Dacă până acum nu ţi s-a părut important să citeşti etichetele alimentelor, ca părinte este important să fii sigur că pui hrană sănătoasă în farfuria copilului tău, iar pentru asta este necesar să ai informaţii nutriţionale cât mai complete despre produsele pe care le cumperi.

Chiar dacă nu-ţi face cu ochiul felul în care arată o etichetă pe un anumit aliment, trebuie să citeşti ce scrie pe ea, pentru a alege în cunoştinţă de cauză produsul respectiv. Iar când vine vorba de E-uri lucrurile se complică. Sunt E-uri (aditivi) inofensive, dar şi E-uri suspecte şi nocive pentru organismul uman. Unele pot produce alergii sau probleme la nivelul tubului digestiv. Pot duce la boli intestinale, hepatice sau la dereglări hormonale.  Altele ar putea fi responsabile de cancer, motiv pentru care Uniunea Europeană (UE) a alcătuit o listă cu 322 de aditivi, consideraţi nepericuloşi pentru sănătate. Lista completă a aditivilor aprobaţi o găseşti aici: http://www.codexalimentarius.net/gsfaonline/index.html şi merită s-o consulţi atunci când ai dubii asupra unui produs alimentar.

Atenţie la E-urile din dulciuri şi sucuri!

Dacă vezi pe eticheta dulciurilor, jeleurilor sau a unui tip de brânză topită faimosul E123 (Amarant), un colorant roşu,  trebuie să ştii că este cancerigen, fiind interzis în SUA şi Rusia. Mai gândeşte-te înainte de a-l pune în coşul de cumpărături! E 211 sau Acidul benzoic şi derivaţii săi este catalogat drept posibil cancerigen. Este interzis în SUA, dar permis la noi şi se regăseşte în unele băuturi răcoritoare. Dacă cel mic este amator de sucuri, citeşte bine ce substanţe chimice se află în băutura pe care i-o cumperi. La fel, în cazul în care cel mic este mare consumator de compoturi de fructe.  Este necesar să te uiţi pe etichetă atunci când îl cumperi, să vezi cu ce fel de aditivi este conservat. Între a-i da să consume fructul proaspăt: măr, pară şi a-i da compot sau suc cu aditivi, în opinia medicilor nutriţionişti, prima variantă este mult mai sănătoasă.

Unii aditivi alimentari cresc hiperactivitatea

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Southampton din Marea Britanie a scos la iveală un efect nefavorabil al aditivilor alimentari asupra comportamentului hiperactiv al copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 9 ani. Studiul publicat într-o revistă medicală prestigioasă – The Lancet – a comparat comportamentul a 300 copii. Aceştia au fost împărţiţi în două grupe şi au consumat sucuri diferite, fiind îndeaproape observaţi de către cercetători. Primei grupe i s-a dat suc „îmbunătăţit” cu mai multe tipuri de E-uri: E 211, E110, E122, E102, E 124, E 104 şi E 129. Celei de-a doua grupe de copii i s-a oferit doar suc natural de fructe. Jim Stevenson, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu, a observat că efectul nefavorabil al aditivilor alimentari nu se răsfrânge numai asupra comportamentului hiperactiv al copiilor între 3 și 8-9 ani, ci şi asupra adulţilor în general.

E bine să ştii…

Din lista UE, 70  dintre E-uri au provocat controverse în mass-media, fiind suspectate a avea potenţial dăunător!

Certified E-Friendly Food (CEFF) este o marcă înregistrată la nivelul UE Europene, prezentă în România, care atestă faptul că produsele alimentare inscripţionate astfel nu conţin conservanţi, îndulcitori, coloranţi artificiali sau glutamaţi cu potenţial periculos sau controversaţi din seria celor 70 de aditivi.

9 români din 10 consideră că informaţiile de pe eticheta produselor alimentare sunt greu de înţeles şi doar  14% cunosc diferenţa între tipurile de E-uri prezente în alimentele de la raft.

Referinţe:

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan