Pentru un copilaș poate deveni plictisitor obiceiul zilnic de-a se spăla pe mânuțe, prin urmare e posibil să mai renunțe la el. Pentru un părinte însă, este mult mai reconfortant să știe că prichindelul îl ascultă, atunci când vine vorba despre regulile de igienă, mai ales că simpla spălare a mâinilor poate ține la distanță infecțiile. Cu apă și săpun și cu un obicei bine înrădăcinat din copilărie, prichindelul de acum, adultul de mai târziu va lupta eficient împotriva microbilor.

Cât durează?

Într-o singură zi mânuțele micului explorator fac multe lucruri, așa că nu rămân imaculate. Dimpotrivă microbii se înghesuie pe fiecare metru pătrat de piele și cum murdărirea nu este tocmai sănătoasă, spălarea regulată pe mâini devine o operaţiune importantă. Când este prea mic s-o facă singur, spală-i tu mâinuțele copilului înainte şi după fiecare masă sau gustare. Și nu numai… Dacă este vorba despre un bebeluș care bagă orice în guriță, inclusiv mâinile, pentru a te asigura că-i vei menține o stare bună de sănătate este foarte important să faci acest gest de mai multe ori de-a lungul zilei.Spălarea corectă a mâinilor trebuie să dureze cel puțin 10 -20 secunde pentru a îndepărta germenii.Unii experţi susţin că ar fi bine să fie şi mai mult, până spre 40 de secunde. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară… Un studiu realizat de cercetătorii de la Michigan State University și-a propus să monitorizeze acest obicei la 3.749 persoane care au folosit toalete publice din baruri și restaurante. Oamenii de știință au constatat că în general, durata spălatului pe mâini este de doar 6 secunde și nicidecum 20 secunde, cât ar trebui să dureze un spălat eficient. Concluzia generală pe care au tras-o cercetătorii a fost aceea că doar 5% dintre oameni se spală corespunzător pe mâini.

Cum se întâmplă?

Asta nu înseamnă că tu și micuțul tău lăsați apa de la robinet să curgă peste mâini pur și simplu preț de 20 de secunde și în timpul acesta sporovăiți.  Aveți treabă! Mâinile trebuie săpunite bine, frecate energic și trebuie insistat în zona pliurilor și a unghiilor. Nu e nevoie și de periuța de unghii decât arareori, dar apa și săpunul sunt obligatorii. Dacă observi că cel mic își manifestă interesul să țină săpunul în mână, doar e rost de o mini bălăceală, alege bucăţi mici de săpun pe care copilul le poate ţine singur în mâini. Caută-le pe cele frumos mirositoare, colorate și în forme haioase, ca să-l atragă și supraveghează-l când îl folosește. Unii mai au tendința să bage în guriță din greșeală sau din neștiință. Explică-i că săpunul nu e de mâncat. Dacă e prea mic să ajungă la chiuvetă, pune-i un mic taburet pe care să poată urca. Nu te chinui să-l ridici în brațe mereu. E important să știe că are scăunelul, săpunul, prosopul pe care le poate folosi doar el. În jurul vârstei de doi ani, majoritatea copiilor pot să ajute la spălatul propriilor mâini. Deci, răbdare până ajunge la această vârstă. Unii părinți folosesc numai săpunuri bacteriene din dorința de-a ține departe bacteriile de copiii lor care merg în colectivitate și sunt mai predispuși la îmbolnăvire. Ce nu ştiu mulţi părinţi este că pentru a fi eficienți compușii din săpunurile antibacteriene trebuie lăsați pe suprafața pielii aproximativ două minute. De cele mai multe ori, cei mici termină spălatul mâinilor mult mai devreme ca ingredientele antibacteriene să acționeze. Dacă săpunurile antibacteriene nu sunt necesare în opinia Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, spălarea pe mâini cu apă caldă și săpun obișnuit reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a ține departe posibilele infecții. Așa că, după ce l-ai învățat săpunirea, operațiunea care în general copiilor le place foarte mult fiindcă se lasă cu spumă și baloane, e timpul să-l înveți și clătirea mâinilor. Important este să deprindă spălarea corectă a mâinilor.

Când ar trebui să vă spălaţi?

Este imposibil să vă păstraţi mâinile fără nici un microb. La fel și cel mic, dar asta nu înseamnă că nu are importanță când vă spălaţi pe mâini. Sunt anumite momente, când se impune această regulă de igienă. De exemplu, în calitate de părinte înainte de a manipula alimentele copilului sau ale familiei şi evident înainte de a găti, după ce ai pus mâna pe bani, după ce ai schimbat scutecele; după ce ai aruncat gunoiul, după toate acestea trebuie să te speli pe mâini.După ce folosești toaleta, faci curat în casă, dacă ai fost în vizită la un prieten bolnav, înainte și după ce tratezi o rană a copilului sau altui membru al familiei, după ce îl ajuți pe cel mic să se spele, după ce a folosit el toaleta,după ce utilizezi calculatorul, telefonul, tableta, după ce ai mers cu mijloacele de transport în comun, după toate acestea este important să-ți speli mâinile. Învață-l şi pe cel mic să-și spele mânuțele înainte de a mânca, după ce și-a suflat năsucul, după ce a strănutat sau a tușit, după ce a fost la baie; după ce s-a jucat cu animalele, când intră în casă și ori de câte ori are mâinile murdare. Nespălându-vă mâinile, atât tu adult, cât și prichindelul, puteţi dobândi sau transmite o mulţime de boli, de la obişnuita răceală până la afecţiuni mai grave, precum infecţia intestinală (dizenteria) sau hepatita A denumită și boala mâinilor murdare.Boli precum meningita, bronșiolita, diferite tipuri de diaree infecțioasă pot fi prevenite prin simpla spălare a mâinilor.Rezultatele unui studiu publicat în iulie 2005, în revista medicală “The Lancet” certifică acest lucru. Banala regulă de igienă a scăzut cu 50% cazurile de pneumonie și diaree și a redus cu 34% infecțiile cutanate. Americanii cheltuiesc mai mult de 20 miliarde dolari numai pentru tratamentul infecţiilor. Dar mult mai importante ca banii sunt durerile şi suferinţele care, de multe ori, ar putea fi prevenite cu un săpun de câţiva lei. Prin urmare, transformă spălatul pe mânuțe într-o rutină sănătoasă, pe care s-o ții tu și familia ta!

 

Referințe:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan