Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

Încă de la nașterea copilului, siguranța lui este una dintre prioritățile părinților. Cum îl feresc de rele, care sunt momentele în care se poate accidenta, cum îl hrănesc, cum și unde îl culc, cum îi fac băiță în siguranță – sunt doar unele dintre întrebările pe care ni le punem atâta vreme cât copilul nostru este prea mic pentru a se putea ridica și umbla prin casă. Apoi, o dată cu creșterea lui, îngrijorările și întrebările noastre se mută în alte direcții:  unde îi pot permite accesul, cum îl țin departe de prize, obiecte tăioase, aragaz, cum îl pot împiedica să-și strivească degețelele în uși sau sertare, cum pot evita căderile din pătuț. Și lista întrebărilor continuă și se ramifică pe măsură ce micuții noștri cresc, și au acces la din ce în ce mai multe spații din casă – la care inițial nici nu te gândeai ca la zone potențial periculoase pentru ei.

Așa că, încetul cu încetul, începe marea reorganizare a casei: forfecuțele își găsesc locul ascunse în sertare, cărțile se mută progresiv de pe rafturile cele mai de jos ale bibliotecii până în zonele de sus încă inaccesibile, cuțitele nici vorbă să mai stea aruncate peste tot la îndemână, prizele, colțurile mobilelor și sertarele sunt securizate cu diverse accesorii pe care tata le montează cum știe el mai bine. Iar când crezi tu că toate s-au isprăvit, că ai reușit să prevezi totul și să ”securizezi” spațiul, te trezești că trebuie să o iei de la capăt pentru că, între timp, piticuțul tău a descoperit o altă ”jucărie” cu care se poate accidenta.

De ce este important să știu care sunt tipurile de accidente domestice?

În primul rând, pentru că dacă știi la ce să te aștepți, poți preveni – iar cel mai important lucru în cazul accidentelor domestice este că majoritatea pot fi prevenite! Apoi, trebuie să știi că accidentele se numără printre principalele cauze de mortalitate la copiii sub cinci ani, și de asemenea pot produce infirmități sau sechele care să-ți afecteze copilul pentru întreaga lui viață.

Conform informațiilor publicate de Societatea Regală pentru Prevenirea Accidentelor, în fiecare an mai mult de 1 milion de copii cu vârste sub 15 ani se prezintă la unitățile de primiri urgențe în Marea Britanie, după ce au fost suferit un accident domestic – în casă sau în jurul casei.

(Vezi aici: http://www.rospa.com/homesafety/adviceandinformation/childsafety/accidents-to-children.aspx)

La ce trebuie să fiu atent?

Ca regulă generală, zonele cele mai pline pe pericole pentru copii, în care se produc cele mai multe accidente domestice, sunt bucătăria și baia. Deci, una dintre măsurile generale de siguranță pe care le poți lua este limitarea accesului copilului în aceste încăperi – iar montarea unor zăvoare cu care să blochezi ușile poate fi una dintre soluții.

Ca tipuri de accidente la copiii între 0 și 14 ani trebuie să iei în considerare: căderile, sufocarea, rănirea cu diverse obiecte tăioase, înecul, otrăvirea, arsurile și opărirea, electrocutarea, printre acestea regăsindu-se și principalele cauze de deces prin accidentare la această categorie de vârstă.

(vezi aici: http://ec.europa.eu/health/highlights/2012/2/news_20120706_child_injuries__ro.htm)

În funcție de vârsta copilului și de nivelul lui de dezvoltare neuromotorie, el poate suferi mai frecvent anumite tipuri de accidente:

  • Între 0 și 6 luni, cele mai frecvente accidente se produc prin blocarea căilor aeriene: sufocare cu perne sau păturici, strangulare cu diverse cordoane, lanțuri, agățători sau fire/sfori ale jucăriilor, înec cu vărsături sau alimente regurgitate, cădere din pătuț sau masa de schimbat
  • Între 6 luni și 2 ani, copiii devin din ce în ce mai mobili, dar în același timp nu și-au dezvoltat echilibrul suficient de bine – aceasta este perioada în care crește frecvența accidentărilor prin cădere, inclusiv căderea în vase cu lichide opărite sau în zone cu foc deschis
  • De la 2 la 5 ani crește și mai mult independența copiilor, care experimentează din ce în ce mai mult; acum crește frecvența accidentelor prin rănire/tăiere cu diverse obiecte ascuțite, înec în piscină, baie, otrăvire cu substanțe chimice sau medicamente, arsuri și opăriri, electrocutări
  • Între 5 și 10 ani scade numărul accidentelor domestice, însă crește frecvența accidentelor în spațiile din afara casei

(vezi aici: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2158687/)

Pentru fiecare dintre aceste tipuri de accidente domestice există măsuri specifice pe care le poți lua: nu lăsa niciodată copilul pe o suprafață aflată la înălțime, de pe care se poate rostogoli, evită să-i dai pernuțe și jucării pufoase sau făcute din bucăți mici pentru e evita sufocarea, asigură prizele și scările, nu-i lăsa la îndemână cuțite sau obiecte ascuțite care-i pot intra în ochi, obiecte fierbinți, cutii de chibrituri, medicamente sau produse chimice, sfori sau cordoane cu care se poate strangula.

Acestea sunt doar câteva idei generale, orientative. Pentru fiecare tip de accident domestic veți găsi sfaturi specifice în articolele din secțiunea Siguranță.

Și nu uita: copilul tău are nevoie să descopere lumea, iar în această aventură trebuie să pornească împreună cu tine. Prima copilărie este etapa lipsită de inhibiții sau sisteme de referință, în care copiii nu conștientizează pericolele – de aceea au nevoie de supravegherea și îndrumarea ta permanentă. Tu, părintele lui, ești cel care îl are în grijă, îi setează limitele și îl ajută să înțeleagă unde este linia de siguranță peste care nu trebuie să treacă de unul singur.

Referințe:

 

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan