Bolile copilăriei sunt un ,,must have’’ în opinia unora dintre părinţi. ,,Mai bine să le facă  atunci când sunt mici’’, motivează aceștia, în timp ce alţii se bucură dacă micuţii scapă fără să se îmbolnăvească. Pojarul, cum este denumit în limbaj popular, sau rujeola în limbaj medical este una dintre afecţiunile contagioase, care pot fi luate foarte uşor din comunitatea în care se învârte copilul. Fiind una din bolile copilăriei, pojarul apare în general la copiii cu vârste între 1-10 ani.

Dacă micuţul tău frecventează creşa, grădiniţa, şcoala şi nu a făcut încă pojar, are mari şanse să-l facă, întrucât este o boală infecţioasă foarte contagioasă, care se transmite pe cale aeriană direct de la persoana bolnavă. Deci, dacă un copil are pojar și vine în comunitate îi poate îmbolnăvi și pe ceilalți. De vină pentru pojar este virusul rujeolic, care rezistă la frig, dar este sensibil la căldură și lumină. Are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe obiecte și suprafețe. Dar e suficient ca micuțul tău să intre în contact cu picăturile de tuse, salivă sau strănutul copilului bolnav ca să ia virusul. Foarte bine se poate contamina și punând mâna pe cana, jucăriile sau mobilierul bolnavului.

Semnul Koplik, caracteristic în pojar

Dacă nu ești sigură că are rujeolă, uită-te după semnul caracteristic al acestei infecţii: așa-numitul semn Koplik, o erupţie punctiformă sidefie. Apare pe mucoasa bucală la 1-2 zile înaintea erupţiei cutanate. După care micuțul tău va avea pe piele pete roșii de diferite mărimi și forme, care dispar la apăsare și sunt catifelate la palpare. Mai întâi le vei observa în spatele urechii, pe faţă și pe gât. Din a doua zi erupția se va extinde pe trunchi și pe urmă pe membre. Boala durează în medie 10 zile, iar cele mai frecvente complicaţii sunt otita medie, pneumonia și encefalita acută. Aproximativ 30% din cazurile raportate de rujeolă au una sau mai multe complicații. Mai frecvente sunt la copiii cu vârsta sub 5 ani. De aceea, încă de la primele semne de boală trebuie să-ți duci copilul la medic.

Ce faci dacă grădiniţa e un ,,focar de pojar’’

Dacă un copil de la grădiniţă are pojar, e bine să ştii că timp de 4-5 zile înaintea erupţiei bolii pe piele şi încă 6 zile după apariţia erupţiei, respectivul copil este contagios. Incubaţia acestei boli este de 10-12 zile, după care încep să apară: febra, tusea, secrețiile nazale, strănutul și uneori conjunctivita. Contaminarea de la un copil bolnav la unul sănătos, în situaţia în care ambii locuiesc în aceeaşi încăpere, este aproape sigură, de aceea dacă ai informația că la grădiniţă a izbucnit un focar, evită să-l duci pe cel mic câteva zile.

Imunizarea controlată prin vaccinare

Există însă și posibilitatea ca micuţul să scape de pojar prin vaccinare. De peste 40 ani e disponibil un vaccin împotriva acestei boli. Vaccinarea antirujeolică se face la vârsta de 9-14 luni.Vaccinarea antirujeolică se poate face în asociere cu cea antirubeolică şi cea antioreion, respectiv cu vaccinul antirubeolă – oreion – rujeolă (ROR). În România, prin Programul Național de Imunizări (PNI) copiii sunt vaccinați împotriva rujeolei. Conform Societății de Pediatrie, schema de vaccinare este cu 2 doze de ROR administrate la un interval de cel puţin 4 săptămâni, prima doză fiind recomandată la vârsta de 12 luni. Mai există și varianta vaccinului RORV (rujeolă-oreion-rubeolă-varicelă).

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan