autor Autor:
Prof. Dr. Mircea NANULESCU, medic primar pediatru cu specializări în pneumologie pediatrică și nefrologie pediatrică

Boala diareică acută apare frecvent la vârstele mici, iar părinții trebuie să îi acorde atenție pentru că există anumite situații în care boala se poate complica cu deshidratare – de aceea este necesar să urmărească modul în care evoluează boala, să știe care sunt măsurile de bază pe care le pot lua pentru stabilizarea stării copilului, dar și să identifice foarte clar și sigur momentele în care trebuie să se prezinte la medic.

Cum se definește diareea ?

Un sugar (copil în vîrstă de 0-1 an) sănătos poate să emită între 7 scaune/zi și un scaun la două zile. În condiții normale, sugarul alimentat cu lapte de mamă poate să emită un număr mai mare de scaune pe zi (7-10/zi), de consistență mai scăzută, scaune emise în timpul mesei sau imediat după masă. Această situație, normală pentru sugarul alimentat cu lapte de mamă, se numește diaree la sân sau diaree prandială (postprandială) și nu necesită tratament, fiind indicată continuarea alimentației la sân.  Sugarii cu diaree la sân au o stare generală bună și cresc zilnic în greutate.

Pentru definirea diareei-boală ne vom raporta la numărul scaunelor pe care copilul le prezintă în condiții de sănătate. În funcție de acest reper, diareea se definește prin creșterea bruscă a numărului de scaune și scăderea consistenței acestora.

În funcție de durata diareei – boală aceasta poate să fie acută când evoluția bolii este mai scurtă de 14 zile sau trenantă atunci cănd scaunele diareice durează mai mult de două săptămâni.

Care este simptomatologia diareei-boală ?

Scaunele diareice au un conținut variabil de lichide. Deseori, concomitent cu scaunul diareic, sunt emise gaze. Uneori în scaunul diareic pot fi prezente produse patologice: puroi sau sânge.

Examinarea scaunului de către părinți trebuie efectuată imediat după emitere. Examinarea mai tardivă modifică impresia în sens favorabil despre caracteristicele scaunului diareic. Deseori se modifică culoarea și mirosul scaunului, dar aceste modificări, deși impresionează părinții, nu au relevanță pentru diagnostic.

Scaunele diareice se pot însoți de alte manifestări:

– vărsături, care pot debuta cu o zi sau cu câteva ore înaintea apariției scaunelor diareice;
– inapetența, lipsa poftei de mâncare;
– staționarea sau scăderea în greutate;
– colici abdominale, manifestate prin flectarea coapselor pe abdomen și frecarea călcâelor, modificări asociate cu agitație;
– modificări de comportament ( agitație, somnolență);
– febră;
– eritem fesier;
– deshidratare.

Care sunt complicațiile diareei-boală ?

Diareea-boală se poate complica cu deshidratare, complicație cauzată de pierderile de apă și săruri prin diaree, uneori și prin vărsături.

Deshidratarea se manifestă prin scădere în greutate, sete, buze uscate, piele uscată, plâns fară lacrimi, deprimarea fontanelei (zona moale din creștetul capului), înfundarea ochilor în orbită, reducerea producției de urină apreciată prin întervale de timp mai mari între două micțiuni (scutecele sunt schimbate mai rar).

Informații foarte prețioase asupra intensității deshidratării oferă curba ponderală apreciată prin măsurarea zilnică a greutății. În funcție de pierderea în greutate în raport cu greutatea anterioară îmbolnăvirii, deshidratarea poate fi ușoară (deficitul de greutate 3-5%), medie (deficitul de greutate 5- 10%) și severă  deficitul de greutate >10%). Deshidratarea severă reprezintă o urgență majoră deoarece, fără o intervenție rapidă la nivel de spital, există risc de deces.

O altă complicație este malnutriția, consecința scăderii volumului părților moi (mușchi, grăsime). Malnutriția survine în special în condițiile în care diareea se prelungește sau se repetă.

Când trebuie consultat medicul ?

Medicul trebuie consultat în următoarele situații:

– vârstă mică, < 4 luni;
– frecvență crescută a scaunelor diareice > 6-7 /zi;
– prezența unor produse patologice în scaun (sânge, puroi);
– vărsături frecvente, care nu fac posibilă administrarea lichidelor și alimentelor pe gură;
– febră > 38,5°C, dacă aceste valori persistă după ce au fost administrate lichide pe gură;
– refuzul lichidelor din cauza inapetenței;
– prezența semnelor de deshidratare;
– prelungirea evoluției  >5-6 zile.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan