Vremea urâtă de afară nu este sinonimă cu plictiseala. De ce să nu profiţi de ea pentru a-i dezvolta copilului tău creativitatea, dorinţa de a descoperi lucruri noi, abilităţile manuale, oferindu-vă o zi în care cuvântul de ordine să fie distracţia?

La 6 luni copilul descoperă primele jocuri

Copiii au nevoie de joacă de la naştere, dar vârsta de şase luni e cea mai propice pentru a începe să-i prezentăm lumea înconjurătoare prin intermediul jocului. Casa e locul perfect, căci unde în altă parte putem imita toate animalele sau zburda în patru labe fără a fi priviţi ciudat de trecători? Iată o selecţie de jocuri pentru bebeluşul nostru, dar care sunt amuzante şi pentru micuţii cu vârsta până în doi ani.

 • Avionul. Nu te învârti prin casă cu micuţul în braţe imitând un avion (îi poţi lăsa această bucurie tăticului), ci trebuie doar să te aşezi pe mochetă, să duci genunchii spre piept şi să plasezi bebeluşul cu burtica pe gambele tale, ţinându-l de sub braţe. Avionul e gata de decolare când mişti picioarele şi scoţi sunete care imită zgomotele motorului.
 • Căluţul. Există un suport special pentru părinţi, care se îmbracă precum un rucsac, destinat plimbării bebeluşului afară fără a mai lua căruţul cu noi. De ce nu l-ai folosi ca să-l  pui şi în casă în el şi să dai ture mergând întâi la pas, apoi la trap, ca distracţia să devină maximă când o luaţi la galop, mai ales dacă reproduci şi nechezatul căluţului?
 • Bebe descoperă forme şi texturi. În timp ce micuţul îşi face siesta, alege câteva materiale diferite ca textură: carton, pâslă, polistiren (zăpadă artificială), hârtie creponată, burete, pânză şi decupează din ele diverse forme geometrice. Dă-i câte una pe rând ca să simtă diferenţa între ele. Supraveghează-l să nu le bage în gură. Pe măsură ce creşte, poţi face forme decupate din hârtie glasată divers colorată, pentru a învăţa culorile.
 • Vă puteţi juca întroducând diverse obiecte în spaţii predecupate, pentru a corela forma obiectului cu locul unde trebuie introdus, sau modelaţi din plastilină animale, maşinuţe, păpuşi, fructe şi legume pe care le daţi păpuşii să le mănânce.

De la 2 la 6 ani activităţile creative se diversifică

* Îl poţi învăţa părţile corpului cu ajutorul unui balon pe care îl lansezi în aer cu capul, mâna, piciorul, nasul iar micuţul va încerca la rândul lui să ţi-l trimită înapoi folosind aceleaşi părţi ale corpului.

*  Creaţi diverse forme din aluat. Prepară împreună cu copilul aluatul, amestecând 2 pahare de făină, 1 pahar de sare şi 1 pahar de apă. Adaugă câteva picături de colorant alimentar. Întinde cu făcăleţul aluatul pe masa acoperită cu muşama şi lasă-i imaginaţia copilului să zburde în alegerea formelor. Îl poţi ajuta folosind diverse forme de fursecuri, iar dacă vrei să păstrezi opera de artă, coace formele timp de o oră  în cuptorul încălzit la foc mijlociu.

* Fără să te vadă copilul, introdu în  sticle de plastic diverse materiale: orez, nasturi, boabe de fasole, agrafe de birou, cuie şi pune-l să recunoască materialul din sticlă, agitând-o la spate.

*  Este perioada în care vă puteţi juca teatru, fie cu păpuşi pe mâini, fie costumându-vă în diverse personaje din poveşti. Puteţi construi o scenă dintr-un cearşaf pus pe o sfoară legată în două cuişoare între două mobile paralele. Vă puteţi juca de-a v-aţi ascunselea, de-a elevul şi profesoara, copilul fiind profesorul, iar tu şi jucăriile de pluş fiind elevii. Faceţi un catalog dintr-un caiet şi puneţi-l să vă dea note.

De la 6 ani, copilul vrea jocuri tematice, care să-i dezvolte imaginaţia

 • Spuneţi-i copilului că veţi face nişte schimbări în cameră, lăsaţi-l 2 minute să se uite, scoateţi-l pe hol şi faceţi 10 schimbări: mutaţi cuvertura, locul jucăriilor, etc. Pentru fiecare schimbare recunoscută daţi-i un punct, urmând ca la 10 puncte să-i daţi un premiu, un desert sau să vă uitaţi la un film, ce vrea el.
 • Cumpăraţi Cutia magicianului şi învăţaţi împreună să faceţi diverse trucuri cu cărţi de joc, monede care dispar, etc
 • Faceţi-i cadou de ziua lui Roata Olarului şi puteţi modela din lut diverse obiecte sau cumpăraţi praf de ipsos, amestecaţi-l cu apă şi turnaţi-l în diverse forme care se găsesc de cumpărat: animale, îngeraşi, lăsaţi-le la uscat, iar a doua zi le puteţi picta.
 • Jucaţi diverse jocuri: Monopoly, jocuri de războaie navale, Nu te supăra, frate,
 • Construiţi împreună diverse puzzle-uri, castele din cuburi de lemn, maşini sau roboţi din diverse piese metalice care se îmbină, faceţi diverse experimente descrise în cărţi speciale, toate alese în funcţie de vârsta şi preferinţele copilului.

Important este să petreci câteva ore jucându-te cu copilul tău fără a fi distrasă de treburile zilnice, telefon sau de faptul că nu ai terminat de scris un raport  pentru serviciu. Acordă-i acest timp numai lui, este o dovadă de iubire pe care copilul nu o va uita niciodată.

 

Bibliografie utilă:
 • Enciclopedia jocurilor educative
 • Draga Neagu, Ne distrăm acasă cu copilul
 • Octavian Popescu, Cartea copilului
 • Siegfried şi Tereza Engelmann,  Daţi copilului vostru o inteligenţă superioară

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan