Autor:
Dr. Ileana Barbu: medic primar Medicină Sportivă, Institutul Național de Medicină Sportivă București

Sportul cel mai popular și îndrăgit, cu fani în toate categoriile sociale, fotbalul a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani la noi în țară, prin atragerea unor sume de bani și organizarea de cluburi particulare și școli de profil.

Fotbalul este un joc de echipă care presupune un efort solicitant. Jucătorilor li se cere o mare viteză de reacție, detentă, forță, o tehnică specifică, o bună dezvoltare morfo-funcțională.Creșterea activității competiționale face ca un jucător să susțină 50-60 de partide oficiale anual, acoperind peste 10 luni pe an, fapt ce presupune o rezistență fizică și psihică de excepție, dar și sacrificarea vieții sociale, școlare și familiale.

Solicitările specifice pentru fiecare jucător se fac în funcție de postul ocupat în echipă, reclamă o coeziune deosebită și spirit de lucru în echipă. Datele morfologice (talie, tren inferior ), precum și datele funcționale ( capacitate respiratorie, metabolism energetic) variază cu poziția ocupată pe teren: jucători de câmp, portari.

Selecția inițială se adresează copiilor de 7-8 ani, care pot începe pregătirea specifică în secții sau cluburi de fotbal. Criteriile de selecție se referă la o sănătate bună, fără sechele sau boli cronice și o dezvoltare fizică normală, fără deficiențe fizice.

Bolile specifice jocului de fotbal sunt traumatismele: contuzii tibiale, entorse de genunchi, de gleznă, leziuni musculare. Pot apărea boli de piele: dermatomicoze ale piciorului sau toracelui, datorate lipsei de igienă în vestiare sau echipamentului neadecvat. Sportivii nesupravegheați medical pot dezvolta sindroame de suprasolicitare, prin cumularea eforturilor școlare, de creștere și sportive, necompensate prin mijloace de refacere adecvate (terapie hidrică, saună, masaj, suplimente, nutriție ).

Sursa:

  • Bibliografie : Selecția și orientarea medicosportivă, Editura Sport-turism, București, 1989 Conf. dr. Ioan Drăgan

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan