În primele luni de viață, bebelușul doarme, doarme și iar doarme, atingând și 15-18 ore de somn pe zi. Părinții nu au de ce să se îngrijoreze, fiindcă e normal să fie așa, în plus nou-născutul nu doarme aproape niciodată mai mult de 3-4 ore legate, după care în pauzele în care este treaz mănâncă, plânge și evident ar trebui să se joace.

Odată ce împlinește 3 luni, micuțul e capabil să prindă jucăriile în mână, să-și recunoască mama după miros sau glas și să reacționeze la zgomote și imagini. Prin urmare, ar fi bine să dedicați timp și jocurilor cu bebelușul, în perioadele în care este treaz. Nu e nevoie să inventați jocuri sofisiticate, este suficient să apelați la memorie și să vă aduceți aminte ce vă amuza în copilărie. Jocul cu oglinda, gâdilatul, anumite mișcări distractive, sunete și grimase sunt doar câteva din trucurile pe care le puteți folosi pentru a-l amuza pe cel mic.

Oglindă, oglinjoară…

Nu e vremea întrebărilor (cine-i mai frumoasă în țară) încă, dar asta nu înseamnă că nu puteți folosi oglinda pentru a vă juca cu bebelușul. Dacă îi arătați oglinda ca să se vadă în ea, îi va plăcea să se delecteze cu propria reflecție. Iar de la 2 luni aveți toate șansele să vă dăruiască la schimb un zâmbet galeș. Deci, jucați-vă astfel cu sugarul, fără să-i lăsați pe mâini obiectul, ca să evitați orice pericol de accidentare.

Onomatopeele, la mare trecere!

Vă mai aduceți aminte de acele cuvinte care imită sunete, zgomote etc. din natură? Ei bine, dacă nu ați mai imitat de multă vreme un căluț, o broscuță sau un șoricel, faceți-o și sugarul se va amuza. În plus, îi veți stimula dezvoltarea auzului. Acest joc îl puteți repeta și mai târziu, când va mai crește micul ghemotoc și va putea să le reproducă și mai apoi să asocieze cu animalele care scot asemenea sunete.

Te gâdili sau nu te gâdili?

O vorbă folosită de bunica atunci când ne jucam de-a gâdilatul era: ,,hai să văd dacă te gâdili ca să-ți spun cu cine te vei căsători”. Urmarea: dacă bebelușul se gâdilă va avea parte de un partener tânăr, dacă nu își va lua un partener mult mai în vârstă. Dincolo de povești și superstiții, jocul în sine are numai beneficii, iar sugarul se va distra de minune.

Bicicleta sau avionul

La 3 luni cu siguranță un copil nu va fi pus pe bicicletă, dar îl poți învăța să pedaleze stând pe spate și lucrând cu picioruțele lui. Joaca de-a mersul pe bicicletă este de fapt un exercițiu fizic care îl ajută să-și întărească mușchii abdominali. Un alt mijloc de transport, folosit pe post de divertisment, este avionul. Nu trebuie să-I urci într-un avion adevărat, ci să-l pui în poziția de zbor, adică să-l ții de burtică, cu fața în jos și să-l balansezi lin. Lecția de zbor îl ajută pe sugar, mai ales dacă are gaze intestinale.

Teatru pe peretele din dormitor

Nu trebuie să compuneți o piesă de teatru sau să-l duceți la spectacol încă de la 3 luni. Puteți fi regizorul și producătorul propriei piese de teatru, chiar acasă în dormitor. Recuzita e peretele, iar personajele umbrele. Cu ajutorul unei lămpi, a veiozelor, lanternelor și evident a mâinilor puteți crea umbre pe pereți. Mișcarea lor îi va atrage atenția micuțului, le va urmări cu privirea și va aplauda în stilul lui, adică dând din mâini și din picioare și chicotind.

Povești de adormit copiii

Vi s-a întâmplat să începeți să spuneți o poveste copilului și să adormiți înaintea lui? Nu e nicio problemă, de aceea li se mai spune și povești de adormit copiii, (mă rog în unele cazuri părinții), fiindcă acționează ca un somnifer. Dar basmele, dincolo de rolul lor de calmare, relaxare, inducerea somnului, îl ajută pe bebeluș în dezvoltarea intelectuală ceva mai târziu. Chiar dacă sunt prea mici să înțeleagă povestea, nu vă descurajați să i-o spuneți, fiindcă sugarii care au avut parte de seri cu basme, au devenit copii cu un vocabular mult mai bogat decât ceilalți copii. Mai mult, fiind atrași de imaginile unei cărți frumos ilustrate și colorate, aveți mari șanse să iubească lectura cândva. Indiferent de jocurile alese, părinții trebuie să țină cont de capacitatea de concentrare a copilului, care nu poate dura mai mult de câteva minute. Când dă semne de oboseală sau suprasolicitare încetați activitățile de divertisment.

Surse:

http://www.desprecopii.com/info-id-11799-nm-15-activitati-pentru-nounascuti-si-parinti.htm#_

http://acasacuama.blogspot.ro/2011/07/jocuri-si-activitati-pentru-dezvoltarea.html

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan