Locurile de joacă atrag copiii ca un magnet. Nu doar pentru că sunt foarte distractive pentru copii, dar constituie locul în care micuţul nostru îşi face cu uşurinţă prieteni, îşi dezvoltă dexteritatea, echilibrul, coordonarea mişcărilor. Face strategii de echipă, îşi afirmă calităţile de lider sau îşi descoperă pasiuni care se pot transforma ulterior în adevărate hobby-uri ce-l vor relaxa toată viaţa. Fie că vorbim de cluburi cu diverse tematici, de incinte în care sunt organizate diverse activităţi, fie de parcuri de distracţie, toate au un numitor comun: trebuie să-i ofere copilului maximă siguranţă.

Importante pentru o dezvoltare armonioasă

Va mai dura până vor fi şi la noi respectate şi implementate în totalitate normele de siguranţă din restul UE sau din Statele Unite, care prevăd cu stricteţe suprafaţa terenului de joacă, a fiecărui echipament de joacă în parte, numărul de instructori-supraveghetori care este în strânsă legătură cu tipul activităţii şi numărul copiilor care alcătuiesc o grupă. Copiii au o dexteritate uluitoare de a descoperi cele mai inventive moduri de utilizare a echipamentelor de protecţie, cu totul diferite de ceea ce au gândit creatorii echipamentelor respective. Dovadă stau cele 150.000 de accidente ce se petrec anual în Statele Unite, la copiii cu vârstă sub 14 ani, conform raportărilor Centrului de Prevenţie şi Boli (CDC). Cele mai frecvente răni care se produc într-un loc de joacă sunt: fracturile, traumatismele interne, luxaţii, contuzii putând ajunge chiar la situaţii ce îi pot pune viaţa în pericol.

Vigilenţa ta, ca părinte, nu trebuie să slăbească o clipă, când ajungi cu copilul în aceste adevărate paradisuri pentru copii, pe de o parte deoarece prichindelul nu conştientizează pericolele din jur, pe de altă parte nici dezvoltarea fizică a organismului şi a abilităţilor lui nu este terminată. Copiii sunt adevărate bombe de energie, dar caracteristicile corpului nu pot ţine pasul cu dorinţa lui de a participa la orice activitate. Marea majoritate a accidentelor se petrec deoarece nivelul de dificultate a activităţii nu este adecvat vârstei, nu se folosesc echipamente de protecţie sau copilul este lăsat nesupravegheat fie şi o perioadă scurtă de timp. Nu pot uita scena în care un băieţel de doi ani a căzut de pe un tobogan foarte înalt, în timp ce tatăl lui era plecat să îi cumpere şerveţele pentru nas. Ca să nu ai regrete tardive, este bine să impui copilului câteva reguli foarte stricte, a căror nerespectare se va solda cu părăsirea locului de distracţie.

Fă-i instructaj de fiecare dată

Copilul trebuie să înţeleagă că orice loc de joacă este asociat cu nişte măsuri de siguranţă care trebuie fără abatere respectate. Nu se poate căţăra cu placa de snowboard sau să facă echilibristică cu bicicleta decât echipat cu casca de protecţie, genunchiere şi cotiere, nu poate practica alpinismul în sală decât prins în hamuri de protecţie şi sub directa supraveghere a instructorului, care trebuie să se ocupe numai de el. Nu trebuie să alerge, să se grăbească sau să se agaţe de haina altor copii. Dacă vezi că micuţul e obosit, scurtează distracţia, anunţându-l că mai poate participa doar la o activitate, şi aceea aleasă dintre cele uşoare, precum datul în leagăn sau cu tiroliana.  Depinde de tine, ca părinte, să fii ferm atunci când îi interzici să participe la activităţi care îi depăşesc vârsta. Mai bine stă îmbufnat o jumătate de oră, decât o vară întreagă cu piciorul în ghips.

 

Club sau parc de distracţie, în funcţie de vârstă

Ca regulă generală, alege distracţia potrivită vârstei copilului tău, nu-l înscrie la un club de şah la trei ani sau obliga să meargă să se dea în leagăne la 12. Până la cinci, şase ani copiii adoră să se dea pe toboganele gonflabile, de ce nu aţi merge într-o zi când plouă afară să descoperiţi noul club de distracţie dat în folosinţă de curând în incinta Orăşelului Copiilor, din sectorul 4? Vă aşteaptă 800 de metri amenajaţi cu tobogane gonflabile care mai de care mai deosebit, iar intrarea este gratuită pentru părinţi şi copii. Ţine minte locaţia, aici se pot organiza şi petreceri de ziua de naştere a copilului. Mini-ansamblurile de joacă alcătuite din leagăne şi diverse tuneluri prin care copilul trebuie să meargă târâş ca să ajungă la un tobogan sunt deasemenea recomandate. Ai însă grijă ca leagănele să fie din plastic sau cauciuc, podeaua din material moale precum nisipul şi întreg ansamblul să nu prezinte stricăciuni în care copilul s-ar putea răni sau împiedica. Vara, poţi petrece clipe magice cu prichindelul tău în parcurile de distracţie acvatice, cum este Divertiland sau Aqua Magic care au numeroase atracţii pentru întreaga familie. Nu-l scăpa din ochi nici măcar pentru o secundă, dar oricum pune-i o vestă gonflabilă prinsă în catarame fixe ori de câte ori vrea să meargă să facă baie.

Pentru copiii mai mari paleta locurilor de distracţie se diversifică substanţial. Pot alege să meargă la diverse cluburi de şah, tenis de masă, filatelie, informatică, teatru, origami, pictură, bowling sau să ieşiţi întreaga familie în natură, unde copilul poate învăţa călăria, la Poiana Braşov sau la Bran, să învăţaţi să faceţi scufundări acvatice la Constanţa ori să mergeţi la parcurile de distracţie care au tiroliene şi trasee suspendate în copaci, precum Aventura Parc din Braşov.

Nu uita: nici un instructor nu este aşa vigilent cu copilul tău precum eşti tu. Ia-ţi echipamentul de protecţie şi formează o echipă, tu şi copilul tău, mai ales când este vorba de piscine adânci, tobogane acvatice sau  escaladă pe stânci cu o înălţime ameţitoare! Veţi avea parte de o experienţă de neuitat.

 

Referinţe:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan