Autor:
Dr. Ileana Barbu: medic primar Medicină Sportivă, Institutul Național de Medicină Sportivă București

Înotul determină o dezvoltare fizică armonioasă, fiind un sport deseori recomandat copiilor pentru efectele bune pe care apa le are asupra organismului uman. Apa determină o serie de modificări adaptative: activarea termoreglării, în apă pierzându-se de 5 ori mai multe calorii decât pe uscat la un nivel de efort echivalent; ușurarea sarcinii aparatului cardiovascular datorită poziției orizontale ; îmbunătățirea coordonării mișcării cu respirația; descărcarea coloanei vertebrale .

Înotul determină o dezvoltare fizică armonioasă, prin urmare copilul care îl va practica va avea toracele și umerii bine dezvoltați, șolduri mici, membre lungi, subțiri și o statură atletică. În afara unei bune coordonări a mișcărilor și a vitezei de reacție și deplasare dobândite, înotătorii se caracterizează prin voință, rezistență la stres și monotonie, capacitate de concentrare a atenției pe durată lungă.

Copilul la înot, de la ce vârstă?

Înotul terapeutic, practicat în apă caldă la 28-32 grade Celsius, poate fi practicat la orice vârstă, fiindcă are efecte benefice asupra musculaturii, aparatului cardiovascular aparatului respirator, efect tonifiant asupra sistemului nervos central în cazul nevrozelor astenice și în corectarea unor deficiențe ale coloanei vertebrale.

Părinții copiilor care vor ca micuții să practice înot, de plăcere sau de performanță, trebuie să colaboreze atât cu antrenorul, cât și cu un medic sportiv care să-i evalueze pentru selecția inițială și apoi periodic, de cel puțin două ori pe an pentru monitorizarea adaptării biologice. Suportul este important și pentru consilierea periodică asupra administrării suplimentelor, hidratării, refacerii după efort, nutriției. Selecția inițială se poate face la 5-7 ani, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii de selecție :

a. stare de sănătate bună, excluzând cazurile cu afecțiuni cardiace, hepato-renale, reumatismale, neuro-psihice, ORL, alergii.;

b. dezvoltare fizică armonioasă, fără deficiențe mari la nivelul coloanei vertebrale sau toracelui.

Nu ocoliți medicul!

Indiferent de forma de sport, copilului i se recomandă un consult medical complet, în urma căruia părintele este informat cu privire la toate riscurile posibile care pot apărea. Unii medici recomandă înotul ca primă opțiune de mișcare pentru copii, evident dacă nu au contraindicații pentru asta.

Dragi părinți colaborarea cu medicul este foarte importantă, în cazul copiilor care merg la înot: de la acordarea primului ajutor în caz de accidente, până la efectuarea analizelor medicale, o formă ce protejează copilul de bolile din colectivitate, în egală măsură oferind protecţie şi celorlalţi copii care iau ore de înot.

Nu uitați: în cadrul activitătii sportive pot apărea următoarele afecțiuni specifice: boli ale pielii – dermatomicoze, stafilococii; boli ale conductului auditiv extern – furunculoze ; boli oftalmologice, conjunctivite virale sau alergice; alergii la clorul din apă; umărul dureros al înotătorului; genunchiul dureros al brasistului; astm bronsic .

Sursa:

Medicina Sportivă , ed. Medicală 2002, Prof. dr. Ioan Drăgan și colab.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan