Activitatea acvatică a bebelușilor este un subiect care-i preocupă din ce în ce mai mult pe părinți, nerăbdători să știe când e oportun s-o înceapă. Unii specialiști susțin că poate fi începută la domiciliu foarte devreme, la doar 2-3 săptămâni, după ce s-a vindecat ombilicul, iar în locații speciale (bazine, piscine) ceva mai târziu, de la 4 luni (la o săptămână după vaccinare) încolo. Alți experți le recomandă părinților ca până la vârsta de 4 luni și jumătate să practice acasă exercițiile de gimnastică acvatică cu nou-născutul și chiar să le combine cu masaj și hidroterapie și numai după ce mai crește să apeleze la centrele specializate.

Metoda Sultana face din fiecare bebeluș un mic campion

Georgeta Sultana este asistentă medicală specializată în pediatrie, cu o experiență de peste 36 de ani în neonatologie si pediatrie, dar și formator federal francez în activități acvatice pentru nou-născuți, gravide și persoane de vârsta a treia. Ea a inventat o metodă, care-i poartă numele și care îi ajută în special pe nou-născuții cu: risc neuro-motor, greutate mică la naştere, vârstă mică de gestaţie, deformări de poziţie ale membrelor inferioare sau superioare, deformări ale cutiei craniene, asimetrii faciale, hernii inghinale, hernii ombilicale, cefalohematoame, elongaţii de plex branhial, torticolis, Sindrom Down şi altele să se dezvolte armonios. Metoda Sultana combină masajul, cu gimnastica și hidroterapia, reușind astfel să fortifice musculatura, reflexele de coordonare, mișcare și echilibru, dar și să asigure o dezvoltare sănătoasă a sistemului osos. Metoda se poate aplica și sugarilor sănătoși, în scopul călirii şi/sau fortificării organismului, având nenumărate beneficii atât la nivel fizic, cât și psihic. ,,Cred că fiecare nou-născut are dreptul să știe că poate fi un campion”, a afirmat Georgeta Sultana pe siteul clubului Micii Campioni, primul club de educație acvatică din România, dedicat în exclusivitate nou-născuților și copiilor mici. Metoda ei se poate aplica și acasă, dar și în cadrul clubului.

Ce beneficii aduce gimnastica acvatică nou-născutului

Bebelușul este obișnuit să plutească din pântecele mamei, așadar contactul cu apa nu ar trebui să-l deranjeze, fiindcă abilitatea de a înota o are deja deprinsă. Prin urmare, mersul părintelui cu bebelușul la un centru specializat de înot sau gimnastică acvatică ar trebui să fie perceput ca o distracție în doi, în care cel mic are posibilitatea să se bucure de cea mai naturală și mai liberă mișcare de alunecare în apă, iar cel mare să se joace și să petreacă alături de puiul său clipe memorabile în piscină. Dincolo, de petrecerea timpului liber, gimnastica acvatică îl ajută pe micuț să se dezvolte emoțional, social și fizic. Atingerea pielii prin intermediul apei stimulează producția hormonului de creștere. Mai mult, contactul cu apa ajută circulația sanguină și limfatică a bebelușului. Sistemul muscular și aparatul locomotor se dezvoltă mai bine cu ajutorul gimnasticii acvatice, iar sistemul imunitar se întărește. Copilul va avea un corp mai puternic, dar și un creier mai bine stimulat datorită mișcării în apă.

Program de gimnastică în centre specializate

Dacă vă decideți spre această activitate fizică, alegeți cluburile care au instructori specializați în educația acvatică la bebeluși. În general, în astfel de centre există kinetoterapeuți și instructori de înot care știu cum să lucreze cu copiii, chiar și cu cei foarte mici. În plus, acestea oferă condiții și servicii speciale pentru desfășurarea activității cu nou-născuții, cum ar fi programe individuale cu bebelușul, o temperatură optimă (cea ambientală care trebuie să fie de 25-26 grade C, iar a apei din piscină de 35-36 grade C), precum și executarea unor jocuri și exerciții în apă sub stricta supraveghere a specialiștilor. Alegeți piscina în funcție nu doar de preț, ci și de serviciile oferite, dar și de distanța față de casă, astfel încât să vă fie aproape să mergeți cât mai des. În ceea ce privește programul, stabiliți-l în așa fel încât să frecventați clubul când nu este aglomerat, evitând astfel factorii stresori pentru nou-născut cum ar fi agitație, zgomot, multe fețe necunoscute. Bebelușii adoră să se miște în apă, dar nu trebuie ținuți prea mult timp, 30 de minute sunt suficiente pentru a sta în piscină. În plus, informați-vă dacă centrul acceptă să intrați cu bebelușul, fiindcă unele centre au programe care presupun doar intrarea bebelușului în apă, nu și a instructorului sau părintelui. În acestea din urmă, micuții sunt asistați de personal calificat, iar părinții pot utiliza altă piscină sau pot alege să facă gimnastică sau aerobic în altă sală.

Surse:
http://www.medicinacluj.ro/baby-swim-inot-pentru-bebelusi-si-copii-0-3-ani_2.html
http://miciicampioni.ro/servicii/metoda-sultana/
http://www.activecenter.ro/Servicii/program-aqua-baby.html

 

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan