autor Autor:
Dr. Monia Antohe, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice

Dragi părinţi, am întâlnit în ultimii ani tot mai mulţi adulţi îngrijoraţi că şi copiii lor ar putea să aibă diabet, de aceea aş vrea să scriu câteva lucruri despre diabetul zaharat la copii şi cum poate fi prevenit.

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este o tulburare a tuturor metabolismelor din organism, care se manifestă prin creşterea nivelului “zahărului” din sânge. Mai pe înţelesul tuturor, creşte glicemia (cantitatea de glucoză aflată în sânge), iar o analiză de rutină se poate face copilului oricând. Se recoltează sânge neapărat dimineaţa pe nemâncate şi fără ca micuţul să fi consumat altceva decât apă înainte – valoarea normală a glicemiei trebuie să fie între 70-100 mg/dl. Glicemia se mai poate verifica din sângele capilar (din deget). Cu ajutorul unui aparat mic numit glucometru se înţeapă degeţelul şi rezultatul este afişat în câteva secunde. E bine să ştiţi însă că glicemia capilară este mai mare cu aproximativ 18 mg/dl decât cea venoasă.

O glicemie luată întâmplător, eventual în cursul zilei cu un glucometru, cu o valoare de peste 200 mg/dl poate fi considerată ca test diagnostic pentru diabet. Ce înseamnă asta? Că părinţii trebuie să ducă copilul la medicul diabetolog. Dacă o glicemie întâmplătoare este sub 200 mg/dl, trebuie verificată ulterior valoarea acesteia și pe nemâncate, din sângele venos.

Dragi părinţi, diabetul nu se vindecă! Este o boală cronică şi trebuie tratată toată viaţa. Scopul este menţinerea glicemiei în limite cât mai aproape de normal, pentru că altfel apar complicaţii acute sau cronice.

Ce fel de diabet are micuţul tău?

Principalele tipuri de diabet zaharat la copil sunt:

1)      Tipul 1, autoimun, în care organismul produce anticorpi îndreptaţi împotriva unor celule care secretă insulină – principalul hormon care reglează glicemia în corp – şi le distruge.  Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit la copii şi tineri, dar în populaţia generală este cel mai rar. Până acum nu se cunosc metode pentru a fi prevenit. El se manifestă de obicei brusc; copilul urinează des şi mult, bea multă apă, eventual are gura uscată, este obosit. Glicemia la aceste simptome este, de obicei, peste 200 mg/dl; iar când ajunge la valori mai mari este posibil să apară şi respiraţie cu miros de mere verzi, dureri abdominale – în acest stadiu este important să fie dus copilul urgent la spital.

Diabetul de tip 1 nu se tratează decât cu insulină – injecţii subcutanate sau pompă de insulină.

2)      Tipul 2, care apare extrem de rar înainte de vârsta de 10 ani şi în proporţie de aproximativ 10% din cazuri la copiii de peste 10 ani, are o incidenţă în creştere în ultimii ani. Acest tip de diabet apare la copiii obezi, sedentari, care au o alimentaţie modernă bogată în alimente cu densitate calorică mare. Este cel mai frecvent tip de diabet zaharat la adulţi. Poate să nu se manifeste clinic la început, pentru că nu apare aşa brusc, cum apare tipul 1, de exemplu la o  glicemie de 140-150mg/dl pe nemâncate. Dacă nu se diagnostichează în primele faze prin analize de sânge, poate trece mai mult timp până când glicemia creşte la valori care determină manifestările descrise la tipul 1. Dacă apare după vârsta de 10 ani, poate fi tratat cu medicamente, nu neapărat cu insulină.

Prevenţie şi stil de viaţă sănătos

Diabetul tip 2 poate fi prevenit prin creşterea activităţii fizice, scăderea în greutate şi printr-o alimentaţie sănătoasă. Aici aş vrea să insist, dragi părinţi! Dacă aveţi un copil cu o greutate peste normal, o consultaţie la medicul de familie vă poate spune dacă este normal, supraponderal sau obez. Mergeţi cu el la un nutriţionist să vă ajute să-i alcătuiţi o dietă normală, încurajaţi-l să facă mişcare (mers pe jos, înot, activităţi în aer liber) şi  faceţi analize de sânge uzuale periodic – o dată pe an. Şi, nu uitaţi, fiţi voi înşivă un exemplu pentru el. Faceţi mişcare cu el, mâncaţi sănătos cu el, păstraţi-vă  o greutate normală.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan