Dacă iei în calcul că aproape orice aliment ar putea provoca reacții alergice, atunci vei privi mâncarea din farfuria copilului tău cu alţi ochi. Potrivit Organizaţiei Americane de Cercetare şi Educare privind Alergiile Alimentare (FARE), 8 alimente fac parte din categoria celor înalt alergene: arahidele, alunele de pădure, laptele de vacă, oul, grâul, soia, peștele şi crustaceele. Acestea sunt responsabile pentru 90% din toate reacțiile alimentare alergice în Statele Unite. Cum această informaţie este universal valabilă, trebuie să fii atent atunci când introduci pentru prima dată în alimentaţia celui mic aceste produse.

Organismul uman poate reacţiona diferit la alimente, fiind cunoscute trei categorii de reacţii patogene: intoxicaţia alimentară (cauzată de bacterii), intoleranţa alimentară (determinată de anumite reacţii particulare ale organismului) şi alergia alimentară, mai puţin frecventă, dar mai periculoasă.

Oul

Considerat de către medicii nutriţionişti cel mai complet aliment, oul este introdus în alimentaţia copilului în jurul vârstei de 8 luni. De obicei se începe cu introducerea gălbenușului, albușul  fiind indicat abia după vârsta de 1 an. Acest tip de alergie se declanşează la copiii foarte mici, dar nu este obligatoriu. Cel mai mare nivel alergic este atins în jurul vârstei de 5 ani. De aceea, este important să afli dacă şi la ce anume reacţionează organismul micuţului tău: la proteinele albuşului de ou sau la cele ale gălbenuşului.

Esenţial este să începi cu dreptul, adică să-i dai treptat bebelușului noul aliment. În cazul gălbenuşului poţi începe cu un sfert, apoi jumătate, trei sferturi, până ajungi la un gălbenuș întreg, de 2 ori pe săptămană. Dacă observi că micuţul prezintă reacții alergice la ou de tipul: urticarie,  dureri de burtă, diaree, greață, vărsături, înroșirea feței, dificultate în a respira, accelerarea bătăilor inimii, tensiune arterială scăzută, nu-i mai da alimentul respectiv şi adresează-te unui medic. În situaţia în care în familie există un istoric alergen, înainte de a introduce oul în alimentaţia copilului, ar fi bine să ceri sfatul medicului. Odată ce ştii clar că prichindelul este alergic la ou, ai grijă să nu consume alimentul cu pricina şi nici produsele care-l au în compoziţie: creme, maioneză, prăjituri sau îngheţată.

Soia

Un alt aliment înalt alergen este soia. În multe cazuri, această alergie apare încă din primii ani de viaţă, copiii manifestând reacţii alergice mai ales la formulele de lapte care includ soia. Vestea bună este că acest tip de alergii poate fi depistat de la vârsta de 3 luni. Vestea proastă este că nu se știe care dintre componentele din soia determină alergiile, fiind identificate până acum 15 proteine alergene. Mulţi părinţi amână introducerea alimentelor pe bază de soia după vârsta de 1 an. Dacă vrei s-o faci mai devreme, este indicat să începi pe la vârsta de 9 luni, dar numai după ce te-ai sfătuit cu un pediatru. Este bine să urmezi regula celor 4 zile (adică să introduci un aliment la fiecare 4 zile, de preferinţă dimineața sau la prânz) pentru a putea observa o eventuală reacţie neplăcută. În situaţia în care prichindelul este alergic la acest aliment, ţine-l departe de soia proaspătă sau uscată, de boabele de soia, de tofu şi de deserturi din soia, de făina sau untul din soia şi de laptele de soia.

Laptele de vacă

Un sugar din 50 poate prezentă intoleranţă la proteinele laptelui de vacă. De regulă, aceasta apare în primele 3 luni după naştere, motiv pentru care se recomandă eliminarea acestui tip de lapte din alimentaţie. Dacă ai bănuiala că bebeluşul tău ar fi alergic la laptele de vacă,ar fi bine să faci o vizită pediatrului pentru a stabili clar acest lucru. Între timp, nu-i mai da nici lapte de vacă, nici alte lactate. De ce este esenţial să ţii legătura cu medicul? Pentru că micuţul ar putea fi alergic şi la alte tipuri de lapte (soia, capră, oaie), medicul fiind cel care va decide care este formula de lapte potrivită. Tot specialistul te va învăţa cum să renunţi la lapte, pentru cât timp şi cum să-l reintroduci în dieta copilului în aşa fel încât acesta să poată verifica prezenţa alergiei. Toate aceste lucruri se fac sub supravegherea doctorului. Din fericire,  cei mai mulţi sugari  trec peste această problemă până la vârsta de 4 ani.

Despre celelalte alimente înalt alergene: arahidele, alunele de pădure, grâul, soia, peștele şi crustaceele, găseşti informaţii în articolul ,,5 alimente care pot da alergii’’.

Referinţe:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan