Copilul a crescut, a venit momentul unei schimbări de decor în camera lui. Cum puțini își permit să schimbe foarte des mobilierul, în marea majoritate a situațiilor, decizia în privința cel puțin a modelului de pat se gândește temeinic, pe termen ceva mai lung.

Dată fiind oferta foarte variată și opțiunile numeroase, trebuie luate în calcul, între altele, și aceste aspecte: cât spațiu avem la dispoziție, sunt mai mulți copii în același dormitor, facem locul de dormit separat de camera de joacă sau de activități (calculator, teme etc.)?

Asta, pentru că avem de ales între pat simplu, extensibil – pe măsură ce copilul crește -, paturi suprapuse, modul care include spațiu de joacă sau măsuță de activități ș.a. Apoi, după ce ne-am decis asupra modelului, un alt capitol în sine îl reprezintă modelul saltelei și perna, importante pentru postura corectă a spatelui și pentru somnul confortabil și sănătos.

Așadar, am liniștit deja copilul mai rezistent la schimbare – pentru că sunt, desigur, copii și copii: unii care nu vor deloc să-și abandoneze pătuțul drag, și alții care fac foarte simplă tranziția la patul mare, chiar și-o doresc, pentru a imita un frate / soră mai mare și a se simți din ”liga juniorilor”.

Aici, recomandarea este să se păstreze o perioadă pătuțul de bebe lângă cel nou sau patul nou să fie plasat în același loc din cameră unde a stat patul mic, pentru ca schimbarea să nu fie bruscă. Indiferent cum ne decidem să procedăm, copilul se va obișnui, cu siguranță, cu timpul și, dacă nu cedăm să-l lăsăm, plini de compasiune, în patul nostru, acesta va ajunge să îndrăgească repede noul mobilier.

Dar ce alegem? Dacă dormitorul copilului nu e foarte încăpător, și spațiul trebuie împărțit cât mai creativ, atunci un pat modular, care să cuprindă și dulăpiorul de haine și un sertar sau o ladă pentru așternuturi și, eventual, câteva rafturi pentru jucării și cărticele, atunci alegerea pare una ideală.

Mențiunea aici este că un astfel de mobilier are, de obicei, durată de viață destul de mică, întrucât copilul crește și, ajungând la faza de școlar, are nevoie de alt gen de decor. În acest caz, mai există, de asemenea, module cu pat ”la etaj”, iar la ”parter” are un spațiu generos pentru masa de lucru și / sau activități, care se va potrivi și la copilul ceva mai mare.

Dacă spațiul nu reprezintă neapărat o problemă, în schimb dormitorul se împarte la doi frați, o soluție preferată de mulți părinți este aceea a paturilor suprapuse. Condiția, în acest caz, este să fie astfel construite încât să ofere cea mai bună siguranță în timpul somnului – sunt multe cazuri de copii ajunși la Urgență după ce au căzut din patul obișnuit, darămite din cel de la etaj!

După ce ne-am decis asupra cadrului de pat, ne mai rămâne alegerea saltelei, asta în cazul în care patul nu este prevăzut din start cu una. Salteaua este importantă pentru un somn, dar mai ales pentru un spate sănătos. Cum în perioada copilăriei, spre pubertate, pot apărea primele deviații de coloană vertebrală, investiția într-o saltea de calitate reprezintă, de fapt, investiție în sănătatea copilului.

În plus, salteaua nu este ceva ce cumperi în fiecare an – de fapt, durata ei de viață poate fi de 8 – 10 ani!

O căutare pe internet la subiectul ”saltele”, înainte de a porni la cumpărături, poate da naștere la multe întrebări și dileme, dată fiind oferta foarte variată de modele și tehnologia de fabricație  folosită – care e cea mai potrivită pentru copil, care e diferența între  salteaua cu arcuri și cea cu spumă, e bine ca salteaua să fie mai dură sau moale?

O saltea cu spumă urmărește mai bine forma corpului și poate fi mai confortabilă, în timp ce salteaua cu arcuri este mai groasă, și astfel mai rezistentă în timp. Cât privește fermitatea saltelei, ea trebuie adaptată la morfologia fiecăruia, în timp ce o saltea prea dură se poate dovedi la fel de nepotrivită pentru coloană ca una prea moale.

Ca și salteaua sau somiera, și folosirea pernei la copii este un subiect care interesează mulți părinți, datorită efectului asupra coloanei vertebrale – cum ar trebui să fie perna potrivită, de la ce vârstă o punem în patul celui mic? Majoritatea pediatrilor recomandă pernele de dormit doar la copiii de peste 2 ani, când umerii acestora sunt mai lați decât capul, și când trecerea în patul mai mare s-a făcut deja. La vârste mai mici, pernele sunt folosite pentru copilul răcit, cu probleme respiratorii, nas înfundat.

Dacă ne-am hotărât că a sosit și vremea pentru pernă, ar trebui să ne asigurăm că este una specială pentru copii, care să fie relativ mică, fermă și plată, iar capul copilului să nu se scufunde în ea – o pernă înaltă poate provoca probleme la coloana vertebrală, datorită poziției incorecte în timpul somnului.

De asemenea, dacă cel mic suferă de vreo alergie, se găsesc în comerț perne anti-alergice speciale.

Cu siguranță, discuția pe această temă poate include mai multe aspecte, idei și soluții noi și interesante. Decizia aparține părinților, dar ține cont și de preferințele copilului – până la urmă, el este cel ce va beneficia de un somn bun în patul cel nou …

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan