A regurgita, conform definiției din Dicționarul Explicativ Român, înseamnă a-i veni cuiva alimentele ingerate din stomac sau esofag în gură, fără efort de vomă. În limbaj medical, regurgitatul este de fapt refluxul gastroesofagian funcțional. Între 50%-85% dintre bebeluși se confruntă cu el. Micuții încep să regurgiteze imediat după-naștere sau încă din primele săptămâni de viață, urmând ca regurgitările să se rărească în jurul vârstei de 3-4 luni, iar  pe la 8-10 luni chiar să dispară definitiv.

Totuși, părinții trebuie să cunoască mai multe lucruri despre această manifestare, de altfel normală a tubului digestiv ( încă nematurat complet) și să știe cum s-o combată, mai ales că apare după ingerarea laptelui sau a alimentelor, uneori chiar după fiecare masă, fiind deranjant și pentru bebeluș și pentru părintele care-l îngrijește. Regurgitatul nu este un motiv de îngrijorare pentru adulți, însă aceștia trebuie să înlăture factorii favorizanți care duc la regurgitarea bebelușilor, precum mesele rare și abundente, alimentarea nou născuților în poziția culcat sau manipularea celor mici imediat după masă cum ar fi schimbatul scutecelor, joaca și agitarea bebelușului.

Ce poți să faci să-i fie bine sugarului?

Dacă și micuțul tău luptă cu regurgitările, poți adopta câteva măsuri generale care i-ar face bine și ar ameliora manifestările acestui reflux.

  • O poziție adecvată la masă. În cazul sugarului, masa este sânul mamei sau laptele praf, prin urmare acesta stă în brațe când mănâncă. Din acest motiv, evită să-I alimentezi în poziția culcat. Micuții care încă nu-și țin capul drept pot fi ținuți la 30-45 grade, iar cei mai măricei în poziție verticală.
  • Fără agitație după masă. Siesta celui mic este necesară și se recomandă să se respecte minim 30 de minute după masă. Asta presupune că va trebui să evitați manipularea sugarului după ce mănâncă, să-l lăsați să stea liniștit.
  • Masaj ușor pe spate. Imediat după ce a terminat de mâncat sau chiar în timpul suptului, ajută-l să elimine aerul, ținându-l în poziție verticală circa 10-15 minute și făcându-i un ușor masaj pe spate.
  • ,,Mesele mici și dese, cheia marilor succese”, spune o vorbă din popor, iar în cazul celor mici funcționează, de aceea dați copilului să mănânce mai puțin și mai des.
  • Atenție la aer! Biberonul care are orificiul prea mare favorizează înghițirea de aer. Nu ai control asupra cantității de lapte care curge din sticlă și nici nu face bine să-ți supraalimentezi copilul. Deci, cu înghițituri mici…
  • Formulele de lapte antireflux îți pot fi de ajutor, dacă micuțul tău este alimentat cu lapte praf, de aceea cere sfatului medicului, farmacistului înainte de-a alege o anumită formulă de lapte praf.
  • Dacă ai ajuns la capitolul diversificare, de ajutor îți poate fi introducerea făinosului (făina de orez, făina de roșcove).

Ce nu trebuie să-i faci celui mic!

Imediat după masă nu te grăbi să-l culci pe burtică, deoarece această poziție  favorizează refluxul prin creșterea presiunii intraabdominale. Mai mult, cel mic se poate îneca din cauza acestei posturi cu alimentele eliminate. Pozitia culcat pe burtă este periculoasă pentru nou-născuți și din prisma riscului apariției sindromului morții subite. Dacă cel mic a apucat să regurgiteze, întoarceți-l imediat în poziție verticală sau pe o parte pentru a-i favoriza scoaterea aerului și a putea elimina alimentele.

Cum deosebim vărsătura de regurgitație

Voma sau vărsătura cum este cunoscută în popor reprezintă conform definiției DEX, expulzarea prin esofag și pe gură a conținutului stomacului, uneori și al intestinului subțire, provocată de contracțiile spastice ale diafragmei și ale mușchilor abdominali. În cazul sugarilor, trebuie făcută o diferență între regurgitație și vărsături, chiar dacă la prima vedere pare dificil. Dacă în cazul vomei, eliminarea conținutului stomacului este frecvent precedată de greață, exteriorizarea conținutului făcându-se atât prin gură, cât și pe nas, presupunând un efort din partea bebelușului,  în cazul regurgitațiilor cel mic nu face efort și nici nu simte vreo durere. În timp ce vărsăturile sunt emise frecvent în jet, sunt însoțite de hipersalivație, paloare, transpirații și conțin lapte digerat amestecat cu sucuri gastrice, eliminate la mai mult timp după mese sau chiar fără legătură cu mesele, regurgitațiile apar în timpul sau imediat după terminarea mesei, iar laptele este nedigerat sau doar parțial digerat.

 

Surse:

http://www.pediatrucluj.ro/2011/07/11/refluxul-gastroesofagian/

http://www.sitemedical.ro/content/regurgita%C5%A3ii-la-nou-n%C4%83scu%C5%A3i-%C5%9Fi-sugari-cauze-pericole-tratament

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan