Naşterea unui copil este un eveniment extrem de fericit în viaţa unui cuplu, dar în acelaşi timp foarte obositor. Odată cu sosirea  nou-născutului acasă, te copleşeşte sentimentul de insecuritate, de îndoială că nu vei şti cum să-i pregăteşti laptele, să-i prepari hrana sau să-i faci baie. Avem însă la îndemână câteva obiecte care ne uşurează viaţa.  Începând cu biberoanele, crema pentru evitarea crăpăturilor mameloanelor în timpul alăptării, a celei împotriva iritării pielii bebeluşului şi până la aparate destinate ascultării sunetelor bebeluşului  când este în altă cameră sau a aparatelor care ne uşurează alăptarea. Iată o selecţie a celor mai importante obiecte de puericultură ce nu trebuie să vă lipsească:

  1. Biberoanele: înainte de orice, trebuie să știm că biberoanele au apărut tardiv în comparație cu evoluția (involuția) noastră pe scară filogenetică. Natural și bine este să nu folosiți decât alimentația naturală, adică alăptatul la sîn. Pentru a avea lapte suficient și de bună calitate, mama trebuie să se gândească la pruncul ei și să se alimenteze corect, făra condimente sau alimente al căror miros poate trece în lapte. Biberonul are un singur orificiu! Manelonul are 12 orificii! Așadar este de 12 ori mai greu de supt din mamelon, decât din biberon. „Efortul de supt la sân” stabilește bazele energetice ale afecțiunii materne și ale dragostei necondiționate, infinite în timp și spațiu față de cea care i-a dat să sugă. Pe de altă parte, suptul timp de 10 minute obosește mușchii buccinatori (mușchii de la nivelul obrajilor), îi dezvoltă, apare o anumită configurație a feței. Odată dat biberonul, nou-născutul sau sugarul va renunța să mai sugă la sân. Din acest motiv trebuie să folosiți alte mijloace mai puțin comode pentru alimentarea nou-născutului sau sugarului, cum ar fi lingurița. Alte dezavantaje ale biberonului, tetinei sau suptului degetului sunt: deformarea danturii și a bolții palatine, apariția bolții ogivale urmată de obstrucția nazală și tot cortegiul tulburarilor respiratorii legate de aceasta. În concluzie vă recomand pe cât este posibil să recurgeți la alăptarea naturală pentru că este și mai economică și mai sănătoasă.

Nu folosiți biberoane, tetine și mai ales nu lăsați sugarul cu degetul în gură!

  1. Babyphone-ul este aparatul care se pune lângă pătuţul copilului ca mama să audă orice sunet scoate acesta când doarme sau stă singur în pătuţ. Este extrem de util atunci când nu eşti în cameră cu bebeluşul sau dacă acesta doarme în altă cameră.
  2. Pompă de sân electrică te ajută să colectezi uşor şi rapid laptele pentru perioada în care lipseşti de acasă. El poate fi congelat chiar şi o săptămână la frigider. Pe piaţă există diverse modele de pompe de sân cu diverse funcţii şi accesorii. Dacă nu doriţi să investiţi banii în acest aparat, există şi posibilitatea de a închiria unul de la firme specializate.
  3. Cremă cu lanolină pentru mameloane iritate: Se întâmplă uneori ca pielea sensibilă a mameloanelor să se irite, remediul cel mai bun fiind crema cu lanolină 100%. Nu schimbă gustul laptelui şi nu este nocivă pentru micuţ. O altă cremă ce trebuie ţinută la îndemână este cea cu care trebuie uns funduleţul delicat al copilului de fiecare dată când acesta este schimbat de scutec, ferindu-l de iritaţiile ce pot apare de la scutec sau urină.
  4. Discuri protectoare pentru pierderile involuntare de lapte: Pierderile involuntare de lapte dintre două alăptări sunt jenante, putându-vă murdări hainele în cele mai inoportune momente. Poţi evita acest disconfort folosind discurile protectoare ce se introduc în sutien. Acestea sunt din bumbac sau silicon şi trebuie spălate după fiecare folosire.
  5. Salteaua de schimbat bebeluşul: Salteaua pe care puneţi nou-născutul pentru a-l schimba trebuie să fie dintr-un material uşor de spălat sau din burete îmbrăcat în material impermeabil.
  6. Încălzitorul de biberoane: Nu este chiar indispensabil,dar vă scuteşte de pierderea timpului noaptea, când bebeluşul plânge, fiind util şi în călătorii. Vă păstrează noaptea apa la temperatura potrivită pentru a prepara laptele praf într-un minut.
  7. Marsupiul este obiectul care te ajută să cari copilul în braţe, ce se ataşează ca un rucsac, lăsându-i copilului mâinile şi picioarele libere. Este util şi în perioada colicilor, marsupiul ajutându-l pe micuţ să se liniştească mai repede, de la căldura şi atingerea corpului mamei.
  8. Trusa bebeluşului:  Este foarte util să aveţi la îndemână o gentuţă specială în care să depozitaţi diverse obiecte mici ce le folosiţi frecvent: termometru, fiole cu ser fiziologic pentru curăţarea nasului, medicamente pentru combaterea febrei (pe bază de paracetamol sau ibuprofen), dar şi forfecuţa de tăiat unghiile sau peria de păr.
  9. Robot multifuncţional pentru bucătărie: Puteţi găsi diverse modele, care nu numai că mărunţesc alimentele cum erau cele clasice, ci şi cu funcţii precum sterilizarea biberoanelor, încălzirea lor, gătire cu aburi, decongelare sau tocare diverse alimente.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan