Schimbarea locuinţei poate fi o aventură minunată sau din contră, o experienţă traumatizantă pentru copilul tău. Fiecare copil reacţionează în mod diferit.  În funcţie de vârsta lui, micuţul trebuie pregătit din timp pentru această modificare majoră din viaţa lui. Mai ales dacă necesitatea mutării apare ca urmare a unui divorţ sau a plecării definitive în altă ţară.  Orice mutare se asociază cu stres, atât pentru noi cât şi pentru copilul nostru. Dacă pentru noi este o alegere asumată, pentru copil este una impusă, de aceea este important să-i arăţi avantajele schimbării: va avea o cameră numai a lui, îşi va putea alege mobila nouă, vei avea mai mult spaţiu pentru a organiza petreceri de ziua lui…  Iată câteva sfaturi pentru ca mutarea în casă nouă să reprezinte un motiv de bucurie pentru întreaga familie.

Înainte de mutare

Hotărârea de a schimba locuinţa, poate şi oraşul trebuie discutată din timp cu copilul. Dacă acesta e mai mic, trebuie să îi spui deseori că, deşi vă veţi muta în curând, nu trebuie să fie neliniştit, mama şi tata vor fi mereu cu el. Cereţi-i opinia asupra acestui subiect, întrebaţi-l cum se simte, care este părerea lui. În funcţie de vârsta lui, arătaţi-i foarte clar motivele mutării, punând accent pe părţile pozitive, fără însă a le nega şi pe cele mai puţin plăcute.

Implicaţi copilul în această aventură. Dacă vârsta îi permite, îl puteţi lua cu voi când vizitaţi locuinţe sau, dacă e prea mic, îi puteţi povesti, desena sau arăta poze cu casele văzute. După ce aţi ales locuinţa faceţi-vă timp să vizitaţi parcurile din zonă, şcoala sau grădiniţa la care va merge, pentru a se obişnui treptat cu locurile unde îşi va petrece o mare parte din timp. Astfel, îi vei crea un sentiment de siguranţă, iar schimbarea nu va mai părea atât de drastică. Strângeţi împreună jucăriile, cărţile şi hainele în cutii ca-ntr-un joc, cine umple mai repede cutiile  primind desertul preferat.

Una dintre cele mai plăcute acţiuni pentru copil este să-şi aleagă mobila. Consultaţi împreună cataloage online, mergeţi la mari magazine de mobilă care au amenajate diverse tipuri de camere, cu mobilier cât mai modern şi frumos colorat. Nu cedaţi însă cererii copilului de a cumpăra mobilier care i se potriveşte doar pentru o scurtă perioadă de timp, negociaţi. Alegeţi mobilier pentru adolescenţi şi lăsaţi-l pe el să-şi aleagă covorul, tapetul sau lustra decorată cu personaje din desenele animate, dacă aşa doreşte. Nu pierdeţi din vedere elementele de siguranţă: pătuţ cu pereţi înalţi ca să nu cadă sau cu tăblie laterală de siguranţă dacă patul este suspendat, fără măsuţe de sticlă sau cu colţuri în care s-ar putea răni.

În ziua mutării

Pentru ca stresul şi agitaţia din ziua respectivă să nu fie prea mare, rugaţi unul dintre bunici să îl ia de la şcoală şi să îl ţină la el acasă până se termină încărcatul mobilei şi a cutiilor în camionul de transport. Dacă bunicii nu sunt aproape, apelaţi la prieteni de familie sau, ca ultimă soluţie, la o bonă care să-l supravegheze şi să se ocupe de el până terminaţi de încărcat toate lucrurile. Odată ajunşi la noua locuinţă, ocupaţi-vă în primul rând de camera lui. Dacă aţi ales înainte mobila şi totul este decorat aşa cum a vrut el, oferiţi-vă un moment de respiro şi admiraţi împreună camera. Ar fi recomandat să aranjaţi pe pereţi tablourile pe care le avea la vechea locuinţă, să îi amenajaţi un colţ în care îşi poate expune colecţia de medalii, poze, timbre sau puzzle-uri în 3D care i-au încântat copilăria. Păstrează-i din vechea locuinţă toate obiectele de care era ataşat şi nu încerca cu această ocazie să scapi de ursuleţul fără ochi, în ideea că oricum are 14 ani şi trebuie să renunţe să mai doarmă cu jucăriile de pluş în pat.

Adaptarea la noua viaţă

Aşteaptă-te ca micuţul tău să prezinte o perioadă tulburări ale comportamentului său zilnic, să fie agitat, să plângă sau să stea îmbufnat, să îi fie dificil să adoarmă seara. Încearcă să păstrezi rutina zilnică cu care era obişnuit: citeşte-i la culcare poveşti, pune-i ursuleţul lângă el, lasă-i chiar o lumină de veghe aprinsă. Cu cât diferenţele faţă de rutina cu care era obişnuit sunt mai mici, cu atât se va adapta mai uşor. Dacă ai un copil mai sensibil, ajută-l să conştientizeze ce anume îl deranjează, vorbeşte cu el pe larg despre ce simte, oferă-i asigurări repetate că totul va fi bine, trebuie doar să treacă un pic de timp până se va obişnui. Ar fi bine ca mutarea în noua locuinţă să nu coincidă cu cea a schimbării şcolii, ci să se facă pe rând, pentru a da micuţului timp să se adapteze treptat. Informează-te dinainte cu privire la noua lui educatoare sau dirigintă, stai de vorbă cu ea, prezintă-i ulterior şi copilul. În caz că micuţul este trist mai mereu, îi piere pofta de mâncare sau are coşmaruri noaptea, nu ezita să apelezi la un psiholog pentru a-l ajuta să depăşească mai uşor această perioadă de schimbare.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan