Autor:
Otilia Mantelers: expert în parenting

Cum ajunge bebelușul să își folosească abilitățile logice și de comunicare, pentru a-și satisfice nevoile? Când descoperă diferența dintre “eu” și “tu”? Ei bine, între 3 și 12 luni, când el incepe să ne arate ce așteptări are din relația cu noi, părinții lui și să contribuie el însuși la crearea legăturii cu noi. Astfel, zâmbetele lui irezistibile nu sunt doar un răspuns la jocurile drăgălașe pe care le facem cu el, ci sunt și felul lui activ de a contribui la relație. Pentru că ne iubește și pentru că are încredere în noi. Când bebeșușul ne atinge fața și ne bagă degetuțele în gură, în timp ce noi le păpăm cu sunete dulci, el face două lucruri importante: pe de o parte își perfecționează aptitudinile motrice, iar pe de cealaltă parte interiorizează ideea că jocul face parte din comunicarea dintre părinte și el. Pe scurt, în această etapă, bebelușul dă primele semne de logică.

Semințele multor aspecte din personalitatea bebelușului, cum ar fi aptitudinile sociale, inteligența și moralitatea sunt sădite în această perioadă, când își folosește gesturile cu un scop, iar părintele răspunde empatic și curios. Răspunsul nostru plin de interes îi arată că el e important pentru noi, lucru care îi crește stima de sine. În același timp, gesturile noastre îl aduc în contact cu partea sa intuitivă de a descifra omul din fața sa, abilitate care, din păcate, e în stare latentă în mulți adulți. Capacitatea lui de a stăpâni arta comunicării prin gesturi fizice și faciale este asociată și cu legăturile care se formează între neuronii din cortexul pre-frontal și cel frontal. Neuronii din această zonă a creierului formează o rețea care ajută copilul să planifice acțiunile și să exprime o paletă emoțională variată. Astfel, când bebelușul comunică cu părintele folosindu-și gesturile expresive, conexiunile neuronale se expandează, ceea ce mai departe duce la creșterea abilității de a interacționa cu noi, părinții.

Timpul special cu bebelușul în perioada 3-12 luni

Felul cel mai apropiat și autentic de a ne conecta cu bebelușul este pe covor, stand fizic aproape de el, făcând și menținând contact vizual. Inițiem și apoi închidem, ceea ce binecunoscutul psihiatru Stanley Greenspan numește cercurile comunicării. Acest cerc se deschide în momentul în care bebelușul ne trimite primal semnal. Spre exemplu, dacă avem o minge colorată pe covor, bebelușul o vede și fascinat de formă și culoare, întinde mâna către ea. Se uită la noi, iar noi îi încurajăm explorarea ei. Îi încurajăm deplasarea către minge, fie de-a bușilea, dacă e mai mare, fie prin întinderea mânuței. Și îi spunem: “Da, ai găsit e o minge frumoasă și colorată!” Bebelușul zâmbește și se bucură de răspunsul nostru. “Mi-o dai să mă uit la ea?” îl întrebăm întinzînd mâna. El ne-o dă. Noi zâmbim și îi spunem “Mulțumesc. Hai acum să i-o dau frumuseții de băiețel / fetiță! Uite-o! E a ta!” și îmbrățișăm bebelușul cu entuziasm. Nu mare ne va fi mirarea că el va dori jocul acesta de muuulte ori! Reușim să nu ne plictisim, dacă ne concentrăm pe reacția lui plină de mirare și nu pe repetitivitatea jocului. De asemenea, jocul de-a v-ați ascunselea este grozav în construirea relației părinte copil, fiind în același timp un joc terapeutic, datorită faptului că eliberează prin râs și o parte din teama de separare care devine aparentă în jurul vârstei de 7-8 luni.

O altă modalitate de a crește stima de sine a bebelușului, prin urmare de spori puterea creierului său, o reprezintă jocurile în care copilul este”șeful” și are control asupra noastră. Dacă, spre exemplu copilul se joacă pe podea cu două cuburi de lemn și le lovește unul de celălalt, noi ne putem preface că ne speriem, făcând un sunet haios, sau tresărind mirați, sau punându-ne mâinile la urechi. El va râde și va vrea să repete jocul cu noi. Aceste jocuri, denumite de psihologul Larry Cohen “jocuri de putere”, sunt cele mai delicioase din relația părinte copil și, pe lângă rolul lor de a crește stima de sine, îl au și pe acela de a face relația părinte-copil și mai caldă și apropiată.

Astfel, pentru a concluziona, în etapa de dezvoltare 3-12 luni, bebelușul învață că reacțiile sale vor avea un răspuns din partea noastră și că tot ce exprimă și face el, are impact. Învață despre sine că el e co-autor al iubirii, că e competent și demn de a fi iubit, că poate iniția comunicarea și că e constructor de relații.

 

Bibliografie
Cohen, Lawrence, Retete de joc, Editura Trei, 2013
Healy, J.M., Your child’s growing mind, Broadway, 2004
Brazelton, T.B & Greenspn, S. I, Nevoile Esentiale ale Copiilor, Editura Trei, 2013

 

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan