O parte importantă din educaţia copiilor se realizează prin joacă. Ne jucăm cu ei de când sunt bebeluși – ”avionul”, cucu – bau!, balonele de săpun (distracție garantată!), ”căluțul” sau ”tractorul”, burtica gălăgioasă etc. Pe măsură ce cresc, învățăm și noi, odată cu ei – în joacă, ajungem să ne cunoaștem, parcă, mai bine, unii cu alții … Niciodată timpul petrecut astfel nu este timp pierdut, iar lucrurile făcute cu drag nu costă nimic !

De fapt, ce trebuie să înțelegem este că, în acele momente, se deschide o ușă către o întreagă lume: cel mic află lucruri noi și interesante, despre valorile tale (fair-play, spirit de echipă, perseverență) sau despre o anume atitudine de viață (curiozitatea, inventivitatea, gustul riscului și al aventurii).

Dincolo de faptul că ne apropie unii de alții, jocurile sunt și un minunat teren de învățare. Și nu e nevoie de ”gadget-uri” scumpe și sofisticate sau de jucării ”de-a gata”, la modă! E infinit mai bine să-i dedici copilului timp de calitate, de câte ori ai ocazia, decât să-i cumperi cele mai scumpe jucării, ca mai apoi să-l lași să se joace singur.
Cu puțină imaginație, orice poate deveni pretext de joc educativ: mami sau tati sunt ”clienții” de la magazinul ”cu de toate”, iar cel mic învață să numere sau să socotească, să negocieze ș.a.; în timp ce mama / tata pregătesc ceva la bucătărie, ne jucăm ”de-a restaurantul”, iar el va desena sau va scrie, în limba lui, meniul, apoi ne va servi masa și va fi plătit J; micul pasionat de astronomie tocmai a aflat lucruri noi: putem face împreună o astro – expoziție de desene cu mai multe constelații proprii, imaginare.

Dacă noi înșine suntem ecologiști convinși, îi putem învăța să recicleze de mici: cutiile de ambalaj din carton pot fi, pe rând, scenă de teatru de păpuși, mașina Familiei Flintstone, căsuță, castel și câte și mai câte!; tubul rămas de la rola de prosoape de hârtie va deveni un superochean sau un megafon, cel de la hârtia igienică, după ce-l decupăm ”artistic” la capete, se va transforma într-un extraterestru original, cutiile de conserve sau PET-urile pot ajunge pe post de ghiveci, suport de creioane, receptor de telefon  sau … navetă spațială ș.a.

Nu mai vorbim despre beneficiile jocurilor în aer liber! Primul meci de fotbal sau de baschet cu tati, câștigat de cel mic, va rămâne o amintire prețioasă.

Orice ieșire în parc, în familie, poate fi un nou prilej de joacă și de mișcare, dar și de a învăța ceva nou: adunăm împreună mici ”comori” care vor stârni mari curiozități – de la acele pietricele special colorate sau cu forme deosebite, la strânsul plantelor pentru completarea ierbarului -, deprindem lecții elementare de orientarea după busolă, după mușchiul copacilor, observăm insectele și păsările de pe lac. Sau ne exersăm împreună imaginația când, pur și simplu, facem un concurs despre cine găsește cât mai mulți nori care seamănă cu un animal!

Iată și câteva idei utile și ieftine, de învățare prin joacă: sortați jucăriile pentru ”magazin”- copilul va învăța despre numere, culori și despre aranjarea obiectelor; inventați jocuri de ”magie din bucătărie” –”Sistemul Solar comestibil”, în care el poate afla despre compararea mărimii planetelor sau greutatea lor (Soarele este o minge sau o varză mare, planetele sunt câte un bob de piper, de muștar sau de linte, Luna și Pluto sunt câte un fir de mac, Jupiter este un grapefruit, Saturn este o portocală, Neptun – o ceapă etc.), ”Vulcanul cu lava”, din bicarbonat și oțet, ”Piperul fermecat” – praf de piper presărat într-un bol de apă, care se dispersează când pui degetul muiat în detergent de vase, forme modelate din făină, sare și apă puse apoi la cuptor etc.; loviți o jucărie care face zgomot – va afla despre cauză și efect sau lăsați diferite obiecte să cadă și explicați-i despre gravitație, forță, materialele diverse din care sunt făcute; faceți puzzle-uri cu el sau potriviți și lipiți stickere ( există cărți speciale, care nu sunt scumpe) – copilul va învăța despre forme, mărimi, numere, își va exersa atenția și răbdarea; inversați rolurile – el este mama sau tata, voi sunteți copilul care e bolnav sau care trebuie să mănânce (poate deveni o adevărată sursă de amuzament, dar și de observație despre voi înșivă ca părinți); teatru de păpuși, improvizație și jocuri de rol, utile pentru dicție, pentru dezvoltarea vorbirii și a vocabularului.

Și, în loc de final, câteva ”reguli de joacă” pentru cei mari: când începe momentul magic al jocului, rezervați cel puțin o oră fără telefon, net, Facebook, sau orice vă distrage atenția; nu uitați că acesta este un loc pentru experimente trăznite, reciclare creativă, pentru imaginație fără limite și pentru amuzament, unde nu trebuie luat chiar totul în serios, unde se pot face și greșeli, în care ne putem întoarce noi înșine la copilărie sau unde cel mic poate fi lăudat și recompensat din plin cu mângâieri, gâdilituri, pupici, cu ceai și prăjiturele imaginare sau amuzante … Și acum, dacă v-am inspirat, hai la joacă!

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan