Afecțiunile digestive acute sunt frecvente la copii și cu toții ne-am confruntat cu ele într-o măsură mai mică sau mai mare. Dincolo de anumite manifestări cum ar fi vărsăturile (care sunt foarte vizibile și uneori pot fi spectaculoase și pot alerta părinții mai mult decât diareea, constipația sau durerile abdominale) trebuie să-ți urmărești și tratezi cu atenție copilul aflat într-o asemenea situație, deoarece infecțiile digestive pot duce la deshidratări grave și chiar deces.

Afecțiunile digestive acute au diferite cauze: infecții bacteriene (Shigella, Salmonella, Helicobacter Pylori, Escherichia Coli etc.), infecții virale (enterovirusuri – virusuri poliomielitice,virusurile Coxsackie, rotavirusuri etc.), infecții parazitare (Giardia Lamblia, Ascaris Lumbricoides, Entamoeba histolytica, Taenia Solium, Schistosomiasis etc.), sau infecții fungice (Candida albicans). Fiecare dintre acești patogeni determină o anumită patologie, cu un anumit nivel de afectare a tractului digestiv și simptome care depind de microorganismul cauzator al infecției, dar și de rezistența organismului infectat. Însă, în general, infecțiile digestive acute se manifestă prin semne și simptome digestive cum sunt greața și vărsăturile, diareea sau constipația, durerile abdominale. Uneori aceste manifestări de boală nu sunt determinate de un agent patogen, ci sunt provocate de reacții alergice la diverse alimente, schimbarea regimului alimentar, consumul unor alimente care irită mucoasa gastrică etc.

În general, infecțiile digestive acute au forme ușoare și se vindecă spontan după eliminarea cauzei care le-a determinat. Așa cum spuneam, urmărirea atentă și intervenția rapidă cu vizita la medic în cazul infecțiilor digestive la sugar și copilul mic sunt esențiale, deoarece diareea, vărsăturile și greața – însoțită de dificultăți în alimentație – duc la deshidratare progresivă, cu agravarea stării copilului și în cazuri extreme determină decesul. Mai multe informații legate de acest subiect găsiți în secțiunea Sănătate/Gastro din site-ul nostru.

Cum putem preveni afecțiunile digestive acute?

Atunci când vine vorba despre boală, prevenția este primul și cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău. El nu știe și nu poate să se apere singur de toate pericolele văzute și nevăzute din jurul lui, de aceea rolul tău este esențial în această etapă. Iar când vine vorba despre prevenție, ceea ce trebuie să știm, în primul rând, sunt cauzele care determină boala, și apoi ce anume putem face noi pentru a înlătura aceste cauze înainte de a ne afecta în vreun fel copilul.

În cazul infecțiilor digestive, modul de transmitere uzual este pătrunderea în tractul digestiv al diverșilor patogeni sau toxine, deci respectarea regulilor simple și elementare de igienă este cea mai eficientă cale de a evita infectarea. Bacteriile, virusurile, paraziții, ciupercile, toate acestea pot fi transmise prin mâinile murdare, alimente și apă contaminată, alimente crude nespălate suficient sau neprelucrate termic, toalete, suprafețe, jucării, veselă contaminate etc.

Ce poți face, practic?

–          Protejează-ţi copilul de virusurile poliomielitice, de rotavirusuri  prin vaccinare

–          Respectă strict regulile de igienă personală: spală-ți mâinile și spală mâinile copilului cât de frecvent este nevoie; adu-ți aminte să-ți speli mâinile de fiecare dată după ce schimbi scutecele sau mergi la toaletă (citeste articolul ,,Spălatul pe mânuțe, o rutină sănătoasă’’ de pe site-ul nostru).

–          Dezinfectează suprafețele și obiectele care ar putea fi contaminate.

–          Spală foarte atent legumele care se consumă crude: castraveți, salată, roșii etc. Există inclusiv soluții dezinfectante pentru legumele crude și pe care le poți folosi mai ales pentru alimentele pe care le dai sugarului și copilului foarte mic.

–          Evită să îi dai copilului tău alimente neprelucrate termic sau gătite insuficient: fierbe ouăle, carnea, legumele suficient de mult încât să elimini orice pericol de contaminare.

–          Separă întotdeauna alimentele gătite de cele negătite, în special carnea crudă de legumele care urmează să fie consumate crude.

–          Dacă nu ai la îndemână o sursă sigură de apă potabilă, evită să îi dai copilului legume spălate cu apă din surse necontrolate.

–          Nu îi da copilului decât apă îmbuteliată sau fiartă și răcită: există apă special îmbuteliată pentru copii, poți folosi de asemenea și apă plată obișnuită (dar fii atent la conținutul în minerale), sau poți fierbe singur apa înainte de a i-o da copilului.

–          Fii atent la alimentele conservate – este de preferat să nu îi dai copilului mic astfel de alimente.

–          În cazul parazitozelor, acordă atenție piscinelor în care face baie copilul – multe parazitoze se transmit prin apa contaminată cu Cryptosporidium și Giardia. De asemenea, nu îți transforma copilul în sursă de contaminare a altor copii și nu îi permite să intre în piscină dacă are manifestări de boală diareică.

Dacă, totuși, bebelușul sau copilul tău s-a îmbolnăvit, deși ai respectat toate aceste reguli,  este necesar în primul rând să îl rehidratezi corespunzător și să îi introduci regim alimentar. Mai multe sfaturi privind aceste măsuri le găsești în secțiunea Sănătate/Gastro din site-ul nostru.

Însă nu uita: când copilul tău are o problemă medicală, cea mai bună sursă de informații și cea mai potrivită persoană căreia i te poți adresa este medicul care are îl are în grijă!

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan