,,Mami, mami, azi gătim în familie!” De ce nu? Puteți să-i faceți o surpriză plăcută piticului și să gătiți împreună. Astfel, îmbinați distracția cu învățarea alimentelor de bază, cu prepararea lor, cu mânuirea unor instrumente din bucătărie, iar la final toată lumea va fi fericită și evident bine hrănită.

Întrebarea pe care și-o pun adesea părinții este legată de vârsta la care trebuie implicat și copilul în bucătărie. Unii la 10 ani sunt mici bucătari șefi, în timp ce alții nici nu se ating de aragaz. Ei bine, totul e s-o luați treptat.

Cu mic, cu mare în bucătărie

De obicei, micuții vin în bucătărie cu burtica goală și pleacă cu ea plină. Adulții sunt cei care prepară hrana și pun în farfurie de mâncare. Ei bine, pe măsură ce crește copilul e bine să-l învățați treptat să gătească. Mai întâi în joacă și dacă-i place, se amuză și prinde gustul, cu supraveghere atentă din partea părintelui, poate încerca să prepare mici feluri de mâncare. Primele lecții de gătit vor însemna pentru copil învățarea unor elemente de bază cum ar fi: spălarea legumelor și fructelor, curățarea lor, apoi se va trece la un nivel ceva mai ridicat care include: tăierea, fierberea, prăjirea, coacerea, înghețarea etc. Nu lăsați copilul singur în bucătărie să umble la electrocasnice, dacă nu aveți siguranța că știe foarte bine să le închidă, deschidă, mânuiască!

Sandvișuri sub formă de animale

Imaginația copiilor poate fi surprinzătoare, așa că e momentul ca în bucătărie să o lăsați să zburde. Dacă micuțul merge deja la grădiniță, chiar la școală, puteți profita de ocazia de a-l învăța să-și facă singur pachețelul. Sandvișurile sunt ușor de luat și ușor de preparat, deci puteți începe cu o lecție ușoară. Mai întâi le faceți împreună, o dată, de două, de trei ori, după care veți avea surpriza plăcută să vedeți că le va face singur. În funcție de ingredientele alese, de formele alimentelor se pot construi sandvișuri sub formă de fluture, animale (cățel, pisică, văcuță, iepure), păsări sau jucării comestibile, evident. Din pâine feliată, chifle sau batoane puteți construi baza. Din crema de brânză sau orice alt ingredient cu care vreți să umpleți sandvișurile, ardei grași (roșu, verde și galben) și câteva boabe de mazăre puteți face ochii, nasul, gura, penele. Carnea, ouăle (proteine de bază, care nu trebuie să lipsească din alimentația copilului) pot fi preparate în prealabil de un adult, cel mic doar să le insereze în sandviș. Legumele pot fi și ele tăiate de un părinte, mai ales cele de consistență destul de dură. Dacă mânuiește bine cuțitul, treptat puteți să-l lăsați să taie și copilul câte ceva, însă fiți cu ochii pe el. Învățați-l cum să așeze lama cuțitului după ce îl folosește și ce să facă în cazul unui mic accident. Nu uitați să dați o notă de culoare, sănătate și prospețime sandvișului, introducând câteva alimente verzi: o frunză de salată, un castravete, varză, pătrunjel, rucola. Dacă e un băiețel pasionat de mașini, învățați-l să confecționeze din castraveți, ridichi și scobitori un automobil de cursă. Dacă e o fetiță romantică, invitați-o la o plimbare cu bărcuța. Aceasta poate fi confecționată din ouă fierte și umplute în care se înfig triunghiuri de ardeii grași, „pânzele” cu ajutorul cărora va „naviga”pe lac.

Dulciuri sănătoase

Preocuparea părinților de-a ține copiii la distanță de prăjituri, bomboane, ciocolată și multe alte dulciuri ispititoare este lăudabilă. Totuși, misiunea este dificilă, în contextul în care la tot pasul apar tentațiile. De aceea, un pas important în educarea micuțului cu obiceiurile sănătoase este acela de gusta împreună și de-a prepara dulciuri fără prea mult zahăr, dar cu fructe. Ușor de preparat, chiar și de cei mici este budinca. Poate fi cu praf din comerț sau preparată în casă, iar copilul poate decora budinca după bunul plac cu ajutorul unor fructe: kiwi, căpșuni, zmeură, afine, portocale, mere, care pot lua forme diferite: nas, gură, urechi, etc. Dacă prichindelul merge la școală, știe să aprindă aragazul și chiar își face singur un ceai sau o omletă, treceți la nivelul superior: distracția cu clătite. Puteți să-l învățați să facă singur aluatul și chiar să le coacă, făcând puțin spectacol cu aruncatul clătitelor în tigaie la întoarcere sau cu ornatul acestora. În sezonul estival, un desert mult râvnit de adulți și copii este înghețata. Dacă vrei să ții copilul departe de foc, fiind prea mic pentru plită, cuptor, ulei încins, tigăi, apă în clocot, alege varianta simplă. Cu un borcan mare de iaurt (900 grame), în care pui zahăr, zahăr vanilat, zeama de la două lămăi, chiar și câteva fructe tăiate, faci o înghețată naturală și bună de consumat de întreaga familie. Totul e să porționezi compoziția în cupe de înghețată și să lași la congelator.

Surse:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan