Ce este sarea?

Clorura de sodiu (NaCl) este compusul chimic pe care îl cunoaștem cu toții sub numele de sare. Clorura de sodiu nu este doar cea care ”dă gust” mâncărurilor, ci -prin conținutul de sodiu- este și cea care ne ajută organismul să funcționeze cum trebuie. Sodiul este absolut necesar pentru procesele care au loc la nivelul sistemului vascular, nervos, digestiv sau muscular. Însă orice exces este dăunător. În cazul excesului de sare, acesta poate să aibă consecințe negative asupra stării tale de sănătate și asupra sănătății copilului tău. Conform American Heart Association, problema excesului de sare începe încă din copilărie: 97% dintre copiii și adolescenții din Statele Unite consumă sare în exces, ceea ce duce la creșterea riscului declanșării bolilor cardiovasculare la vârste adulte. Pe lângă riscul de hipertensiune arterială și boli cardiace, persoanele care consumă sare în exces au un risc crescut de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac și boli de rinichi.

(vezi aici: http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyDietGoals/Sodium-Salt-or-Sodium-Chloride_UCM_303290_Article.jsp)

De unde ne alimentăm cu sodiu?

În general, în alimentația zilnică, 75% din sodiu provine din alimentele procesate cumpărate din comerț și cărora li se adaugă sare în procesul de fabricație, 15% provine din alimentele care conțin în mod natural sodiu, iar 10% din sarea adăugată de către noi în timpul gătitului sau al mesei. Sarea de masă este cea mai importantă sursă de sodiu din alimentație – conține aproximativ 40% sodiu, la care se adaugă sodiul conținut în mod natural în anumite alimente.

(vezi aici: http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Documents/having-too-much-salt-survival-guide.pdf)

 

De câtă sare are nevoie zilnic  copilul tău?

Majoritatea alimentelor procesate conțin cantități suplimentare de sodiu, iar prin coroborarea diferitelor surse alimentare copilul poate ajunge la un aport zilnic crescut care uneori este greu de măsurat de către părinți. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este clară în ceea ce privește cantitatea zilnică de sodiu pe care un adult nu ar trebui să o depășească și care este de maxim 2  grame pe zi – ceea ce reprezintă echivalentul a 5 grame de sare, adică aproximativ o linguriță plină cu sare. În ceea ce privește porția zilnică de sodiu necesară copiilor, OMS nu specifică cantități fixe, însă recomandarea fermă a OMS este ca aportul de sodiu la copii să fie redus pentru a controla tensiunea arterială, cantitatea de sodiu fiind adaptată în funcție de vârstă, respectiv de necesarul energetic.  (WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva, World Health Organization (WHO), 2012.)

(vezi aici: http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake_printversion.pdf)

Conform Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, copiii cu vârste sub un an au nevoie de mai puțin de 1 gram sare pe zi – unul dintre principalele motive fiind legat de imaturitatea sistemului lor renal care nu este complet dezvoltat la această vârstă. Chiar dacă îți alăptezi copilul sau îl hrănești cu lapte praf, laptele tău precum și formulele de lapte conțin suficientă sare pentru a-i acoperi întregul necesar zilnic de sodiu.

Cantitatea maximă de sare recomandată copiilor, variază în funcție de vârstă:

  • 0-1 ani: sub 1 g de sare pe zi (0,4 g sodiu)
  • 1-3 ani: 2 g de sare pe zi (0,8 g sodiu)
  • 4-6 ani: 3 g de sare pe zi (1,2 g sodiu)
  • 7-10 ani: 5 g de sare pe zi (2 g sodiu)
  • De la 11 ani: 6 g de sare pe zi (2,4 g sodiu)

(vezi aici: http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/salt.aspx)

 

Ce poți face pentru a te asigura că nu îi dai copilului tău prea multă sare?

  • dacă gătești aceeași mâncare pentru întreaga familie, inclusiv pentru copilul tău, adaugă foarte puțină sare în mâncare; adu-ți aminte că el are nevoie de mult mai puțină sare decât tine și că sodiul este deja prezent în multe alimente cum sunt legumele, fructele,  laptele, peștele, orezul, făina etc.
  • fii atent la anumite alimente procesate cu conținut mare de sodiu: mezeluri, conserve, chips-uri sau snack-uri, brânză sărată, murături, măsline, ketchup, supe concentrate de la plic sau cuburi etc; chiar dacă alegi să îi dai copilului tău și astfel de alimente, dă-i mai degrabă cantități foarte mici, care să nu crească foarte mult cantitatea de sodiu pe care o primește
  • când calculezi aportul de sodiu al copilului, nu uita de pâinea și cerealele gata preparate pentru micul dejun, precum și de apa plată îmbuteliată – și acestea sunt surse de sodiu
  • verifică întotdeauna etichetele alimentelor pe care le cumperi pentru copilul tău; un conținut de sare mare înseamnă mai mult de 1,5 g sare (sau 0,6 g sodiu) în 100 g produs, un conținut de sare mediu este cuprins între 0,3 și 1,5 g sare, iar alimentele cu conținut scăzut de sare au sub 0,3 g sare (sau 0,1 g sodiu) în 100 g produs
  • în general, borcănelele cu mâncare specială pentru copii ar trebui să conțină o cantitate de sodiu corelată cu necesarul copilului, însă nu strică să te asiguri și să verifici și eticheta acestora.

 

În concluzie, sarea este bună în cantități moderate, iar această regulă se aplică și copiilor tăi. Rolul tău, ca părinte, este foarte important în educarea copilului – inclusiv în modelarea și imprimarea unor bune obiceiuri alimentare care să-l însoțească de-a lungul vieții. Gusturile se formează în copilărie, iar un copil care mănâncă prea sărat va deveni, cel mai probabil, un adult care mănâncă prea sărat. Ai grijă de viitorul sănătos al copilului tău, obișnuindu-l să mănânce atâta sare cât are nevoie.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan