autor Articol recomandat de
Dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumologie, Institutul Național de Pneumologie Marius Nasta

O dorință constantă a părinților este aceea de a avea copii sănătoși. Dincolo de momentele acute de boală reprezentate în principal de răceli cu toată cohorta de simptome supărătoare și bine-cunoscute oricărui părinte sunt perioadele de „acalmie” în care ne întrebăm dacă putem face ceva pentru ca micuții noștri să crească și să se dezvolte cât mai bine, să fie în siguranță și protejați cât mai mult de rele.

În general, atâta vreme cât copilul nu dă semne de disconfort sau nu i se modifică starea obișnuită, nu ar trebui să ne facem griji. Dacă, însă, observăm orice modificare de la normal, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne adresăm imediat medicului – acea mică modificare de comportament sau de stare a copilului nostru poate fi trecătoare, dar există posibilitatea ca ea să reprezinte, de fapt, un semn specific de boală pe care părinții nu sunt în măsură să o recunoască.

Este important ca fiecare părinte să își dea seama cât mai rapid când copilul lui este bolnav și să meargă cu el la medic pentru a fi diagnosticat și a primi tratament. Să încerce să prevină îmbolnăvirea cu mijloacele pe care le are la îndemână.

Părinții au nevoie de infomații, îndrumare și suport de specialitate atunci când este vorba de testele de screening, cele mai potrivite măsuri de profilaxie ale unor boli, sau investigațiile pe care copilul ar trebui să le facă periodic – pentru a se asigura că starea lui de sănătate este una bună, iar dezvoltarea lui psiho-motorie este normală. De aceea, măsurile preventive individuale trebuie să fie completate de strategii și programe de sănătate care să răspundă nevoilor populațiilor luate în ansamblu. Prin acestea vor fi stabilite foarte clar momentele în care o persoană trebuie investigată, precum și care sunt testele necesare în acele cazuri specifice. Așadar, pentru a asigura controlul anumitor boli, statele derulează la nivel național diverse programe de evaluare, profilaxie și tratament care presupun consultații periodice pentru întreaga populație dintr-o anumită grupă de vârstă, în care sunt urmăriți anumiți parametri sau se intervine activ (de exemplu vizitele periodice pentru administrarea vaccinurilor din schema națională de vaccinare).

Unul dintre aceste programe care se derulează în România este Programul național de sănătate al femeii și copilului, care este divizat in subprograme și are printre obiective: realizarea screeningului la naştere al unor afecţiuni cu un potenţial invalidant şi posibilităţi de prevenţie a handicapului, ameliorarea stării de nutriţie a gravidei şi a copilului, prevenţia morbidităţii asociate şi a complicaţiilor, prin diagnostic precoce, precum şi monitorizarea unor afecţiuni cronice la copil.

În cadrul subprogramului pentru ameliorarea stării de nutriţie a gravidei şi copilului sunt prevăzute următoarele măsuri profilactice:

– Profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0-12 luni, prin administrare de lapte praf gratuit (pentru copiii care nu beneficiază de lapte matern)
– Profilaxia malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere
– Profilaxia anemiei feriprive la sugar
– Profilaxia rahitismului carenţial al copilului

Aceste măsuri se aplică tuturor copiilor care îndeplinesc anumite condiții (de exemplu vârsta, greutatea) – fără a fi nevoie de testări sau investigații inițiale.

Subprogramul de sănătate al copilului stabilește următoarele măsuri:

– screening neonatal, confirmarea diagnosticului şi aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital;

– profilaxia distrofiei la copiii diagnosticaţi cu alte boli înnăscute de metabolism, prin administrarea de alimente cu destinaţie medicală specială;

– screening neonatal pentru prevenirea deficienţelor de auz;
– prevenirea retinopatiei de prematuritate şi a complicaţiilor acesteia, prin screening neonatal, laserterapie şi dispensarizarea bolnavilor;
– prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce al unor afecţiuni neuropsihice cronice la copil: epilepsia, paraliziile cerebrale, întârzierile neuropsihomotorii de cauze multifactoriale;
– profilaxia infecţiei cu virusul respirator sinciţial la copiii cu risc crescut de infecţie;
– screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copii

– prevenţia morbidităţii asociate şi a complicaţiilor, prin diagnostic precoce, precum şi monitorizarea unor afecţiuni cronice la copil. Bolile cronice care intră în această categorie sunt: astmul bronşic, afecţiuni generatoare de malabsorbţie, malnutriţie şi diaree cronică, mucoviscidoză, imunodeficienţele primare umorale, hepatita cronică.

Alte servicii medicale de care copiii pot beneficia gratuit sunt cele care fac parte din pachetul de servicii medicale acordate în asistenţa medicală primară. Acestea sunt consultaţiile preventive, respectiv consultaţii periodice active oferite persoanelor cu vârsta între 0-18 ani în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Consultațiile au ca scop:

– evaluarea stadiului de creștere și dezvoltare a copilului – evaluare şi consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoţională și identificarea eventualelor deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului;
– evaluarea stării de nutriție și a practicilor nutriţionale(anamneza nutriţională adresată părinţilor), precum şi consiliere pentru o alimentaţie sănătoasă;
depistarea şi intervenţia adecvată pentru riscurile specifice grupei de vârstă/sex; serviciile preventive pentru copii pe grupe de vârstă şi sex.

În funcție de vârsta copilului, consultațiile preventive pot cuprinde evaluarea dezvoltării dentiției, screening-ul obezităţii, evaluarea dezvoltării pubertare,screening-ul depresiei, consiliere şi screening pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală, informarea fetelor şi părinţilor privind beneficiile vaccinării anti-HPV etc. Consultațiile se realizează la externarea din maternitate şi la 1 lună – la domiciliul copilului, apoi la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24 și 36 luni. De la vârsta de 4 ani și până la 18 ani, consultațiile se fac o dată pe an.

Toate aceste intervenții care au ca scop prevenirea, diagnosticarea precoce sau limitarea consecințelor unor boli care se pot manifesta încă din prima copilărie, sunt planificate și realizate după orare bine stabilite și în anumite momente de dezvoltare ale copilului, iar medicii de diferite specialități sunt implicați și intervin specific în fiecare etapă, în funcție de patologia vizată. Medicul de familie care are în îngrijire copilul este principalul responsabil pentru aplicarea consecventă a acestor măsuri. El este partenerul pe care părinții trebuie să se bazeze pentru urmărirea permanentă a dezvoltării copilului și asigurarea creșterii lui sănătoase.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan