Încă din burtica mamei, bebelușii sunt obișnuiți să înoate. Ce-i drept în lichidul amniotic, dar rămân cu această abilitate o bună bucată de vreme după ce vin pe lume. În primele luni de viață, dacă nou-născutul este pus în apă, grație reflexelor dobândite încă din pântecul mamei, el va da în mod automat din piciorușe, astfel încât să nu se înece. Prin urmare, merită exploatată această abilitate și învățat cel mic să înoate. Este un obicei care îl va ajuta în lupta pentru supraviețuire, dar și un tip de mișcare fizică ce-l ajută să crească și să se dezvolte armonios.

Inteligența mai dezvoltată la micii înotători

Sunt mămici care doresc să nască în apă, pe de o parte pentru a suporta mai ușor nașterea naturală, pe de alta pentru confortul bebelușului, care astfel iese dintr-un mediu lichid în care a stat 9 luni și intră tot într-unul acvatic, chiar dacă pentru un timp scurt. Din păcate, în România sunt însă foarte puține maternități în care se poate naște în apă, și la fel de puține mămici care își permit acest lux. Asta însă nu împiedică niciun proaspăt părinte să-și ducă ulterior bebelușul la înot. Și dacă aveți vreo problemă în privința vârstei la care cel mic ar trebui să înceapă, studiile medicale vă pot veni în ajutor cu răspunsurile. O cercetare derulată în Melbourne a demonstrat statistic că atât IQ-ul, cât și dezvoltarea emoțională și socială a copiilor care sunt învățați să înoate de la vârste foarte fragede este mai mare decât IQ-ul copiilor care au fost învățați să înoate doar de la vârsta de 5 ani. Lecțiile de înot pot începe de la 3 luni, cu precizarea că ar fi bine să-l înscrieți pe bebeluș la programe acvatice special gândite pentru nou născuți și sugari, astfel încât acomodarea cu apa să fie cât mai plăcută. Pentru unele cursuri profesorii solicită carnetul de vaccinări al copilului, dar nu există o regulă anume în această privință.

Pericolul apei, cu dus și întors

Se spune că bebelușii pot fi învățați să înoate mult mai ușor decât adulții și pentru simplul fapt că nu conștientizează pericolul apei și posibilitatea de înec. De aici și vorba din bătrâni: ,,aruncă copilul în apă și va învăța să înoate”. Această dură metodă de învățare nu este recomandată de specialiștii în programe acvatice, fiind indicate alte modalități de împrietenire cu apa precum jocurile în apă și bălăceala, gimnastica acvatică împreună cu mama, hidroterapia. În ceea ce privește pericolul de înec, bebelușii pot înota sub apă cu gura deschisă, fără a exista riscul de înec, datorită unui reflex pe care îl au până în jurul vârstei de 18 luni. Asta nu înseamnă însă că trebuie să lăsați copilul în apă nesupravegheat, indiferent că este vorba de băița în cada de acasă sau de mersul la bazin. Pe măsură ce crește, cel mic va fi din ce în ce mai avantajat dacă știe deja să înoate față de ceilalți copii care nu și-au cultivat această abilitate. Este adevărat că și riscul accidentării prin înec crește odată cu vârsta, fiind maxim la copiii între 1 și 4 ani. Cei mici se pot îneca și într-o apă care nu este adâncă, de numai de 2 cm înălțime, de aceea fiți cu ochii pe ei când sunt în apă. Dacă micuțul a fost învățat să înoate de la o vârstă fragedă, are mai multe șanse să se salveze de la înec, în cazul în care este aruncat accidental în apă sau ajunge singur acolo. Și de ce nu va putea să-i salveze și pe alții, atunci când mai crește și devine un bun înotător.

Alte beneficii pe care le aduce înotul

Alunecarea în apă face ca nou-născutul să-și dezvolte abilitatea de a se mișca singur, fără ajutor, prin urmare ar putea să facă și primii pași mai devreme decât cei care nu au luat contact cu apa. În plus, acest tip de exercițiu fizic antrenează toată musculatura corpului, fără să pună presiune pe articulații, oxigenează și stimulează activitatea cardiacă, contribuind la dezvoltarea aparatului cardiovascular și respirator. Înotul nu doar că îmbunătățește respirația, dar mărește și capacitatea toracică. Micuțul va reuși să se coordoneze mai bine, să se concentreze mai mult, să aibă un somn mai liniștit și o mai bună poftă de mâncare. Bebelușii care știu să înoate au o mai mare rezistență la efort și un sistem imunitar mai puternic. Nu în ultimul rând, în cazul copiilor cu probleme (născuți prematuri sau cu risc neuromotor), înotul poate fi practicat ca terapie.

Surse:
http://www.nutritionistcluj.ro/
http://www.fitness-scandinavia.ro/ro/blog/inotul-i-bebelu-ii.html
http://www.activecenter.ro/Servicii/program-aqua-baby.html

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan