Igiena orală a bebelușilor începe de acasă, iar prima vizită la dentist se face în jurul vârstei de 6 luni sau după ce primul dințișor le-a erupt. Ce ar putea vedea stomatologul, se întreabă părinții, care adesea pică în ,,păcatul” amânării acestei vizite după ce copiii împlinesc un an. Ei bine, dentistul cu ochiul unui expert în materie examinează atent gurița micului pacient. Iar dacă acest motiv nu vi se pare destul de întemeiat pentru a face un drum la stomatolog, atunci frica de cariile de biberon ar trebui să vă convingă. De la primii dințișori, sugarii sunt predispuși să facă așa numitele carii circulare sau pe înțelesul tuturor carii de biberon. Acestea le afectează dințișorii din față, uneori chiar distrugându-I, lăsându-se cu plâns, durere și suferință.

Deget sau suzetă?

,,Nu e igienic să-ți bagi degețelul în guriță”, spune-i asta unui bebeluș, că nu va înțelege nimic, dar tot își va suge degetul, odată ce a învățat acest obicei. De multe ori există alternativa suzetei, care este mai bună, având în vedere că dezvățarea e mai ușor de făcut. Suzeta i-o arunci, degețelul îl are la purtător toată viața. În plus, sugerea degetului după terminarea erupției dinților temporari duce la apariția unor deformări osoase și dentare cu repercursiuni grave asupra dezvoltării generale a organismului.

Cum apare caria?

Medicii spun că folosirea improprie a suzetei și/sau a biberonului duce la apariția cariei circulare (carie de biberon). O parte din cauze li se datorează părinților care oferă micuțului biberonul cu lichide îndulcite în loc de suzetă, creându-se un mediu favorabil bacteriilor care distrug dentiția. Un biberon înmuiat în miere, zahăr, lichide dulci va liniști și binedispune bebelușul, dar îi va strica dințișorii, fiindcă se știe că zahărul este o hrană importantă pentru bacteriile existente în cavitatea bucală. Dar chiar și laptele matern este cariogen, dacă copilul este alăptat peste vârsta de un an, în special noaptea. Stomatologii mai pun la socoteală și factorii genetici. De exemplu, prezența cariilor netratate la mamă sau consumarea zahărului în exces pe timpul sarcinii cresc de 4 ori riscul apariției cariilor la bebeluș. Pentru că este greu de tratat acest tip de carie, cel mai înțelept din partea părinților este să încerce să prevină.

Igiena și alimentația corectă, prietenii prevenției

Cel mic nu este încă în stare să-și prepare hrana, așa că părinții trebuie să aibă grijă ca alimentația lui să fie săracă în zaharuri. Un truc îl constituie amestecarea laptelui de seara cu apă. Un altul, să renunțați la alăptarea pe timpul nopții (la sân sau cu biberonul), odată ce ați trecut la diversificare. Dacă micuțul adoarme cu biberonul, aveți grjiă să nu conțină altceva decât apă, iar acesta să nu devină un obicei. Sucurile din citrice sau mere, care sunt mai acide, sunt de evitat. În general, dacă vreți să-i dați sucuri din fructe, apelați la linguriță și cană, nu la biberon. În privința igienei orale, aceasta se face încă de la apariția primului dinte pe arcadă. Evident, e mult prea mic s-o facă singur, prin urmare părinții după fiecare alăptare, trebuie să șteargă cavitatea bucală a copilului cu un tifon. Tot preventiv, un primul control stomatologic ar trebui făcut în primul an de viață, pentru a diagnostica eventualele probleme din fază incipientă. Pe scaunul stomatologic se poate realiza și un periaj profesional cu ajutorul periuțelor speciale și a pastelor fără fluor. Acesta poate fi făcut încă de la erupția primului dinte. Tot medicul e cel care îi poate învăța pe părinți regulile de igienă orală a bebelușului. Despre igiena orală a copiilor, inclusiv a bebelușilor puteți găsi mai multe informații în articolul Spălatul pe dinţi, o joacă sănătoasă (http://www.modeleazacopilaria.ro/spalatul-pe-dinti-o-joaca-sanatoasa/)

E justificat să ne temem de caria de biberon?

Dentiștii susțin că este o formă agresivă de carie care apare pe dinții de lapte ai copiilor sub 3 ani. Ea distruge dințișorii, care deși sunt de lapte, (deci nu sunt permanenți) îi sunt de folos copilului până în jurul vârstei de 6-7 ani. Pe lângă disconfortul pe care îl dă micuțului, păcătoasa carie este dureroasă și pune în pericol starea de sănătate a dinților permanenți prin infecțiile care se pot propaga prin aceste leziuni carioase. Să nu uităm că dinți buni și sănătosi, fie ei și de lapte, înseamnă o digestie normală, un copil sănătos și cu un zâmbet frumos.

Surse:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan