Igiena corpului nu înseamnă doar spălarea zilnică a mânuțelor, dințișorilor și eventual dușul. Copilul trebuie învățat să-și îngrijească pielea, părul, unghiile, picioarele și să fie la fel de temeinic cu întreg corpul.

Igiena corpului pleacă de la curățenia pielii

Pe de o parte, pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc. 2 metri pătraţi este suprafaţa medie totală a pielii unui adult, care conţine peste 18 km de vase de sânge. Pe de altă parte, rolul pielii pentru organism este foarte mare. Stratul exterior al pielii reprezintă prima linie de apărare împotriva infecţiilor. Cu ajutorul pielii, prin glandele sudoripare, în fiecare zi se excretă din organism în jur de 700 ml de apă sub forma transpirației, eliminându-se astfel din organism substanțele toxice. Prin urmare, pielea trebuie curățață zilnic de expunerea la praf, transpirație și la alte microogranisme care se depun pe corp pe durata unei zile. Copilul trebuie învățat să-și spele corpul cu apă caldă și săpun în fiecare zi, după efectuarea gimnasticii de dimineață, după orice efort fizic, antrenament sau joacă intensă. În ceea ce privește baia, în cazul copilului mic se face zilnic, de obicei seara, înainte de ultima masă. După vârsta de 3 ani, baia generală se face de 2 ori pe săptămână şi evident ori de câte ori este nevoie. Încet-încet, prichindeii vor fi deprinşi de mici să se spele singuri cu apă şi săpun pe faţă, mâini și picioare. Zonele în care trebuie insistat sunt organele genitale, fundulețul, în jurul gurii, nasului, zonele de la încheieturi: axile, gât, în spatele urechilor.

Cu nasul și urechile curate

Mulți părinți au tendința de a curăța urechile celui mic cu ajutorul betișoarelor special destinate acestui scop. Medicii nu le recomandă, susținând că pot deveni periculoase. De aceea, ștergerea se face simplu cu un prosop umed cu care se tamponează ușor urechile micuțului. Cu ajutorul colțurilor prosopului, se poate curăța și interiorul și exteriorul urechii. Nările și mucoasa nazală se curăță cu ajutorul unui ser fiziologic sau a apei de mare. Cu cât o faceți mai des cu atât copilul va fi ferit de: otite, rinofaringite. Pentru a colabora mai ușor cu cel mic, fiindcă nu e prea plăcută curățarea năsucului, apelați la apa de mare sub formă de spray, pe care din joacă o poate folosi și el.

Părul și unghiile la control!

Au trecut vremurile în care copiii erau controlați la școală în fiecare zi în privința curățeniei unghiilor de la mâini. ,,Unghiile și batista la control”, suna apelul învățătoarei. Se urmărea să fie tăiate, curate, bineînțeles fără murdărie sub unghii. Este adevărat că unghiile de la mâini, spre deosebire de cele de la picioare, cresc mai repede, deci trebuie tăiate cel puțin o dată pe săptămână. Asta nu înseamnă că cei mici nu trebuie învățați să-și taie și unghiile de la picioare, fiindcă și acestea au nevoie de îngrijire. Când sunt micuți, copiii nu prea stau la această operațiune, devin nerăbdători și există riscul rănirii, motiv pentru care se recomandă folosirea trusei de unghii special concepută pentru cei mici. Forfecuța pentru copii este mică și cu vârfurile rotunjite, iar unghierele și pilele sunt speciale, lăsând unghiile fără colțuri. Unghiile de la picioare se taie drept, pentru a evita încarnarea lor, în timp ce unghiile de la mâini se rotunjesc, pentru a nu se zgâria copilul. Nu uitați să dezinfectați ustensilele înainte de fiecare utilizare și mai ales să aveți grijă să nu le mai folosească altcineva. În ceea ce privește podoaba capilară, fiindcă e mai greu de spălat, curățat, limpezit, în primii ani părinții sunt cei care îngrijesc părul copilului. Dar se acumulează praf și murdărie în păr și trebuie spălat des, de aceea e recomandat ca cei mici să fie tunși scurt. Fetițele care țin morțiș să aibă codițe trebuie învățate să se pieptene singure și să-și spele podoaba capilară. Nu este obligatoriu şi uneori nici indicat ca cel mic să se spele pe cap zilnic, deci nu-l stresați prea tare cu această activitate.

Grijă pentru piciorușe

Știți deja că spălatul pe mâini este o rutină sănătoasă (http://www.modeleazacopilaria.ro/spalatul-pe-manute-o-rutina-sanatoasa/) și probabil că l-ați învățat pe cel mic din fragedă pruncie să-și spele mâinile de mai multe ori pe zi cu apă și săpun. Dacă în anumite situații spălatul nu este posibil, se poate recurge la șervețele umede. Dar poate nu ați insistat și pe spălarea picioarelor, care necesită și ele astfel de îngrijiri. Mulți copii fac bătături sau chiar răni, fiindcă nu calcă sau nu folosesc corect încălțămintea, motiv pentru care e nevoie de igienă riguroasă, eventual și cu aplicare de dezinfectante și pansamente locale. Ca să fie mai plăcut spălatul picioarelor, jucați-vă de-a săpunitul și îmbibați bine buretele în apă și săpun, insistați asupra picioarelor, învățându-l astfel să se curețe cum trebuie. Iar ca regulă generală, alegeţi detergenţii de lenjerie de pat şi prosoape fără parfum şi înălbitori, hipoalergenici, dacă vreţi ca pielea copiilor să nu se usuce şi să se irite suplimentar (http://www.modeleazacopilaria.ro/sa-protejam-pielea-copiilor/). Obiectele  personale precum pieptenele, trusa de unghii, prosopul nu trebuie împrumutate, pentru că se pot transmite diverse boli sau paraziți. Este esențial să-l învățați acest lucru pe prichindel

Surse:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan