Când apare în familie un copil, părinţii sunt extrem de încântaţi să-i ofere acestuia un mediu plăcut, astfel că se concentrează  pe amenajarea unei camere cât mai frumoase pentru cel mic. Să fie cât mai primitoare şi evident cât mai confortabilă. Dar pe lângă mobilă, decor, accesorii şi jucării mai contează ceva: temperatura ambientală şi umezeala.

Şi totuşi de ce este atât de importantă menţinerea unei temperaturi medii în camera copilului? Ei bine, pentru că nou-născutul nu este capabil să-şi menţină temperatura corporală constantă.

Temperatura optimă

Potrivit explicaţiilor date de către medici, în timp ce producerea de temperatură (termogeneză) a nou venitului pe lume este scăzută, pierderea de temperatură (termoliză) este de 4 ori mai mare decât la adult. De aceea, trebuie menţinută în camera copilului o temperatură medie de 22-24 grade Celsius, asta în cazul în care ai un bebeluş în casă. Dacă ai un copil mai măricel, temperatura optimă trebuie să fie între 18-22grade Celsius. Dacă e mai frig în casă, sub 16 grade, sau prea cald, peste 25 grade, riscul de îmbolnăvire al copilului creşte. Ca să eviţi supraîncălzirea camerei, poţi apela la aerul condiţionat. Ai grijă însă ca aparatul să nu fie îndreptat spre copil. Chiar dacă aeriseşti de mai multe ori pe zi, temperatura camerei să rămână constantă!

Umiditatea ideală

Camera în care micuţul îşi petrece o mare parte din timp este universul său. Prin urmare, dacă e umezeală n-o să-i placă acest mic univers şi nici n-o să-i facă bine să stea în el. O umiditate crescută de peste 70% este foarte greu de suportat de către bebeluş. Dar nici invers, o cameră prea uscată nu-i va prii. Aerul uscat nu face altceva decât să faciliteze uscarea mucoasei nazale a copilului, ceea ce-i va crea un disconfort. De aceea, trebuie să te asiguri că în cameră este o umiditate optimă. Potrivit medicilor, umiditatea ideală a camerei copilului este de 50%. Pentru a menţine acest procent, poţi apela la ajutorul umidificatoarelor electrice. Există pe piaţă tot felul de modele: prin evaporare, prin pulverizare, cu ionizare, cu ultrasunete, poţi alege în funcţie de buget şi preferinţe. Dacă eşti adepta metodelor tradiţionale, poţi pune, în special iarna, vase umplute cu apă cu suprafaţă mare de evaporare pe calorifer pentru a creşte umiditatea aerului. Dar nu te baza doar pe această metodă, fiindcă este insuficientă, umiditatea menţinându-se doar în jurul caloriferului. O altă variantă ar fi aceea de a utiliza prosoape ude, pe care să le atârni în apropierea patului bebelusului. Atenţie şi la încălzirea cu gaze, cu calorifer electric! Umiditatea ar putea scădea drastic, chiar şi sub 40%.

Două instrumente de măsură

Termometrul de perete îţi poate arăta în orice moment care este temperatura camerei. Higrometrul este instrumentul cu care se face controlul umidităţii aerului.Dar poţi cumpăra două instrumente într-unul  singur, adică termometru şi higrometru de cameră care afişează în acelaşi timp temperatura şi umiditatea relativă din cameră. Pe piaţă există variante care se pot agăţa pe perete sau pot fi puse pe masă. Şi în definitiv, nu reprezintă o investiţie atât de mare, ţinând cont că sănătatea şi confortul copilului tău sunt cu mult mai valoroase în comparaţie cu orice altceva.

 

Referințe:

  • Dr. Beata Acs, Ghidul Îngrijirii Corecte a Sugarului dedicat asistentelor medicale

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan