autor Articol recomandat de
Dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumologie, Institutul Național de Pneumologie Marius Nasta

Cartea de vizită a fiecărei persoane o reprezintă pielea, care este şi cel mai mare organ al corpului omenesc. Prin urmare, trebuie să acordăm o atenţie specială îngrijirii pielii. Iar în calitate de părinţi, avem datoria să-i învăţăm şi pe cei mici s-o facă atât de des, încât să le devină o obişnuinţă.

Însă în primii ani de viaţă această misiune revine părinţilor. Bebeluşii vin pe lume cu o piele complet nepregătită pentru mediul înconjurător. Este motivul pentru care, în primele luni de viaţă, bebeluşii sunt mai predispuşi la infecţii ale pielii decât în alte perioade ale copilăriei. De abia în jurul vârstei de 3 ani pielea se adaptează cu adevărat mediului extern. PH-ul acesteia se schimbă dintr-unul neutru la naştere, într-unul acid, astfel încât epiderma să poate fi capabilă se apere singură de microorganisme. (http://www.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/tot-ce-ar-trebui-sa-stii-despre-ingrijirea-pielii-bebelusilor-10228083/).

Pielea bebeluşului este foarte fină, dar şi foarte sensibilă, motiv pentru care este nevoie de produse speciale de hidratare şi îngrijire. În caz contrar, pot apărea necazurile: iritaţii, eczeme, deshidratări ale pielii.

Îngrijirea în sezonul estival

Fiindcă pielea bebeluşilor nu este pregătită să facă faţă razelor solare puternice şi nocive, medicii recomandă ca cei mici să nu se expună la soare absolut deloc până la vârsta de 1 an (http://www.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/tot-ce-ar-trebui-sa-stii-despre-ingrijirea-pielii-bebelusilor-10228083/). Unii specialiştii susţin că bebeluşii sub 6 luni nu ar trebui să intre în contact îndelungat sau exagerat nici cu produsele cu factor de protecţie solară, din cauza pericolului de alergii (http://www.sfatulmedicului.ro/Ingrijirea-pielii/ingrijirea-pielii-bebelusului-esentialul-despre-creme-pudre-sapunuri_5871). Totuşi, după această perioadă ,,critică’’, expunerea la ultraviolete poate fi făcută dar numai cu protecţie solară. Iar pentru asta există cremele solare speciale pentru copii, care  împiedică apariţia arsurilor solare, dar ţin departe şi cancerul de piele. Alegeţi creme cu factor de protecţie minim 15 şi ungeţi copilul pe obraji şi pe mânuţe şi pe zonele neacoperite de haine înainte de-a ieşi din casă. În cazul bebeluşilor mai mari de 6 luni şi a copiilor mari, puteţi folosi creme cu factor de protecţie solară pe toată suprafaţa corpului, la fel ca în cazul adulţilor. Nu uitaţi că aceste creme sunt recomandate nu numai în zilele de vară foarte însorite. Chiar dacă razele solare sunt blânde, nu vă lăsaţi păcăliţi! Ele trec şi prin nori, radiaţiile se pot reflecta cu uşurinţă şi de pe suprafaţa nisipului, apei, dar şi a trotuarului. În plus, dacă i-aţi dat copilului paracetamol sau ibuprofen, acesta va fi fotosensibilizat, deci va trebui să-l ţineţi departe de soare. Dacă nu aveţi încotro şi trebuie să ieşiţi cu cel mic pe stradă, evitaţi măcar intervalul orar 11-16. Mai multe informaţii despre protecţia solară adecvată găsiţi în articolul ,,Soarele, prieten sau dusmanul celor mici’’.

O altă problemă care apare mai des vara este iritaţia de scutec. Ea se întâlneşte la la majoritatea bebeluşilor sau copiilor mici. De ce mai des vara? Din cauza numărului mic de schimburi de scutec şi a temperaturii ridicate de afară. Nu doar că scutecul trebuie schimbat mai des, dar copilul mai trebuie lăsat şi liber din când în când. Iar atunci când e treaz cel mic, profitaţi de acest lucru şi lăsaţi-l să stea fără scutec. În cazul sugarilor, aceştia să stea cu funduleţul pe un scutec sub formă de lenjerie. Încercaţi să nu strângeţi scutecul prea mult, fiindcă se poate irita pielea din jur, dar nici să nu-l lăsaţi prea liber.

În sezonul hibernal

Iarna, de cele mai multe ori suntem tentaţi să dăm uitării sau să ignorăm faptul că  zăpada este un mediu excelent de reflecţie pentru radiaţii. În plus, copiii din cauza tenului sensibil pot avea mai multe probleme pe perioada iernii. În acest anotimp din cauza temperaturilor foarte scăzute de afară şi a vântului puternic, a aerului uscat din încăperi şi a băilor fierbinţi, pielea îşi pierde capacitatea de hidratare şi filmul de lipide protector de suprafaţă se diminuează. Dacă sunteţi tentaţi ca iarna să-i faceţi copilului băi fierbinţi e bine să vă abţineţi, dacă nu vreţi să-i îndepărtaţi filmul lipidic natural în totalitate. Se ştie că pielea copiilor se spală cu loţiuni sau creme de duş destinate lor. Acesta nu este un moft, ci o necesitate, fiindcă spre deosebire de produsele destinate adulţilor sunt sărace în parfumuri şi coloranţi, iar riscul de a irita pielea este mult mai mic. Săpunurile antibacteriene, dedicate adulţilor sunt prea aspre pentru pielea unui copil, de orice vârstă. Chiar dacă micuţului îi place spuma de baie, evitaţi s-o folosiţi. La fel şi săpunurile solide, fiindcă pot usca şi irita pielea. Când ajungeţi la operaţiunea ştergerea pielii, ar fi bine să tamponaţi cu un prosop de bumbac pielea umedă, nu să frecaţi cu insistenţă tot corpul. Imediat după baie, medicii recomandă aplicarea unei creme bogate în ceramide, destinată copiilor. (referinţă http://www.agentiadepresamondena.com/dr-oana-spanu-cum-se-ingrijeste-pielea-copiilor-iarna/). Puteţi da cu cremă pe tot corpul, dar nu uitaţi să insistaţi pe zonele mai expuse la frig: faţă, buze, urechi, gât, mâini. În ceea ce priveşte încălzirea camerelor, aveţi grijă ca cei mici să aibă şi umidificator în încăpere, deoarece aerul uscat contribuie din plin la deshidratarea pielii. Despre temperatura şi umiditatea camerei copilului, puteţi afla mai multe citind aici. Nu înfofoliţi prea tare copilul şifiţi selectivi cu îmbrăcămintea, fiindcă sunt anumite produse vestimentare cum ar fi cele din lână şi polyester care pot irita pielea.

Sfaturi valabile indiferent de anotimp

Pielea copiilor se spală cu loţiuni sau creme de duş destinate lor, sărace în parfumuri şi coloranţi. În privinţa săpunurilor, pentru bebeluşi cele mai bune sunt cele pe bază de ingrediente naturale. Nu picaţi în capcana săpunurilor făcute în casă de bunica, fiindcă ea punea sodă caustică şi grăsime! Alegeţi detergenţii de haine, lenjerie de pat şi prosoape fără parfum şi înălbitori, hipoalergenici, dacă vreţi ca pielea copiilor să nu se usuce şi să se irite suplimentar.

Pielea din zona genitală se spală la dus şi, în rest, se curăţă cu un prosop umed.. Apoi pe pielea copilului, se aplică o cremă naturală bazată pe ceară, uleiuri esenţiale şi extracte de muşetel sau cătină. Nu sunt indicate produsele chimice în această zonă, deoarece pot irita. La fel şi şerveţelele umede, deşi sunt destinate igienei intime, pot produce mai multe iritaţii, mai ales dacă pielea micuţului este foarte sensibilă.  Acestea nu trebuie să conţină coloranţi şi alcool, toate substanţe chimice care irită suplimentar pielea.

În cazul bebeluşilor pentru a hidrata corect pielea, e bine să utilizaţi unguente şi creme, în cazul copiilor mai mari loţiuni. E important ca acestea să fie aplicate în cel mult 3 minute de la baia copilului.

Orice iritaţie a pielii care deranjează copilul, evoluează în timp sau în care atitudinea micuţului se modifică faţă de ea: se scarpină, plânge, nu mai suportă scutecul, este  bine să fie văzută de un medic pediatru.

Referinţe:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan