Mersul pe patine sau role poate fi o mişcare distractivă pentru copilul tău, dar trebuie să te asiguri că este şi sigură. Avantajul este că întreaga familie poate patina, vara cu rolele în parcuri sau pur şi simplu pe asfaltul din faţa blocului, iarna la patinoar pe gheaţă sau pe dealul înzăpezit de la bunicii de la ţară. În plus, este şi o mişcare extrem de benefică pentru sănătate, pentru că antrenează musculatura corpului, sistemul cardiovascular şi cel respirator, fiind ideală pentru toate vârstele.

Patinajul artistic, nu doar la televizor

Competiţiile sportive adesea ne încântă privirile cu reprezentaţiile de excepţie ale patinatorilor care fac sport şi artă pe gheaţă. Chiar dacă nu-ţi propui să ai un mic patinator de performanţă în casă, arată-i că patinajul artistic nu este doar la televizor. Se întâmplă şi în realitate. Aşa că, alungă sedentarismul, ia-ţi copilul de mână şi du-l la patinoar. Asigură-te mai întâi că-i place zăpada şi că ar vrea să înveţe să alunece pe gheaţă cu patine. Frica de căderi şi lovituri nu e un motiv să renunţe, dimpotrivă poate fi o lecţie din care va reuşi să-şi învingă temerile. Atât sportivii, cât şi medicii susţin că acest sport e bine să fie practicat începând cu vârsta de 4 ani. De ce nu mai devreme? Fiindcă mersul nu este încă bine definit, iar articulaţiile şi sistemul osos nu sunt foarte dezvoltate înainte de această vârstă. Iar patinajul pe gheaţă solicită sistemul osos, muscular al picioarelor, articulaţiile genunchilor şi gleznelor şi coloana vertebrală. Dacă micuţul tău suferă de rahitism sau are probleme cu sistemul osos şi muscular, cu coloana vertebrală ar fi bine să-l ţii la mantinelă, nu pe patinoar. Nu înseamnă că îl privezi de acest sport, ci că nu îl va practica o perioadă până se reface, până va ajunge la statura normală pentru vârsta lui. Dacă devine pasionat de patinajul artistic şi vrea să facă performanţă, va fi un norocos, fiindcă datorită acestui sport se va alege şi cu corp armonios, dar şi cu un simţ artistic dezvoltat. Patinajul artistic creşte condiţia fizică, elasticitatea, forţa musculară, rezistenţa cardio-vasculară şi a articulaţiilor, concentrarea, coordonarea, atenţia distributivă la stimulii auditivi şi creativitatea. În plus, copilul va deveni dezinvolt, fiindcă antrenamentele la patinoar se fac cu mai mulţi copii odată, cu care fi nevoit să socializeze.

Echipamentul, la fel de important ca mişcarea

Clasicele patine din piele cu care au învăţat părinţii noştri să alunece pe gheaţă sunt cele mai bune pentru a face performanţă. Dar acestea trebuie să fie rigide, să aibă şireturi, ca să poată fi strânse pe picior, în aşa fel încât să nu rămână spaţii libere. Iar picioarele copilului trebuie să se simtă confortabil, gleznele şi degetele să nu fie strivite atunci când patinele alunecă de gheaţă. Pentru a îndeplini aceste condiţii, de obicei patinele se individualizează. Sunt adaptabile picioruşului copilului, iar lama din oţel sau din aluminiu, este ascuţită sistematic. Pe lângă patinele „fixe”, care au dezavantajul că trebuie schimbate mai des, pe măsură ce creşte picioruşul copilului, mai ai opţiunea patinelor reglabile. Sunt mai scumpe, dar prevăd 4 măsuri adaptabile piciorului copilului. În afara patinelor, copilul trebuie să aibă şi o ţinută vestimentară adecvată practicării acestui sport: pantaloni lejeri, de obicei elastici, din microfibră şi lycra, trening, mănuşi.

Mersul pe role, jogging pe roţi

Patinele cu rotile sau pe scurt rolele îi pot face micuţului tău o bună condiţie fizică, dacă le utilizează des. Mersul pe role îl ajută să capete echilibru, să-şi îmbunătăţească mobilitatea şi reflexele, punând la treabă toate grupele importante de muşchi. Copilul îşi va dezvolta muşchii picioarelor, ai coapselor şi ai zonei lombare, iar dacă îl înveţi să-şi mişte şi braţele în acelaşi timp, îşi va lucra aproape tot corpul. În opinia specialiştilor, mersul pe role oferă un întreg antrenament de aerobic, la fel ca şi joggingul, deci dacă micuţul tău e rotofei, va mai da câteva kilograme jos doar mergând cu rolele.În plus, această activitate are aceleaşi efecte benefice ca şi joggingul din punct de vedere al sănătăţii cardio-vasculare şi al arderii de calorii. Dar diferenţa între cele două este că mersul pe role nu supune încheieturile unei tensiuni la fel de mari ca şi joggingul. În ceea ce priveşte vârsta debutului, acesta poate varia în funcţie de copil. Dacă la 3-4 ani, prichindelul are capacitatea de a-şi păstra echilibrul când e pe role, fă-i avânt. Dacă nu, aşteaptă momentul potrivit. Unii copii învaţă să meargă pe role la 6-7 ani şi nu e nimic rău în această întârziere.

Cască, genunchiere, palmare

Ce fel de role alegi pentru prichindelul tău? Cele reglabile pentru copii au avantajul că se pot mări odată cu creşterea piciorului, deci nu trebuie să-i cumperi în fiecare an alte role. Dacă e ceva mai experimentat, poţi alege role de viteză, role agresive pentru împătimiţii acestui sport, role Freeskate sau role de fitness. Important este să alegi acele role care sunt confortabile, oferă un suport bun pentru picior, iar copilul se poate plimba cu ele în siguranţă. Nu uita de echipamentul de protecţie. Ar fi bine să-i cumperi palmare, genunchiere şi cască, pe care să le poarte de fiecare dată când merge cu rolele. Şi ca să fii un exemplu bun, ieşi la plimbare împreună cu el, fiindcă mersul pe role este o activitate benefică pentru întreaga familie. Vei reuşi să slăbeşti, să-ţi îmbunătăţeşti circulaţia sanguină şi te vei distra împreună cu copilul tău.

Referinţe:

http://www.eva.ro/casa-si-familie/copii/patinajul-artistic-perfect-pentru-copilul-tau-articol-27822.html

http://www.csid.ro/diet-sport/sport/mersul-pe-role-mai-sanatos-decat-crezi-4596524/

http://www.mami.ro/copilul/3-6-ani/care-este-varsta-potrivita-pentru-prima-pereche-de-role-2116908

http://www.ele.ro/dieta/exercitii-pentru-slabit/mersul-pe-role-fitness-distractiv-5439

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan