Mult timp s-a crezut că manipularea la baie a pielii care acoperă glandul băieţilor ar trebui să fie o regulă obligatorie, pentru a nu se forma „aderenţa” pielii şi a se reduce riscul infecţiilor urinare sau a fimozei. În ultimul timp însă, mult mai puternice sunt vocile doctorilor care atrag atenţia asupra pericolului unor asemenea manevre.

La naştere, la majoritatea băieţilor, prepuţul (pielea care acoperă extremitatea penisului) aderă la mucoasa glandului. Această aderenţă cedează cel mai adesea în primele luni, în timpul erecţiilor sau pentru că micuţul are tendinţa să se joace la baie tot timpul cu „jucăria” lui. În timp, prepuţul se lărgeşte şi se decolatează singur, progresiv, de gland. Dar, uneori, nu se întâmplă aşa. Trebuie astfel ca, cel mai târziu la pubertate, să se intervină pentru ca viitoarele raporturi sexuale să nu devină dureroase şi dificile.

Cum se procedează, dacă fimoza (aderenţa pielii la gland) există? Doctorul chirurg sau urolog aplică o cremă anesteziantă şi împinge de două, trei ori pielea, astfel încât să decolateze glandul penisului. Dacă prepuţul este prea strâns, doctorul poate face, sub anestezie locală, o mică incizie chirurgicală sau chiar o circumcizie (îndepărtarea chirurgicală a pielii), dacă aceasta este dorită (în cazul anumitor religii).

Decalotajul brutal este interzis. În primul rând, din cauza durerii intense produse de decalotajul brutal, ceea ce are repercursiuni psihologice asupra copilului. În al doilea rând, astăzi medicii sunt de părere că natura trebuie lăsată să îşi facă treaba şi să nu se intervină decât uşor de tot, milimetru cu milimetru, la baie, ca o joacă. Dacă decalotajul se face brutal, poate apare o complicaţie a fimozei, parafimoza, când prepuţul îşi dublează volumul şi formează un inel care strânge glandul, nemaiputând acoperi glandul. Aceasta este o urgenţă medicală, doctorul fiind cel care va încerca coborârea prepuţului peste gland. Nu trebuie să lăsaţi niciodată copilul cu glandul decalotat. Se poate produce apariţia balanitei, a infecţiei glandului din cauza unui microb care a penetrat mucoasa acestuia. Glandul se umflă un pic, devine roşu, dureros. Nu trebuie să intri în panică,  medicul va prescrie antiseptice locale şi un antibiotic.

Cum se procedează pentru decalotarea uşoară, acasă, a glandului? Trebuie să începem la vârsta de o lună, bebeluşul se mişcă puţin şi gestul este mai uşor de realizat. La ieşirea din apă, pielea este mai uşor de manevrat. Cu trei degete împinge uşor prepuţul în sus, având grijă să te opreşti dacă observi apariţia celui mai mic disconfort la copil. Repetă operaţia în fiecare zi iar în câteva luni glandul va fi liber. Nu îţi rămâne decât să „întreţii” rezultatul, repetând, când şi când, manevra la baie. Spre trei ani, copilul este perfect capabil să facă singur acest gest în timpul băii.

Poate te-ai întrebat ce este secreţia albă de pe gland, de sub prepuţ? Este smegma secretată de gland, un lubrifiant natural care ajută la decalotarea acestuia de prepuţ. Nu încercaţi să îl îndepărtaţi.

Cum se face toaleta băieţilor? Cel mai uşor din lume. Îţi trebuie o mănuşă, apă caldă şi un săpun sau gel special pentru bebeluşi. Insistă bine la clătire, resturile de săpun sunt iritante. Nu trebuie spălată smegma, are rolul ei. Ridică după baie doar un pic pielea în sus. Singurul gest important, la punerea scutecului, este de a dirija în jos penisul băiatului pentru ca urina să nu urce spre burtica lui şi să producă iritaţii.

Referințe:

http://www.modeleazacopilaria.ro/toaleta_fetitelor

http://www.topsante.com/maman-et-enfant/bebe/soins-de-bebe/l-art-de-la-toilette-du-zizi-11612

http://www.bebecalin.mu/Comment-nettoyer-le-sexe-du-petit.html

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan