Avem azi la îndemână vaccinuri şi antibiotice care mai de care mai sofisticate. Dar nici bolile nu se lasă mai prejos, virusurile, bacteriile, fungiile devin din ce în ce mai rezistente la tratament, într-un ritm mai rapid decât pot ţine creatorii antibioticelor pasul. Este bine, ca mamă, să recunoşti simptomele bolilor ce necesită antibiotic, dar să nu-i administrezi niciodată vreun tratament înainte de a consulta doctorul şi de a-i stabili medicaţia potrivită. Află mai multe despre prevenţia bolilor infecţioase.

Imunizează-ţi copilul

Să îţi imunizezi copilul împotriva bolilor prin vaccinare este simplu şi destul de ieftin. O simplă injecţie poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, nu îţi lipsi copilul de această şansă! Urmăreşte cu atenţie schema vaccinării recomandată de medicul pediatru, prezintă-te cu copilul la datele stabilite şi păstrează cu sfinţenie carnetul de vaccinări. Îţi va trebui la înscrierea la şcoală sau ori de câte ori copilul are nevoie de o nouă vaccinare, din motive neprevăzute (a căzut şi s-a rănit iar doctorul trebuie să ştie cât timp a trecut de la ultima vaccinare anti-tetanos, de exemplu). Şi adulţii au nevoie de revaccinări la fiecare 10 ani pentru tetanos şi difterie sau dacă preconizează călătorii în ţări străine. În fiecare toamnă, alege să te vaccinezi împotriva gripei, este singura metodă eficientă de a preveni îmbolnăvirea.

Foloseşte antibioticele în mod adecvat

Antibioticele sunt medicamente puternice folosite împotriva anumitor infecţii bacteriene şi trebuie luate exact aşa cum vă prescrie medicul. Nu întrerupeţi tratamentul dacă micuţul se simte mai bine după trei zile altfel bacteriile rămase în corp dezvoltă rezistenţă, iar antibioticul respectiv nu va mai fi eficient la o îmbolnăvire ulterioară. Ele nu sunt eficiente împotriva virusurilor din răceală sau gripă. Asta înseamnă că puiul tău nu trebuie să ia antibiotic de fiecare dată când se îmbolnăveşte, cu excepţia cazului când medicul ţi-l recomandă. Nu cădea însă în extrema cealaltă, să laşi copilul să se vindece singur, poate face pneumonie sau altă complicaţie chiar şi de la o banală răceală. Dacă are febră mai mare de 38 de grade, după trei zile de la debutul răcelii, du-l neapărat la doctor să-l asculte la plămâni şi să-ţi recomande poate şi alte investigaţii.

Fiţi atenţi cu animalele de companie

Animalele ne înfrumuseţează viaţa, ne oferă confort şi ne fac copiii mai responsabili. Îi ajută să depăşească diverse traume sau să se vindece mai repede. Totuşi, câteodată, animalele pot transmite diverse afecţiuni, de aceea ele trebuie cumpărate sau adoptate numai de la canise autorizate sau crescători reputaţi. Evită pe cât posibil pet-shopurile. Înscrie-ţi animalul la medicul veterinar, fă-i şi lui vaccinările regulate şi tratează-l de fiecare dată când observi cel mai mic semn de infecţie. Menţine-le cuştile sau locurile unde dorm extrem de curate, dar nu face tu curăţenie dacă eşti însărcinată. Dacă micuţul tău are sub 5 ani se poate mai uşor îmbolnăvi şi nu trebuie să-l laşi să pupe animalul sau să bage în gură jucăriile căţelului. Spală-l riguros pe mâini de fiecare dată când se joacă cu el.

Citeşte mai multe pe această temă în articolul ,,În casă cu animăluţe’’(link).

Interzice-i copilului orice contact cu un animal sălbatic

Animalele sălbatice pot transmite boli grave micuţului tău căci, spre deosebire de animalul tău de companie, ele nu sunt vaccinate şi nu merg la medicul veterinar. Dacă locuieşti la ţară, curăţă bine hambarele, astupă găurile din fundaţia casei, întreţine curăţenia în locul unde stau animalele domestice astfel încât să ţii la distanţă rozătoarele. Ai însă mare grijă, atunci când foloseşti otravă sau insecticide pentru animalele nedorite, să nu pună copilul mâna sau să ducă bobiţele otravite la gură crezând că sunt bomboane. Închide bine gunoiul, ca să nu vină la el animalele sălbatice. La picnic sau în vacanţă la bunicii de la ţară unge pielea expusă a copilului cu soluţii speciale împotriva muşcăturilor de ţânţari şi căpuşe şi fă-ţi un obicei în a verifica cu atenţie pielea copilului de câte ori petrece timp în zone cu multă verdeaţă. Deşi doar 10% dintre căpuşe sunt infestate cu acest parazit, ele pot transmite boala Lyme, dacă nu sunt îndepărtate. În caz că observi o căpuşă prinsă în pielea copilului, ia o pensetă sau o forfecuţă şi îndepărteaz-o uşor, fără a apăsa pe ea. Dezinfectează bine zona cu alcool şi poţi unge locul cu unguent cu antibiotic.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan