Cu siguranță ați întâlnit și voi până acum acel copil care pare un actor înnăscut: extravertit, gălăgios, amuzant, care pare în elementul lui când e distribuit în micile piese de teatru de la grădi sau școală! Acesta e candidatul sigur la cursuri de teatru pentru copii sau la casting-urile pentru reclame sau filme.

Dar mai există un gen de copil – timid, introvertit, care se pierde cu firea și se bâlbâie  imediat ce iese în ”lumina reflectoarelor”… Ei bine, s-ar putea ca și pentru acești copii  înscrierea la un curs de actorie să fie soluția ideală pentru a-l face să iasă din cochilie și să strălucească în mod nebănuit pe scenă.

Pentru că primul pas în vechea și frumoasa artă a actorului  înseamnă, de fapt, studiul asupra propriei persoane: fiecare își descoperă pe parcurs fricile, talentele și abilitățile de comunicare, imaginația, pasiunile, atenția și puterea de concentrare. Urmarea unor cursuri de teatru concepute pentru copii va stimula, între altele, atenția distributivă, talentul de a improviza, concentrarea pe o temă dată și munca în echipă, atenția și memoria, dicția, încrederea în a se exprima în fața unei audiențe, controlul emoțiilor ș.a.m.d.

Actorul și profesorul care pregătește cu mult talent copii și adolescenți în cadrul unor astfel de cursuri, Ștefan Ruxanda, este de părere că ”lucrul pe un text clasic îl pune pe copil (sau pe adolescent) în fața unei dificultăți cu care, în mod normal, în viața cotidiană, nu se întâlnește. Acestea ar putea fi: probleme de pronunție și citire a unui text dominat de topică abundentă în inversiuni, imagini poetice, epitete, adjective, comparații  (toate apelând sau provocând analogii, conexiuni și antrenând mintea copilului în spiritul creativității), metafore, arhaisme – care îi conectează pe cei mici la un univers lingvistic ce aparține tradiției și culturii unui popor.

Timpul istoric cu care cei mici fac cunoștință promovează eleganța, discuția, intimitatea raporturilor și comportamentelor. Un curs de teatru elisabetan poate ține loc cu succes unui curs de bune maniere. Nu în ultimul rând, contactul cu teatrul clasic oferă spre analiză și cunoaștere o sumedenie de eroi în luptă deschisă, demnă, uneori jertfelnică cu răul. În textul clasic lucrurile sunt clare și precis delimitate. Răul este rău și binele este bine (ca și în basmul românesc). Cu alte cuvinte, cei mici își dezvoltă capacitatea de a discerne pentru bine (astăzi discret și oprimat) și rău (astăzi gălăgios, lăudăros, cameleonic și manipulant).”

Rezumând, un copil care s-a hotărât să urmeze cursuri de teatru, fiind sprijinit de părinte în acest sens, va învăța cu ușurință sau va dobândi:

  • Socializarea – copilul va avea ocazia să lege relații noi de prietenie și să interacționeze cu ceilalți colegi;
  • Abilitatea de a vorbi in public: interpretarea unui rol în fața publicului, pe scenă, îl va ajuta pe copil să-și dezvolte abilitatea de a ține o prezentare publică fără emoții, ceea ce-l poate ajuta atât la școală, cât și mai târziu, în viață.
  • Expresivitatea corporală și verbală, dicție, pronunție corectă – eventual într-o limbă străină, îmbogățirea vocabularului (cu neologisme, arhaisme sau regionalisme, în funcție de rolul interpretat);
  • Încrederea în sine și în abilitățile proprii, autocunoașterea – depășirea emoțiilor de pe scenă, faptul că este apreciat de cei din jur îi vor spori siguranța de sine, iar interpretarea anumitor roluri îi va ridica probleme morale, care-l vor ajuta să se înțeleagă mai bine și să se descopere;
  • Memorie mai bună și abilități de învățare sporite, precum și îmbogățirea culturii generale – teatrul poate stimula interesul pentru lectură, pentru descoperirea textelor literare, a autorilor ș.a.m.d.
  • Nu în ultimul rând, copiii vor învăța să respecte regulile lucrului în echipă, disciplina și cooperarea – așadar se poate spune că învăţarea actoriei are, de multe ori, efecte educative sau chiar terapeutice.

De multe ori, părinţii îşi pun problema dacă investiţia are cu adevărat sens pentru un copil care nu va urma actoria ca profesie. Chiar dacă nu toți cei care au urmat la un moment dat cursuri de teatru devin neapărat actori atunci când cresc (de fapt, sunt destule cazuri de actori geniali care au ales această carieră din întâmplare), cu toții vor avea de câștigat din această experiență, pe termen lung, din perspectiva abilităţilor de comunicare, a capacităţii de a lucra în echipă şi a încrederii în sine.

Referințe:

www.education.com/magazine/article/What_Drama_Education_Can_Teach/

www.kdstudio.com/2012/09/24/six-lessons-learned-in-acting-classes-that-can-benefit-your-entire-life/

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan