Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

Computerul, internetul, reţelele de socializare sunt instrumente care fac parte din ce în ce mai mult din viaţa celor mici. Mulţi copii navighează liber pe internet din nevoia de a-şi căuta informaţii, materiale pentru temele pe care le au de făcut la şcoală sau pur şi simplu pentru a se juca. Iar ca părinte responsabil îţi pui de multe ori întrebări cu privire la siguranţa internetului. Şi ai și de ce…

O cercetare efectuată de către Net Children Go Mobile şi lansată în 2014, a dezvăluit că 9% dintre copiii români folosesc smartphone-uri în clasă, 20% colaborează cu alţi elevi pe Internet, iar 27% folosesc Internetul pentru căutări de materiale. Poate aceste cifre nu par îngrijorătoare. Însă potrivit unui raport al serviciului Internet Helpline, dintre cele peste 2400 de cazuri primite de consilieri, peste un sfert aveau în vedere probleme privind confidenţialitatea şi datele personale pe internet, în timp ce peste 250 aveau legătură cu hărţuirea online (cyberbullying).

Părinţii şi copiii din România care sunt preocupaţi de acest subiect pot să înveţe împreună cum să utilizeze în siguranţă internetul. Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat recent un ghid şcolar care se adresează părinţilor, cadrelor didactice din ciclul primar sau gimnazial, asistenţilor sociali și educatorilor.Ghidul Şcolar pentru utilizarea în siguranţă conţine informaţii teoretice, dar şi aplicaţii practice pentru a promova utilizarea în siguranţă a Internetului de către elevi. Varianta online poate fi regăsită pe site-ul www.sigur.info. Important este că acest ghid şcolar, dezvoltat de către Consorţiul Sigur.Info, a fost avizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru utilizarea la orele de clasă de către cadrele didactice. Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internetului şi a noilor tehnologii online de către copii.

Doar aşa, utilizat în condiţii de siguranţă, internetul poate fi acel instrument util de care au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos şi pentru a-şi modela personalitatea. Totuşi, anumite jocuri sau filme dezvoltate pentru copii şi pe care programele de siguranţă nu le detectează ca fiind periculoase, au un conţinut sau grafică violente. Aşa că, dacă vrei să stai complet liniştit în legătură cu activitatea pe internet a copilului tău, ar fi bine să nu te bazezi doar pe vigilenţa programelor dezvoltate pentru a-ţi proteja copilul. Soluţia ar fi să petreci din când în când timp împreună cu copilul tău chiar şi atunci când acesta navighează pe internet, să discutaţi despre filmele pe care le vizionează sau jocurile pe care le joacă. Doar aşa vei putea şti exact dacă timpul petrecut de copilul tău pe internet este unul de calitate sau unul ce îşi poate lăsa amprenta într-un mod nefericit asupra dezvoltării acestuia. Şi încă ceva: la vârsta la care copilul tău va fi destul de mare pentru a avea conturi pe diverse reţete de socializare, nu strică să te împrieteneşti virtual cu câţiva dintre amicii lui. Vei putea afla informaţii preţioase şi vei putea preveni anumite comportamente nedorite înainte ca acestea să se instaleze definitiv.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan