Dacă ai observat cumva că micuţul tău ”mâzgăleşte” cu plăcere de la pereţi, la asfalt, cu creta, până la orice petec de hârtie, că îşi transformă jucăriile în cele mai original mod (tocmai şi-a tuns păpuşa cea nouă după ultimul ”trend” şi îi creează o garderobă unicat „hand-made”), că modelează mici bijuterii din plastelina sau urmăreşte fascinat emisiuni de genul ”Art Attck”– atunci, felicitări! Ai în familie un viitor artist, cine ştie, poate cu o frumoasă carieră în lumea artelor!

„Pictura este nepoata Naturii. Este înrudită cu Dumnezeu”, spunea celebrul Rembrandt, iar mai modernul, dar la fel de cunoscutul artist Jackson Pollock credea că „Pictura e o stare de a fi” …

Artele plastice au menirea, mai înainte de toate, să stimuleze imaginaţia şi creativitatea copilului, calităţi preţioase atunci când el va creşte, într-o lume tot mai ”tehnicizată”, dar în care, totodată, contează mult inteligenţa socială şi emoţională, pe lângă un CV impecabil.

În cazul în care copilul pare să aibă înclinaţie deosebită pentru arte – şi este mult mai important să îi placă, decât să aibă talent, pentru că abilităţile pot fi cultivate pe parcurs! – începând cu 4 – 5 ani, acesta poate fi înscris la un cerc de arte plastice pentru copii. În special în oraşe, găsim o ofertă variată pentru astfel de cursuri, fie ele gratuite sau contra cost: la cluburile cu ateliere pentru copii (private sau susţinute de primării), la Palatul Copiilor, în cadrul grădiniţelor, şcolii sau la After School, ca oferte opţionale de activităţi, chiar şi în cadrul muzeelor de artă …           Sub îndrumarea unui profesor de specialitate, copilul învaţă, în primul rând, diferite tehnici de exprimare artistică: de la pictură (acuarelă, tempera, ulei, acril, pictură pe sticlă ş.a.), la desen (creion, cărbune), modelaj, butaforie, până la papier-mache sau Arts & Crafts …

Într-un final, indiferent de tehnica abordată, important este că micul artist se descoperă şi se cunoaşte mai bine, îşi dezvoltă sensibilitatea, simţul estetic şi creativitatea. Şi, un aspect deloc de neglijat: atunci când sunt lăsaţi să deseneze în voie, copiii uită de calculator şi de jocuri online!                 Ce-i drept, petele de culoare de pe degete sau pereţi nu se sterg cu mouse-ul, dar pictura facută de mâinile şi imaginaţia lui va fi unică! Mai târziu, acel copil va şti să aprecieze arta autentică, meşteşugul făcut cu suflet şi frumosul …

Dacă ar fi să întocmim un top al beneficiilor artei asupra copiilor, acesta ar arăta astfel:

  1. Creativitatea il va ajuta să gândească de unul singur, diferit – out of the box, (altfel spus, inovator, creativ) să găsească soluţii originale şi neaşteptate la anumite probleme.
  2. Încrederea în sine, dată deacel talent care-l face să fie deosebit de restul copiilor.
  3. Provocarea de a rezolva probleme – creaţiile artistice s-au născut odată cu găsirea de soluţii diverse: cum pot reda acea emoţie, cum pot face să reziste culoarea pe pânză, cum transform bucata de marmură într-o sculptură sau acele bucăţi de fier într-un turn interesant  în centrul Parisului?
  4. Perseverenţa, esenţială în oricare carieră, în lumea noastră tot mai competitivă, poate fi deprinsă atunci când nu renunţi să mai încerci încă o dată să-ţi iasă acel portret, acea schiţă sau peisaj aşa cum vrei.
  5. Puterea de concentrare şi auto-disciplina – focusarea pe anumite obiective care trebuie atinse.
  6. Comunicarea non – verbală – este dezvoltată odată cu deprinderea de tehnici de exprimare prin arte.
  7. A şti să primeşti feedback, să accepţi o opinie critică fără să o iei personal, este un aspect esenţial, care îi oferă copilului lecţii de viaţă importante.
  8. Dedicarea pentru acea artă atât de îndrăgită – copilul va învăţa să-ţi dedice timpul şi energia unei pasiuni care-i va aduce, la final, mari satisfacţii personale.

Cu siguranţă, mai sunt şi altele … Mesajul, în final, este acela că, poate, de primii paşi în atelierul de arte plastice, de primele pete de culoare aşezate stângaci pe foaia de hârtie şi de încurajările primite de la ”domnul” sau ”doamna” de Arte – cel mic îşi va aminti cu drag şi emoţie mai târziu … Şi, poate, cel mic va ajunge, peste ani, un mare artist de succes! Sau un adult ce va şti deja că timpul dedicat hobby-urilor este responsabil de o mare porţie de fericire şi împlinire personală!

Referințe:

www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/wp/2013/01/22/top-10-skills-children-learn-from-the-arts/

Link-uri utile:

www.mnar.arts.ro/web/Programe-pentru-public/PROGRAME-PENTRU-FAMILII-40

www.disney.co.uk/disney-junior/art-attack/attacks/

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan