Da, ai citit bine, este vorba despre praful din casă, care trebuie ținut sub control și nu sub preș, în cărţi şi pe mobilă. Problema este că se depune peste tot și oricât ai sta cu cârpa în mână, după ce l-ai șters, va apărea din nou. Iar dacă asta nu ar fi o problemă pentru tine, căci ești deja ,,imun’’ la praf,  s-ar putea să nu fie valabil și în cazul copilului tău.

Un singur gram de praf poate conține în jur de 1.000 particule de praf și peste 250.000 alergeni. Tot în același gram de praf pot să existe până la 20.000 acarieni (organisme microscopice, din clasa artropodelor). Iată de ce nu ţi-ai dori ca locuința ta să fie plină de praf şi astfel să se transforme într-un habitat pentru copil care să-i declanșeze alergii sau să-i provoace alte probleme de sănătate. În general, copiii mici sunt mai vulnerabili la praful din casă decât cei mari și decât adulții, motiv pentru care dacă ai un sugar sau un prichindel mic prin preajmă, trebuie să ștergi praful mai des ca de obicei. Cu cât e copilul mai mic și mai neastâmpărat, cu atât va merge de-a bușilea, va trage după el tot ce stă în cale, va pune mânuțele pe toate piesele de mobilier şi trebuie să te asiguri că totul e curat. E foarte clar că trebuie să aspiri cel puţin o dată pe săptămână, să ștergi praful cu o cârpă umedă din bumbac o dată la două-trei zile. Evident, nu e cazul să exagerezi și să stai cu mopul și cârpa în mână non stop! Cu acarienii și praful conviețuim de sute de ani…

Cu sau fără covor?

În ultima vreme multe familii au renunțat la covoarele din casă, tocmai pentru că acestea depozitează foarte mult praf. Gresia, parchetul, linoleumul au luat cu succes locul covorului persan al bunicii sau al preșurilor țesute la război și lăsate moștenire din generație în generație. Sunt însă și părinți care nu se îndură să renunțe la covoare, dintr-un motiv simplu: să nu-i fie frig copilului care stă mai mult pe jos decât în pat sau pe scaun. Ei bine, dacă te afli în această situație, trebuie să cureți covoarele cât mai des cu putință. Însă căratul covoarelor la curățătorie s-ar putea transforma într-o corvoadă, așa că optează pentru cele subțiri, care pot fi spălate în mașina de spălat în fiecare săptămână.

Adună praful cu aspiratorul!

Nu trebuie să-ți iei adio de la mătură, dar pentru a aduna eficient praful este mai indicat să apelezi la un aspirator bun. Este o investiţie care merită făcută. Insistă asupra covoarelor, dacă le ai pe jos, fiindcă mult praf se ascunde în perii mochetelor. Ar fi bine să aspiri şi canapeaua cât mai des cu putinţă, mai ales dacă este tapisată, pentru că reţine praf. Cu mătura vei ridica praful, dar dacă ești nevoit s-o utilizezi, umezește-o înainte. Mai poţi încerca mopul şi, de ce nu, cârpa. Dar dacă este uscată, cârpa va ridica praful în aer și după puțin timp te vei trezi cu el pe mobile, ca și când nu l-ai fi șters. Indiferent de instrumentul folosit pentru a îndepărta praful, nu ezita să insiști în anumite locuri dificile cum ar fi: colțurile, îmbinările și spațiile de sub mobile. În plus, ar fi bine ca în camera copilului să nu faci curăţenie în prezenţa sa, fiindcă se va ridica în aer mult praf, pe care l-ar putea inhala micuţul şi cu siguranţă nu-i va face bine. O aspirare corectă trebuie să dureze 30-40 de minute pentru a elimina 20% dintre acarieni. Când aerul este împins cu putere, peste 99,9% dintre particule se prind în plasă. Fie că foloseşti un aspirator pe bază de apă cu filtre duble, fie unul obişnuit, fie cu filtre HEPA,  important este să te ajute la îndepărtarea prafului chiar şi din zonele greu accesibile. Şi nu uita ca după fiecare aspirare să cureţi sacul sau rezervorul şi filtrul aspiratorului.

Patul, locul preferat al acarienilor  

Un copil alergic la praf are un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta astm bronşic. De aceea, orice obiect care ar putea fi un depozit de praf, fie că este o jucărie, o pernă, fie o carte de poveşti care nu a mai fost deschisă de mult timp, trebuie evaluat din prisma sănătăţii copilului. În literatura internaţională se estimează că aproximativ 10% din populaţie este sensibilizată la acarieni şi aproximativ 80% dintre copiii astmatici sunt alergici la acarieni. Şi cum ştii deja, într-o casă vieţuiesc milioane de acarieni, care preferă mediile călduroase şi umede. Se ascund prin saltele, scaune tapiţate, lenjerii de pat şi jucării de pluş. De aceea, e bine să păstrezi jucăriile prichindelului în recipiente închise, pe de o parte le fereşti de praf, pe de alta păstrezi şi ordine în lucruri. Aceeaşi regulă o poţi aplica în cazul hainelor şi încălţărilor. Depozitate într-un dulap închis, le ţii departe de praf. Şi, ar mai fi ceva: dacă ai educa toată familia să nu intre în casă încălţată… S-ar scuti mult praf şi mizerie, aduse de afară. Patul este unul din locurile favorite ale acarienilor, prin urmare nu-l scăpa din ochi atunci când faci curăţenie. Dacă ai doi copii şi nu le-ai amenajat camera, evită paturile suprapuse, fiindcă cel care va dormi la ,,parter’’ va inspira mai mulţi acarieni proveniţi din patul de la ,,etaj’’. În privinţa pernelor, un alt loc favorit al acarienilor, poţi opta pentru cele antialergice. La fel şi în cazul plapumelor, alege-le pe cele confecţionate din materiale antialergice.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan