Cu toții ne-am pus în diferite momente această întrebare: ce pot face mai bine sau altfel, în așa fel încât copilul meu să nu se mai îmbolnăvească atât de des? În general, întrebarea este legată de infecțiile respiratorii – pentru că acestea ne afectează cel mai des, atât pe noi, cât mai ales pe copiii noștri.

Ce sunt infecțiile respiratorii acute?

După cum puteți citi în articolul ”Infecțiile respiratorii la sugar și copilul mic –  Generalități” , infecțiile respiratorii acute reprezintă cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire la om. Fie că sunt localizate la nivelul superior, fie la nivelul inferior al aparatului respirator (nas, faringe, laringe, trahee, bronșii, plămâni), infecțiile acute respiratorii sunt determinate de virusuri sau bacterii care produc inflamația acută a mucoasei căilor respiratorii și/sau a plămânilor. Printre infecțiile respiratorii acute se regăsesc gripa, rinofaringita acută (răceala), pneumonia.

Rinofaringita acută (răceala) este cea mai frecventă boală acută la copil. Boala este mai frecventă la sugar şi copilul mic, categorie de vârste la care infecția se manifestă ca rinofaringită, în vreme ce la vârste mai mari, infecția se manifestă sub formă de rinită sau faringită.

În general infecțiile respiratorii acute nu sunt grave și determină cel mai adesea simple rinite sau faringite. La copil frecvența acestora  este mult mai mare decât la adult – în special în primii ani de viață, când majoritatea copiilor dezvoltă 6 – 8 episoade de răceală pe an. După vârsta de 6 ani frecvența episoadelor de rinofaringită acută scade, pe măsură ce sistemul imun al copilului se maturizează. De altfel, infecțiile respiratorii din primii ani de viață sunt cele care duc la dezvoltarea și maturizarea sistemului imun.

Dincolo de frecvența ridicată a infecțiilor respiratorii acute și dincolo de faptul că majoritatea lor nu sunt grave și nu determină complicații, este important de reținut faptul că, la nivel mondial, afecțiunile respiratorii se află printre principalele cauze de mortalitate la copiii sub cinci ani. În raportul UNICEF ”Levels & Trends in Child Mortality” publicat în 2013, pneumonia este menționată ca principală cauză de deces la copiii sub cinci ani – 17% din totalul deceselor la această categorie de vârstă. În ceea ce privește situația din România, în raportul Ministerului Sănătății ”Mortalitatea infantilă în România” publicat în anul 2012, mortalitatea infantilă prin afecțiuni ale aparatului respirator este de 29%, fiind pe locul doi între cauzele de deces raportate la copiii cu vârste sub un an.

Ceea ce este, de asemenea, extrem de important de luat în considerare, este faptul că decesele cauzate de bolile aparatului respirator sunt considerate evitabile – în țările dezvoltate acest indice este în general sub 2‰, în vreme ce în România el ajunge la  2,6‰.

Cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii  acute?

Pentru a înțelege care sunt metodele de prevenție, trebuie să știm în primul rând cum anume se transmite boala și care sunt momentele în care noi putem interveni pentru a opri răspândirea ei.

În general, orice infecție respiratorie se transmite prin contactul cu o persoană bolnavă, fie contactul direct (atingerea directă a persoanei bolnave sau a unor suprafețe pe care se găsesc agenți patogeni), fie prin aerul din jurul persoanei bolnave care tușește sau strănută. Copiii sunt un transmițător important, deoarece au un contact mult mai strâns în colectivitate și nu sunt întotdeauna atenți la regulile simple de igienă.

Deci, ca reguli de prevenție, putem lua în considerare:

– limitarea contactului cu persoanele bolnave. Nu este întotdeauna realizabil, deoarece copiii trebuie să ajungă în colectivitate, să meargă la creșă sau la grădiniță – unde apar permanent cazuri noi de infecții respiratorii.

– dezinfectarea atentă a suprafețelor și obiectelor cu care au intrat în contact persoanele bolnave.

– spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după folosirea toaletei sau a altor obiecte care pot fi purtătoare de patogeni.

– vaccinarea ca metodă de prevenire a infecțiilor respiratorii cauzate de virusul gripal (vaccinare antigripală) sau a pneumoniilor (vaccinare antipneumococică).

Este dificil să previi toate episoadele respiratorii acute atâta vreme cât nu îți izolezi copilul într-un clopot de sticlă – și nimeni nu își dorește așa ceva! Dar prin folosirea concomitentă a tuturor metodelor existente și prin educarea atentă și perseverentă a copilului pentru o igienă adecvată, poți reuși să limitezi numărul infecțiilor respiratorii care-ți afectează copilul.

Despre infecțiile respiratorii s-a discutat pe larg în articolele din secțiunea Sănătate/Respirator, unde găsiți informații detaliate legate de evoluția și tratamentul acestor afecțiuni.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan