Ați văzut bunicuțe alergând cu lingura plină de mâncare prin toată bucătăria pentru a-și hrăni nepoțeii? Ei bine, în timp ce unii copii mănâncă singuri folosind tacâmurile de la vârste fragede, alții trebuie hrăniți cu lingurița până spre vârsta școlară. Haideţi să aflăm cum ar trebui să procedăm cu prichindeii astfel încât să-i determinăm să învețe să mănânce singuri cât mai devreme.

Momente și vârste potrivite

Poate cele mai amuzante momente din viața celui mic sunt acelea în care își imită părinții. Prin urmare, profitați de astfel de momente și veți reuși în noul demers!

Reușeste la 10 luni să bea singur din ceașcă?

Puteți începe încă de la vârsta de 6 – 8 luni să-i dați să bea apă sau ceai dintr-o cană obișnuită. Ca să-l încurajați, alegeți o căniță frumos colorată, cu două toarte, care să-i placă copilului, dar să-i fie în acelaşi timp ușor s-o prindă. Reușind s-o țină cu mânuţele, își va dezvolta motricitatea mâinilor, ceea ce-i va fi de mare folos mai târziu când va deprinde manevrarea tacâmurilor și a veselei. Fiți pregătiți ca la început să existe mici accidente cum ar fi să verse întreg conținutul pe masă… Dar nu faceți din asta o tragedie, mai ales că nu are cum să-i iasă din prima. Aveți rabdare. Nu intrați în panică dacă aţi citit în cărțile de specialitate că un copil de 10 luni bea singur din ceașcă, iar cel mic a depășit termenul fără să facă asta! Cu răbdare va învăța…

Cunoștință cu lingurița de plastic la 6 luni

Masa în familie poate fi o bucurie, dar până la momentul în care copilul va putea sta cu toată lumea la masă, va folosi propriile tacâmuri și va face conversație va mai trece timp. La început, pentru cel mic, masa va fi o joacă. Şi dacă e distracţie, atunci încercaţi să evitaţi micile necazuri. De pildă, dotați-l cu un șorțuleț haios pe cel mic sau cu o bavetă. Dacă va vărsa mâncare, nu își va murdări toate hainele şi toată lumea va fi fericită! După vârsta de 6 luni, copilul poate face cunoștință cu lingurița. Dar apelați mai întâi la tacâmurile de plastic. S-ar putea ca cel mic să fie tentat să roadă un pic lingurița, ca s-o cunoască mai bine sau să amestece de zor cu ea în căniță sau în castronel până nu mai rămâne nimic în recipient. În plus, dacă va arunca cu ea pe jos sau se va juca, veți fi mai liniștiți în eventualitatea în care s-ar putea lovi cu o linguriță de plastic.

La 1 an intră în joc furculița

După ce s-a obișnuit cu lingurița, mai precis pe la vârsta de 1 an, puteți trece la furculiță. Dar alegeți una tot de plastic, specială pentru copii. S-ar putea ca prichindelul să dorească să mănânce tot cu lingurița sa, dar dacă-i stârniți curiozitatea va încerca și noul tacâm ca pe o jucărie. Pe la un an și jumătate, lingura va deveni un obiect obișnuit, iar pe la 2 ani copilul dumneavoastră ar putea fi unul dintre prichindeii care mănâncă singur, folosind tacâmurile. Pentru a reuși, trebuie să aveți răbdare, să tratați cu umor momentele în care copilul bagă degetele în mâncare, aruncă cu tacâmurile pe jos sau varsă lichidul din căniță. Să nu uitați că cei mici copiază, așa că profitați de aceste momente arătându-i cum beți și cum mâncați cu lingurița și furculița. Stați la masă întreaga familie, implicând și copilul ca într-un joc și veți fi uimiți de rezultate!

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan