Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

Dincolo de rolul ei de curăţare, baia bebeluşului este un moment de relaxare şi plăcere, de descoperire a noi senzaţii cu ajutorul cărora micuţul începe să cunoască lumea în care a sosit.

Deşi mamele aflate la primul copil consideră baia unul dintre cele mai grele lucruri de făcut, datorită aparentei fragilităţi a copilului, dacă se respectă câteva reguli, precum pregătirea minuţioasă şi păstrarea unor norme de siguranţă, aceasta va ajunge printre cele mai plăcute momente din viaţa familiei.

După ieşirea din maternitate (când este posibil ca nou-născutului să nu-i fi căzut cordonul ombilical), în prima săptămână este recomandabil să-i faci baie doar ştergându-l bine pe tot corpul cu o cârpă moale, din finet foarte fin, introdusă în apă caldă şi apoi stoarsă bine.  Cârpa va fi spălată de fiecare dată la maşina de spălat la 90 de grade şi călcată cu fierul încins, pentru a fi bine dezinfectată.

Spală-i faţa şi mâinile frecvent, de mai multe ori pe zi, fie folosind şerveţele speciale umede destinate nou-născuţilor, fie dischete demachiante îmbibate cu ser fiziologic cumpărat de la farmacii.  Acordă cea mai mare atenţie zonei genitale, care trebuie riguros curăţată şi unsă cu talc sau cremă specială la fiecare schimbare a scutecului.

După căderea cordonului ombilical, baia se face în general zilnic, cu excepţia perioadelor în care copilul e bolnav şi se va reveni la spălarea cu cârpa de finet. Nu cu buretele de baie, deoarece este un rezervor de bacterii ce nu pot fi înlăturate oricât ar fi spălat cu săpun. Vara, baia se face zilnic dar iarna, de trei ori pe săptămână este de ajuns, mai ales dacă micuţul tău face parte din categoria copiilor care nu se bucură să stea în apă şi plânge de cum îl bagi în cădiţă.

În primele luni, baia nu trebuie să dureze mai mult de cinci minute, urmând ca durata ei să crească pe măsură ce copilul începe să stea în funduleţ. Iată paşii care trebuie respectaţi:

 1. Adu în baie toate obiectele de care ai nevoie: săpunul special, uleiul sau loţiunea de făcut masaj, hainele cu care va fi îmbrăcat, scutecul nou. Dacă îl îmbraci în altă cameră, pregăteşte şi acolo totul înainte de a te apuca să speli copilul. Întinde pe masa de înfăşat prosopul mare în care-l vei înveli după ce-l scoţi din apă.
 2. Încălzește sala de baie la temperatura de 22 grade Celsius şi toarnă în cădiţă apă caldă la 35-37 grade Celsius.  Poţi stabili temperatura apei folosind un termometru de baie sau introducând cotul în apă şi văzând dacă nu frige.
 3. Adu bebeluşul în sala de baie şi dezbracă-l complet. Dacă este murdar, curăţă-i fesele bine, cu şerveţele umede sau vată udă, astfel încât să nu murdărească apa în care va face baie.
 4. Introdu treptat bebeluşul în apă, mai întâi picioarele, cu capul şi gâtul sprijinit de-a lungul braţului tău stâng. Udă-l cu apă caldă pe braţe tot timpul băii ca să nu i se facă frig.
 5. Foloseşte săpun de bebeluşi cu parcimonie, o cantitate prea mare usucă pielea fragilă a micuţului. Începe prin a-i spăla pielea capului cu o cârpă umedă, săpunită. Clăteşte bine scalpul şi spală-l şi pe faţă cu apă curată, cu atenţie pentru a nu-i intra săpun în ochi şi a se speria. Săpuneşte-ţi mâinile şi spală-l pe spate, braţe, burtică şi picioare. Nu uita de zona genitală, având grijă, la băieţi, să împingi uşor prepuţul în jos la fiecare baie.
 6. Clăteşte-l bine cu apă apoi scoate-l din cadă ţinându-l cu o mână pe sub gât şi cap iar cu cealaltă pe sub funduleţ. Dacă e posibil, roagă pe altcineva să ţină prosopul mare în care să-l înfăşoare.
 7. Usucă-i bine toate pliurile pielii, insistând la subţioare, gât şi picioare. Fă-i masaj cu ulei de bebeluşi, pe tot corpul, rapid, nu mai mult de cinci minute pentru a i se face frig, insistând la tălpi, de la călcâi spre degete, pentru a-l ajuta să-şi dezvolte bolta plantară. Pune-i scutecul nou şi îmbracă-l rapid. Sărută-l pe capul frumos mirositor şi pregăteşte-l de culcare.

Reguli de siguranţă

 1. Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat, nici măcar un minut. Dacă sună la uşă cineva sau la telefon şi trebuie să răspunzi, înfăşoară-l în prosop şi ia-l cu tine.
 2. Nu-l pune niciodată în cădiţă în timp ce aceasta se umple. Apa poate ajunge rapid foarte caldă sau foarte rece.
 3. Fii atentă ca temperatura apei să nu depăşească 37 grade Celsius, bebeluşul poate căpăta arsuri de gradul III în mai puţin de un minut dacă apa este prea fierbinte.
 4. Nu lua mâna de pe bebeluş cât este în apă şi nu îl scăpa din priviri nici măcar o secundă. Un copil se poate îneca în câţiva centimetri de apă în mai puţin de un minut.

Referințe:

www.modeleazacopilaria.ro/baia-in-siguranta

www. modeleazăcopilaria.ro/ toaleta-si-igiena-fetitelor

http://www.babycenter.com/100_guide-to-firsts-giving-your-baby-a-bath_10346213.bc

http://www.doctissimo.fr/html/sante/bebe/soins_toilette_bebe_02.htm

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan