvat din multitudinea de oferte existente pe piaţă: săpun, gel, cremă… Cu cât vârsta micuţei tale este mai mică, cu atât pielea ei este mai delicată şi riscul de alergie mai mare. În cazul nou-născutei foloseşte discuri demachiante din bumbac sau feşe sterile din tifon cumpărate de la farmacie. Nu utiliza niciodată beţişoare de ureche pentru a curăţa secreţia dintre labii deoarece se pot produce răniri, un copil atât de mic nu poate sta uşor nemişcat. În cazul în care este folosită o mănuşă din bumbac, ai grijă să o speli riguros după fiecare utilizare. Ca produs, alege unul fără săpun, hipoalergenic, este mai puţin iritant, ceea ce este important la un copil atât de mic. Ai în farmacii o gamă largă de produse, important este să alegi unul care să respecte ph natural al pielii, de 7, pentru a respecta flora vaginală proprie astfel încât să nu devină un mediu propice înmulţirii bacteriilor.
  3. Singură sau cu ajutorul mamei? Pe la 3-4 ani fetele încep să fie din ce în ce mai independente şi astfel pot fi convinse să îşi facă singure toaleta intimă, bineînţeles sub supravegherea ta, la început. Pe la 5 ani, micuţa se descurcă perfect, important este să verifici să nu uite.
  4. De fiecare dată după scaun. De fiecare dată când micuţa foloseşte oliţa sau WC-ul, trebuie avut grijă cum se şterge aceasta cu hârtie, obligatoriu cu gesturi din faţă spre spate, fără a reveni înapoi spre vulvă, pentru a nu aduce bacteriile care sunt în zona anală deoarece pot declanşa infecţii vulvare, vaginale sau chiar urinare. Fetiţa va învăţa progresiv gesturile de igienă necesare, dar este important să o facă bine de la început fiindcă va deveni repede un automatism. Verificaţi să se clătească bine cu duşul şi aveţi grijă să se usuce riguros.
  5. Mici trucuri. Pentru a preveni infecţiile locale, o igienă riguroasă este indispensabilă. În plus, nu trebuie s-o lăsaţi să se aşeze pe nisip sau iarbă în pielea goală, nici măcar la mare. Puneţi-i un slip micuţ, veţi evita multe neplăceri. La fetiţe, mucoasa vaginală este foarte delicată deoarece organismul nu secretă hormoni sexuali cum este estrogenul şi are tendinţa de a fi uscată. Din acest motiv, mama şi fata nu trebuie niciodată să utilizeze aceleaşi produse de curăţare intimă, ci adaptate fiecăreia în parte.

Referință:

http://www.doctissimo.fr/html/sexualite/hygiene-feminine/articles/11807-toilette-intime.htm#utm_source=doctissimo&utm_medium=suggestions_editoriales_forum&utm_content=suggestions_editoriales&utm_campaign=etude-forums-sante&cat=sante-enfant&sujet=toilette-intime-petite-

http://www.esseredonnaonline.it/intimita/consigli-di-igiene-intima-per-piccole-donne/

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan