Rubeola este numele ştiinţific al pojărelului. Vestea bună este că boala poate fi prevenită prin vaccinare. Vestea proastă este că virusul rubeolic se transmite ușor pe calea aerului, prin așa numitele picături Flügge chiar și de la persoanele care nu prezintă simptomele bolii, dar sunt purtătoare. Dacă ți-e frică să nu se îmbolnăvească și copilul tău, poți să-l protejezi prin vaccinare.

Această boală este infecțioasă și determină adevărate epidemii iarna și primăvara, mai ales în colectivitățile de copii nevaccinați. O formă gravă de rubeolă este reprezentată de rubeola congenitală, motiv pentru care americanii au inclus ca obiectiv principal al programelor de vaccinare antirubeolică prevenirea acestui sindrom de rubeolă congenitală (SRC). De ce au făcut asta? Pentru că între 1964-1965 Statele Unite s-au confruntat cu o epidemie de rubeolă care a avut drept urmări 12,5 milioane de cazuri de infecții cu rubeolă și aproximativ 20.000 de nou născuți cu SRC, iar costul estimativ al epidemiei s-a ridicat la 840 milioane dolari. O persoană cu rubeolă este contagioasă timp de 14 zile (cu 7 zile înainte de apariţia erupţiei şi încă 7 după dispariţia erupţiei). Dacă un membru al familiei are rubeolă, ţine-l departe de copiii din casă, de femeile însărcinate şi de persoanele vârstnice. Gravidele care fac pojărel în primele luni de sarcină pot avea mari probleme cu fătul, care va fi predispus la malformaţii din cauza acestei boli. În 2010, în România, rubeola a avut o incidenţă de 1,6/100.000 locuitori, iar în 2011, s-au înregistrat 3.494 cazuri (16,3/100.000 locuitori).

Cum recunoști pojărelul?

De multe ori simptomele sunt ușoare, dar în general la copii prima manifestare este erupția. Prin urmare, uită-te cu atenția la pielea celui mic. Așa cum poartă și numele, rubeola provine din latină și înseamnă „roșu mic”, deci trebuie să observi dacă nu-i apare pe față o erupție roșie, care apoi progresează de la nivelul capului spre picioare. Aceasta durează aproximativ 3 zile și este mai proeminentă după baie sau după duș fierbinte. Copiii ceva mai mărișori pot avea cu câteva zile (1-5 zile) înaintea erupției o febră ușoară, o stare de indispoziție și simptome ale tractului respirator superior. Vei mai observa mărirea volumului ganglionilor de sub bărbie, de o parte și alta a gâtului, din spatele gâtului. Pentru că multe erupţii cutanate pot mima infecţia rubeolică, iar mai mult de 50% dintre infecţiile rubeolice sunt subclinice, e bine să duci copilul la medic imediat ce observi că i-a apărut pe piele o erupție. Perioada de maximă contagiozitate este în  momentul apariției erupției, prin urmare ține copilul departe de colectivitate. Cel mic se poate plânge de dureri articulare, dureri de cap, dureri în gât, de aceea pentru a nu confunda cu alte boli, fă o vizită pediatrului.

Ce faci dacă s-a îmbolnăvit?

Primul pas va fi acela de a nu mai duce copilul în colectivitate. Timp de 7-10 zile va trebui să fie izolat, să stea în pat și să consume multe supe, ceaiuri, apă, sucuri naturale de fructe. Dacă face febră, medicul îți va recomanda să-i dai antitermice, iar pentru erupția de pe piele soluții calmante. Nu uita să-l ții departe de femeile gravide!

Vaccinarea, protecție pe termen lung!

Se practică vaccinarea antirubeolică, aceasta fiind recomandată copiilor cu vârste între 12-15 luni, cu revaccinare în jurul vârstei de 4-6 ani. În România, vaccinul rubeolic este disponibil sub formă combinată cu rujeolă și oreion, ca ROR, sau rujeolă, oreion, varicelă ca RORV; iar pentru protecţia pe termen lung sunt necesare 2 doze. Vaccinarea se face prin Programul Național de Imunizare (PNI) despre care poţi citi în articolul ,,Pojarul sau rujeola’’ de pe site-ul nostru. Medicii susțin că vaccinul conferă protecţie pe termen lung, probabil pe tot parcursul vieţii. Prin urmare, părinții care-şi vaccinează copiii pot sta mai liniștiți, gândindu-se că la nivel mondial, vaccinarea salvează peste 3 milioane de vieți în fiecare an. Iar când vine vorba despre copii, peste 1,4 milioane mor din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan