Epoca vitezei pare să-și fi pus definit amprenta și pe activitățile copiilor. Trotinetele obișnuite au fost înlocuite de cele free-style, BMX-urile au mai mare căutare în ochii copiilor și adolescenților decât banalele  biciclete, iar datul pe role e destul de plictisitor, dacă nu se întâmplă pe niște rampe șmechere. Asta înseamnă că gradul de pericol pe care le implică aceste activități, cândva inocente, a crescut semnificativ și că folosirea echipamentului de protecție este mai importantă decât altădată.

Din ce se compune echipamentul de protecție?

În toate activitățile de mai sus (role, bicicletă, trotinetă, mai nou și ski) casca de proteție nu ar trebui lipsească, la fel nici genuncherele și cotierele.  Loviturile la cap sunt desigur cele mai periculoase și pot duce la pierderea vieții sau la afectarea definitivă a unor zone cerebrale importante, fapt ce poate provoca invaliditate pe viață. Din păcate în țara noastră încă nu este reglementată legislativ obligativitatea de a purta cască de protecție (așa cum se întâmplă în multe țări mai civilizate decât a noastră). Și tot din păcate, mulți părinți cedează la insistențele copiilor de a nu purta casca din diverse motive, fie că le este cald și transpiră, fie că ar putea părea fraieri în ochii celor care merg fără echipament de protecție (ceea ce pentru un adolescent este de nesuportat). Este important însă ca atât părinții cât și copiii să conștientizeze că acest banal obiect îi poate proteja de lovituri dureroase și că mai ales le poate salva viața. Argumentele de tipul ”așa cum nu am pățit nimic până acum, nu voi păți nimic nici de acum încolo” pălesc în fața momentului neașteptat când inevitabilul se întâmplă. Iar cei mai încăpățânați pot fi convinși de pericolul la care se expun chiar cu o vizită la spitalele în care sunt tratați copii ce au fost victime ale unor accidente din păcate evitabile.

Cotierele și genuncherele sunt și ele de mare preț, chiar dacă lovirea unor articulații nu pare un lucru atât de grav. Dar dacă ne gândim că în cazul unor accidente mai serioase lucrurile nu se mai rezolvă cu banalul ghips și că se poate ajunge la intervenții chirurgicale sau chiar la proteze, atunci importanța unei banale cotiere sau genunchere va fi cu siguranță reevaluată.

În cazul în care accidentul s-a produs, trebuie să ne adresăm celui mai apropiat spital pediatric. Și, mai ales în cazul loviturilor la cap cu sau fără urme vizibile, trebuie să evaluăm cu mare atenție starea copilului timp de 72 de ore de la producerea loviturii. Uneori starea de rău nu se instalează imediat, iar semnele îngrijorătoare sunt multiple: de la pierderea temporară a cunoștinței sau a memoriei până la amețeli, somnolență, dificultăți de concentrare, de auz sau de vedere. Dilatarea pupilei la unul sau la amândoi ochii poate fi, de asemenea, un semn de îngrijorare și în acest caz este necesară o radiografie sau chiar o tomografie cerebrală.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan