Ani în şir, psihologii s-au situat în tabere adverse referitor la dilema dacă e bine sau nu ca nou-născutul să doarmă în cameră cu părinţii. Până într-o zi când, sătui de faptul că nu pot ajunge la un consens, au mutat dezbaterea chiar mai departe: e bine ca bebeluşul să doarmă în patul părinţilor? Pornit din Statele Unite, trendul „cosleeping, badsharing, cododo etc” sau „dormitul întregii familii în acelaşi pat” pare să fi atins maximul în Suedia, unde studiile arată că 60% dintre familii dorm cu nou-născutul în patul conjugal.

Care ar fi avantajele acestei alegeri?

Aproape toate mămicile cunosc beneficiile alăptării pentru copilul lor. Acest interes crescând pentru alăptarea naturală este cea care a determinat mamele să prefere să doarmă cu bebeluşii în pat, fiindcă trebuie să recunoaştem: este mult mai uşor şi comod să alăptezi noaptea în pat. Scapi de încălzitul biberonului noaptea pe la 3, nu mai laşi copilul să plângă minute în şir, au şi vecinii nopţi liniştite, ca să nu mai vorbim de restul familiei… Ba chiar creşte numărul alăptărilor nocturne, faţă de hrănirea cu biberonul. Un alt avantaj major ar fi că dormitul lângă mamă diminuează considerabil angoasa nou-născutului şi scurtează perioada în care el se adaptează la viaţa extra-uterină. Se pare că principalii beneficiari ai dormitului „la comun” sunt cei 20% dintre copiii aşa-zişi „dificili”, care plâng imediat, se agită non-stop, au colici, îi dor dinţii, nu suportă nici cea mai mică separare de braţele părinţilor. În fine, argumentul siguranţei nu este de neglijat: bebe este non-stop sub supravegherea ta şi astfel este ferit de pericolul de accidentare. Adepţii acestei teorii sunt mai ales părinţii care au un copil născut înainte de termen, bolnav sau care au reuşit cu greu să aibă propriul urmaş. Acest argument este valabil, arată cercetătorii, însă nu şi reducerea riscului de apariţie a Sindromului de Moarte Subită, cum se credea până de curând. Rezultatele unui studiu recent, publicat în British Medical Journal, demonstrează chiar opusul: dormitul nou-născutului mai mic de trei luni în pat cu părinţii lui creşte de cinci ori riscul de apariţie a Sindromului de Moarte Subită a bebeluşului (vezi articolul Sindromul morții subite a sugarului – cum pot reduce riscurile? Link). Şi asta eliminând alte cauze precum alcoolismul, drogurile sau fumatul părinţilor în aceeaşi cameră cu copilul.

De ce să spunem NU acestui obicei

În afară de creşterea riscului de moarte subită, mai apar şi alte pericole: sufocarea accidentală a copilului de unul dintre părinţi (mai ales dacă ia somnifere) sau de către perna ori plapuma părinţilor, riscul de a cădea din pat, de a-şi prinde capul între elementele patului, de a se supraîncălzi. Nu este de neglijat nici faptul că micuţul, dormind între părinţii lui, devine „cea mai bună metodă anticoncepţională”, împiedicând mămica să fie soţie şi îndepărtându-l pe tată, care şi aşa se simte destul de exclus datorită schimbărilor induse de apariţia bebeluşului.

Care sunt efectele pe termen lung?  Mamele care dorm cu nou-născuţii susţin că dezvoltarea copilului e mai armonioasă. Într-un fel au dreptate: copilul e mai liniştit, somnul său e mai odihnitor, mai ales în cazul copiilor agitaţi.  Dobândirea propriei independenţe este însă un pic întârziată şi, în timp, apare problema geloziei faţă de tată sau de un nou frăţior ori surioară. Cu cât se prelungeşte perioada în care micuţul doarme cu mama, cu atât mai mare este problema „despărţirii”, copilul opunând rezistenţă când trebuie să se mute în propriul pat.

Dormiţi cu copilul în aceeaşi cameră, nu în acelaşi pat

Pediatrii şi psihologii au căzut de acord: dacă e primul copil, e mai bine să dormiţi cu el în aceeaşi cameră. Cu câteva condiţii totuşi: copilul să aibă propriul pătuţ, părinţii să nu fumeze în cameră şi ar fi bine să nu existe televizor în dormitor. În caz contrar, mai bine îi amenajezi propria cameră, lângă a voastră, ca să îl poţi auzi la cel mai mic disconfort.

Câteva reguli de siguranţă se impun:

  • Nu îi pune pernă în pătuţ
  • Montează un aparat cu care poţi auzi orice sunet scoate copilul
  • Înveleşte-l uşor, cel mai bun ar fi un săculeţ de dormit cu fermoar, care îi lasă mîinile afară, ce îi va permite să se şi întoarcă fără a se dezveli noaptea
  • Salteaua nu trebuie să fie prea moale
  • Alege un pat cu bare de siguranţă, pentru a nu cădea din pătuţ
  • Nu îl lăsa să doarmă pe o canapea sau un fotoliu, nici măcar ocazional
  • Culcă-l pe spate pentru a reduce riscul sufocării
  • Dacă vrei să doarmă totuşi lângă voi, amenajează-i un colţ numai al lui, ferit de curent şi departe de televizor

Referințe:

Studiul publicat în British Medical Journal : http://bmjopen.bmj.com/content/3/5/e002299.full

http://www.psychologies.com/Famille/Maternite/Bebe/Articles-et-Dossiers/Le-nouveau-debat-dormir-ou-pas-avec-ses-enfants/7

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan