autor Autor:
Prof. Dr. Mircea NANULESCU, medic primar pediatru cu specializări în pneumologie pediatrică și nefrologie pediatrică

Care sunt localizările infecțiilor respiratorii?

Infecția respiratorie se poate localiza la nivelul diferitelor segmente ale aparatului respirator: mucoasa nazală și/sau faringiană (rinită, faringită sau rinofaringită), mucoasa laringelui (laringită), mucoasa  traheei și bronșiilor (traheobronșită), bronșii mici (bronșiolită), plamâni (pneumonie). De departe localizarea la nivelul mucoasei nazale și faringiene este cea mai frecventă. Uneori celelalte localizari ale infecției respiratorii pot debuta sau pot asocia simptome de rinofaringită.

Rinofaringita acută (răceala) se manifestă prin obstrucție nazală cu respirație pe cale orală, secreții nazale inițial apoase, apoi mucoase (uneori secrețiile sunt colorate gălbui sau galben-verzui), strănut sau tuse, febră, reducerea poftei de mâncare.

Laringita acută se manifestă prin voce răgușită, tuse lătrătoare, simptome la care se asociază în formele grave de boală respirație zgomotoasă în timpul inspirației și dificultăți respiratorii.

Traheobronșita se manifestă prin tuse în timpul zilei dar și al nopții. Uneori, tusea nocturnă trezește copilul din somn.

Bronșiolita se manifestă prin tuse și respirație șuierătoare. În formele severe de boală respirațiile sunt frecvente (în primul an de viață > 50 respiratii/min, la categoria de vârstă 1 an – 5 ani: >40 respiratii/min) și se produce deprimarea spațiilor dintre coaste în timpul inspirației.

Pneumonia se manifestă prin febră > 38,5°C, tuse, respirații frecvente, geamăt în timpul expirației, dilatarea orificiilor nazale în timpul inspirației, deprimarea spațiilor dintre coaste.

Gripa este o infecție respiratorie produsă de virusurile gripale care se manifestă ca o infecție respiratorie acută, de care este deseori dificil de diferențiat, dar la care simptomele sunt mai severe (febră mare, starea generală alterată) și complicațiile (pneumonia) survin mai frecvent.

Ce complicații pot să apară în evoluția unei infecții respiratorii?

Infecția respiratorie acută se poate complica uneori cu infecţie otică (otită medie acută), infecţie sinusală (sinuzita bacteriană) sau pneumonie. Aceste complicaţii sunt suspectate în următoarele situații:

la sugarul mic, < 3 luni:

– febră > 39°C;
– respiraţii dificile;
– respiraţii frecvente;
– alimentaţie dificilă;
– lipsă de energie.

la copilul cu vârsta > 4 luni:

– febră > 39° C, cu durată > 3 zile;
– agravarea simptomelor după 3 – 4 zile sau apariția unor simptome noi (lipsă de energie, somnolenţă, dificultăţi respiratorii);
– dureri la nivelul urechii.

Când trebuie solicitat consultul medical?

Deși marea majoritate a infecțiilor respiratorii nu sunt grave și au o evoluție naturală favorabilă, există situații cu risc crescut pentru evoluție severă fiind necesară consultarea copilului de către medic. Consultul medical se impune în următoarele situații:

– vârsta mai mică de 3 luni;
– temperatură ≥38ºC în primele 3 luni de viață, ≥39ºC după vârsta de 3 luni, în special dacă febra persistă sau reapare după o perioadă de afebrilitate;
– frecvența respirațiilor crescută (în primul an de viață > 50 respiratii/min, la categoria de vârstă  1 an – 5 ani: >40 respiratii/min);
– respirație dificilă;
– respirație șuierătoare;
– culoare vânătă (cianoză) la nivelul degetelor și feței (în special la buze);
– agitație marcată, somnolență;
– dureri la nivelul urechii;
– infecția respiratorie dezvoltată la un copil cu o boală cronică.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan