Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

După ce aţi terminat de amenajat camera copilului,  trebuie să verificaţi fiecare cameră a apartamentului, astfel încât să îndeplinească toate regulile de siguranţă pentru a vă feri micuţul să nu se rănească. Nu uitaţi să aplicaţi normele de siguranţă şi în grădină, garaj sau scara interioară a casei.

În sala de baie

Timpul băiţei este unul dintre cele mai aşteptate de copil, mai ales de când începe să stea în funduleţ. Iată la ce trebuie să fii atentă:

 1. Cea mai importantă regulă este să nu laşi niciodată singur copilul, nici măcar pentru o secundă, chiar dacă este instalat într-un scăunel special de baie.
 2. Nu lăsa în apropiere niciun aparat electric (foehn, radiator electric) care poate cădea în cada copilului, electrocutându-l grav.
 3. Măsoară cu un termometru de baie ca temperatura apei să fie în jur de 37 grade, pentru a nu produce arsuri pielii sensibile a bebeluşului. Dacă vezi că i se înroşeşte pielea, scoate-l numaidecât din apă, i se poate face foarte repede rău.
 4. Stochează într-un dulap care se închide cu cheia medicamentele, detergenţii, aparatele de ras, fardurile şi parfumurile şi închide-l de fiecare dată când umbli la el.
 5. Pune covoraşe anti-derapante în faţa căzii şi a vasului de toaletă pentru a evita alunecările pe gresia udă.

În bucătărie

Este locul unde ne putem distra cu copiii făcând împreună prăjituri, dar şi o sursă majoră de pericole, cele mai multe accidente petrecându-se în bucătărie.

 1. Îndepărtează copilul de sursa de foc (plită electrică sau cu gaz) şi montează la aragaz un grilaj protector. Pune cratiţele cât mai departe de copil, cu mânerele la interior, astfel încât să nu poate ajunge la ele.
 2. Debranşează şi curăţă imediat aparatele electrice de tăiat: cuţite electrice, maşini de tocat, blendere în care micuţul şi-ar putea prinde şi tăia degetele.
 3. Pentru produsele chimice de curăţat, alege-le doar pe acelea care au buton de siguranţă ce nu poate fi deschis de copii şi nu transferă niciodată resturi de substanţe chimice în sticle sau recipiente alimentare.
 4. Ţine departe de copii sacii menajeri pentru a evita riscul de asfixie.
 5. Controlează periodic furtunul sau ţeava de gaz ca să nu prezinte scurgeri.
 6. Pune copilul la masă într-un scăunel special, pentru a nu se răsturna de la masă şi nu lăsa cuţite sau furculiţe în apropierea lui. Nu îl lăsa nicio clipă nesupravegheat, se poate îneca cu resturi de mâncare.

În sufragerie

Chiar şi sufrageria, locul preferat al întregii familii, are nevoie de o organizare specială.

 1. Evită să plasezi mobile sub ferestre, fiindcă micuţul le poate escalada. Montează la geamuri mânere speciale, ce nu pot fi deschise de copii.
 2. Atenţie la anumite plante, pot fi toxice, iar un copil între 6 luni şi 2 ani e tentat să ducă orice la gură.
 3. Protejează cu colţare speciale colţurile măsuţelor şi ale dulapurilor la nivelul feţei copilului.
 4. Blochează prizele cu opritori speciali, pentru a nu se curenta.

În dormitor

 1. Mobila masivă sau etajerele cu jucării trebuie fixate bine în perete, pentru a nu se răsturna dacă micuţul se caţără pe ele.
 2. Patul trebuie să respecte şi el normele de siguranţă: să nu aibă o distanţă mai mare de 7 cm între barele patului, să nu aibă pernă sau plapumă cu care copilul s-ar putea supra-încălzi sau sufoca. Culcă bebeluşul întotdeauna pe spate.
 3. Temperatura camerei trebuie să fie în jur de 20-22 de grade Celsius.
 4. Verifică-i regulat jucăriile, să nu fie stricate sau să se desfacă în bucăţi ce ar putea fi înghiţite.
 5. Nu lăsa nicio clipă bebeluşul singur pe masă cînd îi schimbi scutecul – căderea este metoda cea mai frecventă de accidentare – nici măcar să îi luaţi crema de pe dulapul de alături.

Scările casei

 1. Instalează bariere sus şi jos, la baza scării, pentru a evita căzăturile de la înălţime, şi  nu-l lăsa să transforme scările casei într-un loc de joacă.
 2. Învaţă copilul să se ţină de balustradă când urcă şi coboară şi ai grijă ca scara să fie acoperită cu un covor antiderapant şi prins bine la margini, astfel încât micuţul să nu-şi poată agăţa piciorul în covor şi să cadă de pe scară.

Garajul casei

Dacă ai garaj, trebuie să ştii că acesta e considerat ca un alt loc de joacă de copil, mai ales când ajunge pe la vârsta de 4 ani şi capătă mai multă independenţă.

 1. Ţine garajul încuiat pentru a nu ajunge la obiecte care ar putea să-l rănească, precum scări mobile, pesticide, etc.
 2. Construieşte la înălţime locuri de depozitare a substanţelor periculoase.
 3. Când trebuie să foloseşti maşina, ai cea mai mare grijă unde este copilul când scoţi maşina din garaj, să nu se fi ascuns prin vreun colţ şi să poată fi lovit de maşina în mişcare.

Reguli de siguranţă în grădină

 1. Protejează cu bariere despărţitoare toate suprafeţele cu apă, precum piscina sau fântâna. Un copil sub 6 ani nu trebuie lăsat niciodată fără supraveghere într-o curte cu piscină.
 2. Atenţie la toxicitatea plantelor din grădină, mătrăguna este mortală dacă este ingerată.
 3. Dacă utilizaţi grătarul, nu lăsaţi copilul să se apropie de foc şi depozitaţi substanţele inflamabile sau de curăţat în locuri unde copilul nu are acces. Nu folosiţi niciodată substanţele de curăţare, foarte inflamabile, pe un grătar încă încins.
 4. Nu utilizaţi maşina de tăiat iarbă când copilul este afară şi se joacă şi aveţi grijă să fie dotată cu sistem de protecţie.
 5. Vara, nu uita să echipezi copilul cu pălărie de soare pentru a evita insolaţia şi să-l ungi cu cremă de protecţie solară, ca să nu se ardă.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan