Atunci când eşti părinte nu e deloc uşor să te decizi dacă şi când e momentul să îţi lași copiii în tabără. În timp ce micuţii se gândesc la marea evadare de acasă, la distracţia la maxim pe cont propriu, ca adult începi să-îţi facă tot felul de probleme: dacă prichindeii nu se descurcă singuri, dacă se îmbolnăvesc, dacă, dacă, dacă…. E greu să vorbeşti despre o vârstă optimă pentru a lăsa copilul singur în tabără şi sigur că aceasta depinde de personalitatea copilului şi de nivelul lui de independenţă. Adesea însă, copiii sunt mai pregătiţi decât par pentru o deplasare „pe cont propriu”, iar temerile – mai mult sau mai puţin fondate – sunt în principal ale adulţilor.

Aşa că, dacă ai îndolieli în privinţa condiţiilor de cazare şi a meniului acestea pot fi înlăturate foarte uşor. E suficient să te interesezi direct la organizator sau la grădiniţă, şcoală organizatoare şi să ceri toate aceste informaţii. Află ce profesori îi vor însoţi pe copii în tabără şi ce fel de persoane sunt (de exemplu, interesate, grijulii, comunicative), astfel încât să te asiguri că va fi pe mâini bune. În plus, poţi întreba alţi părinţi care şi-au trimis deja copiii cu acelaşi organizator în tabără ce părere au despre experienţa respectivă.

O porţie de educaţie şi independenţă

Copiii abia aşteaptă să relaţioneze, să se distreze împreună, să facă şotii şi, de ce nu, să înveţe lucruri noi unii de la ceilalţi. De aceea, este important de aflat care va fi programul zilnic în tabără, ce activităţi va face şi cât de des. Vestea bună este că, luându-se cu alţi copii, ar putea să facă lucruri pe care acasă le refuză. De pildă, să-şi schimbe lenjeria de corp zilnic, să alerge şi să facă mişcare sau pur şi simplu să se spele pe mâini înainte de fiecare masă. Departe de casă va învăţa să ia decizii, să fie pe cont propriu şi să se adapteze la noul mediu.

Un bagaj pe măsura celui mic

În funcţie de destinaţia aleasă, de anotimp şi de informaţiile de la meteo, părinţii trebuie să adapteze bagajul copilului. Dacă merge la mare, nu uita de costumul de baie şi cearceaful de plajă, dacă pleacă la munte de haina de ploaie şi bocanci. Ca să nu-i îngreunezi inutil bagajul, pune mâna pe creion şi calculează câte zile va sta şi de câte haine are nevoie. Nu-l burduşi cu lucruri inutile şi nici nu-i da cele mai  preţioase haine, le-ar putea rătăci sau strica în joacă.

Tabere speciale pentru copiii cu diabet

Copiii cu diverse boli cronice precum: diabetul, astmul, afecţiunile tiroidei sunt, de cele mai multe ori „condamnaţi” să stea acasă. Dar există şi în România asociaţii şi organizatori care oferă copiilor cu probleme de sănătate tabere sau excursii speciale. Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet din judeţul Constanţa “Sweet Land” organizează astfel de evenimente, care au menirea să-i instruiască pe cei mici cu privire la importanţa tratamentului, dar şi a bolii de care suferă. În principal, grija micuţilor cu diabet este să-şi facă injecţia cu insulină la timp, oriunde s-ar afla. Ori, într-un asemenea cadru, în care pe lângă copii se află şi medici specialişti, nutritionişti, psihologi şi voluntari, părinţii pot sta liniştiţi. Este un beneficiu dublu: pentru copil, care va reuşi să-şi asume singur responsabilităţile dar şi să accepte mai uşor să ducă până la capăt obositoarea îndatorire de a-şi urma tratamentul cu regularitate, iar pentru părinte siguranţa că puştiul este pe mâinile experţilor şi va învăţa lucruri folositoare pe viaţă.

Şi în definitiv, de ce nu ţi-ai lua şi tu o pauză de la meseria de părinte, în timpul în care copilul este în tabără? Meriţi câteva zile liniştite pentru a te odihni, pentru a petrece mai mult timp cu partenerul tău şi pentru a-ţi încărca bateriile. Aşa că beneficiul unei tabere poate fi dublu şi binevenit, atât pentru copii cât şi pentru părinţi!

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan