,,Ce nu am avut eu, să aibă micuțul­’’, spun părinții de fiecare dată când îi cumpără copilului o jucărie nouă. Fascinați de oferta atât de diversă care există pe piață, adulții pot cădea în capcana propriei lor copilării. Nu te lăsa tentat de jucăriile frumoase, care îți iau ochii, fiindcă tu nu le-ai avut şi mai, mai că te-ai juca şi tu cu ele… Înainte de-a cumpăra, datoria ta de părinte este să te asiguri că aceste obiecte nu reprezintă un pericol pentru copilul tău. Sunt câteva lucruri de bun simț, pe care le știi deja în alegerea jucăriilor potrivite. De exemplu că acele obiecte care conțin piese mici nu trebuie să ajungă pe mâna bebelușilor sau a copiilor mititei, care le-ar putea înghiți. Din aceeași categorie fac parte și jucăriile care au muchii și care ar putea să-i rănească pe prichindeii neastâmpărați.

Alege în funcție de vârstă

De câte ori nu ai asistat într-un magazin la următoarea scenă: cel mic urlă, se dă cu fundul de pâmânt, plânge cu lacrimi de crocodil și înduioșează toată asistența, inclusiv pe mama sau tatăl care-l însoțește și care cedează prin a-i cumpăra jucăria respectivă, chiar dacă inițial părintele nu a fost de acord cu ideea? Ei bine, înainte de a te năpusti asupra raftului și a trânti jucăria în coș doar ca să scapi de o astfel de scenă, citește eticheta produsului. Dacă  pe eticheta jucăriei se află marcajul CE, poți fi ceva mai liniștit, fiindcă asta reprezintă  un angajament din partea producătorului că produsul respectă toate cerințele relevante și de siguranță aplicabile ale UE. Prin urmare, jucăria va avea inscripționate indicațiile legate de vârsta copilului și siguranță. Nu sări peste mențiunile „0 -3 ani”, „nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni”, sunt extrem de importante în alegerea corectă a produsului.  Chiar dacă micuţul insistă să-i cumperi acea jucărie, dacă nu e potrivită pentru vârsta sa evită să faci achiziţia respectivă.

Jucării cu nume și renume

De multe ori cei mici vor o jucărie pentru că le face cu ochiul. E frumos colorată, e un personaj preferat, chiar dacă nu e bine reprodus, e un obiect nou sau pur şi simplu au văzut aceeaşi jucărie la alţi copii… Oricare ar fi motivele, explică-i celui mic că nu e bine să cumperi jucării de oriunde. Se vor strica mai repede şi nu se va putea bucura de ele, un argument la care prichindelul s-ar putea să fie sensibil. Magazinele dedicate, firmele cu faimă în domeniu, care acceptă, de obicei, schimbarea produsului, dacă este cazul, marile companii  producătoare de jucării vor oferi în general produse potrivite pentru fiecare vârstă a copilului, începând cu nou-născutul. Dar dacă nici renumele companiei sau marca produsului nu-ți conferă destulă siguranţă, examinează personal jucăria pentru a te convinge că n-ar putea răni copilul.

Caruselul bebelușului

În primul an de viață, sugarul primește jucării și neavând posibilitatea să-și aleagă, se mulțumește cu ce-i aduc cei mari. Caruselul și zornăitorile sunt aproape nelipsite, dar își mai fac apariția și jucăriile moi, pe care inevitabil le va băga în guriță, mai ales în perioada în care-i apar dințișorii. Animăluțe din plus, mingi și cuburi moi, din materiale pufoase vor umple în curând dormitorul celui mic. Iar la băiță apar jucăriile gonflabile. Cu acestea nu riști nimic, sugarul nu se poate răni cu ele. Însă cu altele ceva mai mari și cu multiple utilități precum: leagănele, balansoarele şi premergătoarele, trebuie să fii atent. Acestea au fost proiectate să crească mobilitatea copilului, sunt „jucării” care cer directă şi atentă supraveghere, deoarece pot fi periculoase. De exemplu, pe la 4 luni, copilul tău ar putea fi ceva mai înalt decât un balansoar pentru copii, aşa că dacă se află în balansoar sau în leagăn trebuie să fii cu ochii pe el. Se poate răni dacă leagănul cade sau dacă-şi prinde degetele între leagăn şi tocul uşii. Atenție și la jucăriile pentru pătuţ care au fire prea lungi sau detașabile, copiii se pot strangula.

Micul constructor

Între 1-3 ani sunt potrivite jocurile de construcție, dar alege-le pe acelea care au cuburi și piese ușoare. E de preferat să fie de dimensiuni mai mari; în așa fel încât să te asiguri că nimic nu se dezmembrează în bucăți mici şi să eviţi astfel periolul înghițirii și sufocării cu acestea. Dacă îi plac puzzle-uri, caută-le pe cele formate din piese ușoare, pufoase și mari; la fel și în cazul lego-ului. Jucăriile trebuie să aibă și instrucțiuni de folosire, deci când le cumperi, caută instrucțiunile și orice alte informații referitoare la produs mai există.

Frumoasa bucătăreasă

Fetițele adoră bucătăriile în miniatură, dar este indicat ca acestea să fie  cumpărate după vârsta de 4-5 ani, întrucat au în componență obiecte de dimensiuni foarte mici, care cresc riscul de înec. La fel, seturile de unelte pentru băieți. Chiar dacă acum e măricel și înțelege că nu trebuie să înghită sau să bage în gură jucăriile, copilul trebuie supravegheat cum se joacă, iar jucăriile examinate periodic. Jucăriile stricate trebuie aruncate imediat.

Materiale periculoase

Vopseaua de plumb, utilizată la fabricarea jucăriilor, pentru că este rezistentă la coroziune, face parte din categoria materialelor nocive. În unele țări, jucăriile care au plumb peste 0,06% sunt retrase de pe piață și interzise, tocmai pentru că plumbul este un metal toxic, care pune în pericol sănătatea copilului. Jucăriile pe bază de magneți pot fi periculoase, dacă intră în contact cu pielea copilului. Este important când cumperi astfel de jucării, să te asiguri că partea magnetică este acoperită în totalitate de alte materiale. În caz contrar, e posibil ca cel mic să încerce să ronțăie magnetul, un obicei deloc sănătos. De altfel, există și în România un Ordin privind adoptarea măsurilor prin care se asigură că jucăriile magnetice includ avertisment asupra riscurilor pentru sănătate și siguranță: Ordinul nr. 161/2008 al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.  Plasticul este un alt material de care copiii ar trebui să stea departe, dacă are în componența sa substanțe toxice precum Bisfenol A (BPA) sau ftalați. Acestea afectează creșterea copiilor, ii predispun la cancer, alergii și boli de inimă. Prin urmare, achiziționarea jucăriilor trebuie făcută cu toată responsabilitatea. Analizează bine produsul pe care vrei să i-l dăruiești copilului, verifică materialul, eticheta, vârsta recomandată și de abia după ce ești sigur că jucăria cu pricina îi va aduce doar bucurii micuțului, cumpără fără ezitare.

 

Referințe:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan